BG  |  EN  
начало  |  новини  |  общество и вяра  |  обреди  |  история  |  контакти  |  Достойни личности  |  настоятелство  |  Имоти  |  скръбна вест

общество и вяра

Животът на средновековните писачи на ръкописи

24-06-2013
Животът на средновековните писачи на ръкописи

Повечето от това, което се знае за средновековните писачи, е записано по страничните полета на  ръкописите. В тях те изразяват своите мисли и чувства, пишат стихове или се прекланят пред известен учен или поет. Тези записки често са задълбочени, а понякога и остроумни. Те вдъхват живот на картината на средновековния свят.
Писачите са били сред най-бедните обитатели на манастирите, прехранвали се с хляб и вода и са страдали от студ, влага и болести. Полуслепи от работа в тъмните килии, писачите рядко споменават упоритата работа, подготовката на пергаменти, бои и мастила или годините и десетилетията, изискващи изписването на един ръкопис. Те не пишат за това, а за наградата за всичките им трудности – книгата, и своите коментари за епохата.

Анонимен художник от Сюник

23-06-2013
Анонимен художник от Сюник

1. Сътворението на Ева
Евангелие, XIV - XV век

В първата книга от Библията „Битие” има описание на сътворението на света в шест дни, според което на шестия ден Бог създал Адам от пръст (1:27) и сътворил Ева от реброто на Адам (11:21). Художникът обръща специално внимание на Дървото на познанието. Адам е ​​в легнало положение под внушителното Дърво на познанието, а Ева излиза от дясното му ребро с протегнати ръце към Твореца. Миниатюрата е недовършена.

Арменското културно наследство в Крим

07-02-2013
Арменското културно наследство в Крим

След отслабването и разпадането на държавността в Армения, Крим става център на арменската култура. В арменските църкви и манастири на Крим са написани и илюстрирани стотици ръкописи, от които 300 се съхраняват в Матенадаран. Изпълнителите на Кримската арменска миниатюра видимо спазват традициите на минитатюрното изкуство на Армения. Григор Сукиасци е работил с Аракел, Aведис, Степанос и други. Всички те са били изкусни майстори на миниатюрата. След нашествието на кримските татари в XV век, арменският културен живот е имал известен спад. Нов разцвет на арменското миниатюрно изкуство бележи XVII век. 

Ечмиадзинско Евангелие

07-02-2013
Ечмиадзинско Евангелие

 

Написано през 989 г. от църковния чиновник Хованес Нораянк в Сюник, Ечмиадзинското Евангелие съдържа 233 листа с размери 35 на 28 см. и се съхранява в Матенадаран.  Ръкописът е Евангелие тетри, т.е. Четвероевангелие. В края на ръкописа Хованес Нораянк добавя два листа, които съдържат четири миниатюрни от VI-VII век. Те имат специална художествена стойност и символичен характер по отношение на посланията.  Впечатляваща многоцветност. Личността и характера на героите наподобяват фрески. Ечмиадзинското Евангелието играе важна роля в по-нататъшното развитие на арменската изкуство както в Армения, така и в Киликия.

Специалност Арменистика в СУ „Св. Климент Охридски”

01-02-2013
Специалност Арменистика в СУ „Св. Климент Охридски”

http://sitekreator.bg/armenianstudiesbg/welcome.html

 

Тази страница е посветена на една от новите и уникални специалности в Софийски университет „Св. Климент Охридски” -  Арменистика и Кавказология. Основната й цел е не само да опише нейната програма, но също да даде информация относно интересни факти за една от най-интригуващите страни в Кавказ -- Армения, както и за отношенията й със съседните държави.

Рождество Христово в арменската миниатюра

24-01-2013
Рождество Христово в арменската миниатюра

Средновековните художници изобразяват Коледа въз основа на историите, които се съдържат в евангелията на Матей и Лука. В арменската миниатюра тази тема винаги е била една от най-обичаните. Макар че има изображения, свързани с древните канони, талантливи художници са внесли нещо свое с помощта на характерните художествени техники.

Най-старият от оцелелите арменски миниатюри за Коледа е "Поклонението на влъхвите" от VI век, който е бил открит в Евангелието на Ечмиадзин. Това Евангелие е уникален паметник на миниатюрата. То съчетава в себе си дълъг период от съществуването на ръкописите.

...

Менк кич йенк

18-01-2013
Менк кич йенк

"Малко сме ний, но ни наричат арменци"

 Паруйр Севак

Йес им ануш Хайастани

18-01-2013
Йес им ануш Хайастани

"Аз на моята сладка Армения слънчевия плод обичам"

 Йехише Чаренц

Торос Рослин

10-01-2013
Торос Рослин

Торос Рослин е най-видният арменски ръкописец. Рослин е въвел разказа в своята иконография въз основа на познанията си в областта на западноевропейското изкуство. Той възражда жанра на царските портрети. Първите киликийски царски портрети са открити в неговите ръкописи. Стилът му се характеризира с деликатност на цвета, класическо третиране на фигурите и дрехите, елегантност на линията, както и въвеждането на нови художествени теми, като неверието на Тома и преминаването на Червено море. Човешките фигури в неговите илюстрации са пълни с живот, поставени са в различни емоционални състояния. Често заемат цялата повърхност на ръкописа, а в други случаи са включени в текстовете в хармония с ансамбъла на украсата. Живее и твори през втората половина на 12-ти век.

 

Насладете се на филма "Моя Армения".

Саркис Пицак

10-01-2013
Саркис Пицак

Саркис Пицак е арменски художник, работил в началото на 14 век. Повече от 40 илюстровани ръкописи са негово дело. Баща му е наричан Григор Пицак. Живеели са в Киликия в период, когато епидемиите често са били последвани от войни. Той копирал и илюстрирал ръкописи по искане на цар Левон IV. По всяка вероятност е бил запознат с работата на Торос Рослин. Завършва илюстрациите на Евангелието, в което някои от миниатюрите се усещат повлияни от стила на Рослин.

 

Насладете се на филма "Армения - Живи камъни"!

Страница: 12>
Арменски Апостолически Храм "Сурп Кеворк" 4000 гр. Пловдив, БЪЛГАРИЯ ул. "Турист" № 2 тел.032/ 632 804, факс: 032/ 634 872 ел. поща: info@surpkevork.com