BG  |  EN  
начало  |  новини  |  общество и вяра  |  обреди  |  история  |  контакти  |  Достойни личности  |  настоятелство  |  Имоти  |  скръбна вест

новини

30-10-2019

До председателя на Епархийския съвет

 на Арменската епархия в България 

г-н Антраник Шакариян 

 

г-н   Антраник Шакариян

 

Независимо от всички положени от Нас усилия и отправени призиви да се върнете в каноничното поле и да се възстанови нарушения нормален живот на Арменската епархия на България, Вие продължавате да стоите на все същата антицърковна позиция и категорично продължавате да бъдете на пътя на самоотдалечаването от Майката църква.

С това отворено писмо ....

20-07-2019

ОТКЛИКЪТ НА КОМИСИЯТА ПО УСТАВА НА 

ПЪРВОПРЕСТОЛНИЯ ЕЧМИАДЗИН ОТНОСНО

 РЕФОРМИТЕ В УСТАВА 

НА АРМЕНСКАТА ЕПАРХИЯ В БЪЛГАРИЯ

ИСТОРИЯ С ПРОДЪЛЖЕНИЕ..., НО КАКВО?!

05-04-2019

Скъпи сънародници,

Неотдавна, в периода от 30 октомври до 3 ноември 2009 г., с цел уеднаквяване, обобщаване и подобряване на уставите, по които да се ръководи дейността в Епархиите на Арменската апостолическа света църква (ААСЦ), в Първопрестолния Свети Ечмиадзин се свика Епархийско-представително събрание, в което участваха близо 260 делегати от целия свят - духовници и миряни, представляващи епархиите на ААСЦ. 

На това Събрание, Арменската епархия в България (АЕБ) бе представена от ...

27-05-2018

Доклад на ЦН при ААПЦ „Сурп Кеворк” гр.Пловдив

 27.05.2018 год.

22-05-2018

Арменско църковно настоятелство при храм „Сурп Кеворк“ - Пловдив

СЪОБЩЕНИЕ

На 27 май (неделя), 2018 г., след Църковна служба, в Арменския културен дом, на ул. „Турист“ 2

ще се проведе ОТЧЕТНО СЪБРАНИЕ на Църковното настоятелство.

Каним всички миряни.

 

ОТЧЕТНО СЪБРАНИЕ на Църковното настоятелство

10-04-2018
ОТЧЕТНО СЪБРАНИЕ на Църковното настоятелство

Арменско църковно настоятелство при храм „Сурп Кеворк“ - Пловдив

СЪОБЩЕНИЕ

На 27 май (неделя), 2018 г., след Църковна служба, в Арменския културен дом, на ул. „Турист“ 2

ще се проведе ОТЧЕТНО СЪБРАНИЕ на Църковното настоятелство.

Каним всички миряни.

 

01-04-2018

  ОТ  ЦВЕТНИЦА  ДО ВЕЛИКДЕН

      И тази година по традиция Арменската църква „Сурп Кеворк” в Пловдив отбеляза по църковния  канон всички богослужения по дни и часове от Цветница и страстната седмица завършвайки на Великден.Този ред на църковните служби бе обявен с поставени на видно място листовки. И така ще представя по хронология този ред.

    На 25 март от 10.30 часа се отслужи Света неделна литургия посветена на Дзахгазарт /Цветница/.Църквата се изпълни с миряни от различни поколения,но този ден тук бяха и много млади хора и деца и това създаде голямо оживление .Светата литургия се изнесе от отец Храч Мурадян и църковния клир.Звучаха красиви песнопения ,а изнесената проповед /кароз/ от отец Храч на богат арменски език ни развълнува с притчи и разкази из живота на нашия Бог Исус Христос .Чухме,че  на този ден е тържественото му влизане в Ерусалим и как народът го посреща с палмови ,лаврови и маслинови клонки и възгласи „Осанна”.

     На видно място пред олтара бе поставена маса с красив кръст и голям сноп върбови клони.На Цветница,или както на български се казва още Връбница....

28-03-2018

ИНТЕРВЮ С ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА АЦН ПРИ ХРАМ “СУРП КЕВОРК” ПЛОВДИВ – БЕРДЖ ДЖАНИКЯН

 Относно новите проекти на Църковното настоятелство, свързани с отбелязването на 190 г. от построяването на новата сграда на арменския храм в Пловдив и за ПРОЕКТА на ЦН с Община Пловдив. Преди година Арменската общност научи лично от кмета на град Пловдив – инж. Иван Тотев, по време на среща в Арменският ни културен дом, за един проект, който събуди сред общността ни много въпроси. В последните дни...

СЪБИТИЯ, ПОСВЕТЕНИ НА 190 г. ОТ ПОСТРОЯВАНЕТО НА НОВАТА СГРАДА

27-03-2018
 СЪБИТИЯ, ПОСВЕТЕНИ НА 190 г. ОТ ПОСТРОЯВАНЕТО НА НОВАТА СГРАДА

 

Програмата обхваща няколко направления: издателска, културна,  рекламна и църковно-възпоменателна.  В плана са залегнали:

- Концерт на ученици от ОУ „Виктория и Крикор Тютюнджиян“

- Благотворително мероприятие на ВИС  „Еребуни“, в полза на арменската църква

- Публикуване на книга, посветена на  190-годишнината, която ще съдържа:

- превод на историята на храма (издадена през 1928-29 г. за 100-годишнината от строежа на новата сграда на храма в Пловдив) от архиепископ Йервант  Пердахчиян*

- исторически материал за историята на храма от миналото до днес

- допълнително приложение с обилен снимков материал

- издаване на двуезична книга (арменски, арменски с бълг. букви и превод на български език), която ще съдържа Божествената литургия и ще се издаде в голям тираж, посветен на в 190-годишнината

- стенен календар, посветен на годишнината, който е вече факт

- Възпоменателен плакет и Почетни грамоти за дарители на храма и изявени църковни деятели

- два каталога със снимки – единият ще съдържа снимки на съхраняваните в храма мощехранителниците, а другият на всички религиозни картини

- големи пана с историята на храма, на три езика, ще бъдат поставени около храма

- ще бъде изработен рекламен видео-клип за арменския храм в Пловдив

- ще бъде поставена паметна плоча на архимандрит Кеворк Русчуклян** в двора на църквата

Предвидени са подобрения и ремонти в храма и камбанарията, както и озеленяване на градинката пред Арменския комплекс до паметника на Яворов.

Тържествените събития на годишнината ще бъдат белязани с религиозни ритуали по време на храмовия празник - Света литургия, освещаване на курбан и художествена програма, а на 9 декември, когато официално е осветен храмът ще се извърши Св. Литургия, ще се прочете енциклика (Гонтаг) от Н.С.  Католикоса на всички арменци Карекин II. В края на литургията ще се раздаде “хариса“ (традиционно ястие, раздавано в арменските манастири в миналото) и др. мероприятия, които са в процес на уточняване.

Финал на тържествата ще постави официален коктейл за гостите, който ще обобщи цялостната юбилейна програма през годината.

Програмата е отворена за предложения, които Работната комисия очаква да получи от всички миряни и сънародници:  писмено - на имейла на църквата: info@surpkevork.com, лично: всеки ден, вкл. неделя, в канцеларията на ЦН на ул. „Турист“ 2, тел. 032/ 63 28 04 и чрез духовния пастир отец Храч Мурадян на e-mail: fr.hrach@mail.ru. Събитията ще бъдат концентрирани в периода м. септември-декември 2018, поради което молим своевременно да направите своите предложения. Комисията ще работи за привличане на доброволци при организиране на мероприятията, залегнали в програмата.

 

* архимандрит Йервант  Пердахчиян, Архиерей на Арменската епархия в България (1934-1938)

** архимандрит Кеворк Русчуклян  (1829-1893 г.) роден и починал в град Пловдив, Патриаршески наместник в периода 1880 г. до 1886 г. в Арменската патриаршия в Константинопол (Истанбул, Турция).

23-03-2018

 

 

Съобщаваме на вярващите чада, че на 25 март, неделя, 2018 г., Арменската апостолическа света църква отбелязва ЦВЕТНИЦА В края на Св. Литургия ще се извърши ритуала БЛАГОСЛАВЯНЕ НА ДЕЦАТА, след което в Арменския културен дом ще има ЗАБАВА ЗА ДЕЦАТА С АНИМАТОР, организирана съвместно с фондация “Аракс”. Начало на църковната служба 10:30 ч.


Страница: 123456>>>
Арменски Апостолически Храм "Сурп Кеворк" 4000 гр. Пловдив, БЪЛГАРИЯ ул. "Турист" № 2 тел.032/ 632 804, факс: 032/ 634 872 ел. поща: info@surpkevork.com