BG  |  EN  
начало  |  новини  |  общество и вяра  |  обреди  |  история  |  контакти  |  Достойни личности  |  настоятелство  |  Имоти  |  скръбна вест

11-03-2018

                                   ДЕНЯ НА СВЕТИТЕ ЧЕТИРИДЕСЕТ ВОЙНИ МЪЧЕНИЦИ

                                                 КАРАСУН МАНГАНЦ ДОНЪ

       На 10 март Арменската църква „Сурп Кеворк „ в Пловдив отбеляза деня на Светите четиридесет войни мъченици,както наричаме  празника Карасун мануг.На този ден в памет на тези войни от Себастия загинали в името на Християнската църква и запазване на своята вяра се отслужи църковна служба от отец  Храч Мурадян и църковния клир.По традиция и тази година на видно място бяха поставени кандила,които горяха  в памет за всеки войн.

   Отец Храч произнесе слово посветено на деня Карасун мануг,като разказа за онези вълнуващи събития в които тези смели войни са загинали замръзнали в ледените води на езерото в името на своята християнска вяра.Завършвайки отец Храч каза ние се гордеем,че  сме първият народ приел християнството.Ние трябва да посещаваме нашата църква за да научим нашите деца и внуци на християнските ценности.И нека днешния ден бъде лек за болестите,трудностите и бъде подтик за здраве и щастие.

     След църковната служба отец Храч помаза челото и дланите на всеки от присъстващите,като започна от редицата на най-малките от детска градина „Аревиг” към ХОМ клон „Сосе Майриг”в Пловдив,които присъстваха със своята учителка,след което и децата и младежите от скаутите на Хоменътмен Пловдив  и техните ръководители и останалите присъстващи.Като всеки получи и памуче за помазване,както и шише масло за да отнесем по домовете си за здраве и благополучие,да се помажат болните ,старите и близките ни.

    На 11 март неделната утрин се отслужи литургия,както и заупокойни панихиди.Присъстваха и гости от Гърция наша другарка от ХОМ Ористияда Соня ,както и младо семейство от Истанбул.Съпругът на Соня господин Курумпанян направи дарение на църквата.Гостите с голям интерес разгледаха и музея на църквата ни.След богослужението всички по традиция отидохме на чаша чай и кафе в Големия салон на Арменския дом,където чухме и беседата на отец Храч за неделята на стопанина /Дъндеси гираги/.И домакини и гости бяхме доволни от тези срещи между сънародници и се разделихме пожелавайки си нови срещи,както и крепко  здраве и благополучие.

                                                                                             НЪВАРТ АПКАРЯН

 

новини

ИСТОРИЯ С ПРОДЪЛЖЕНИЕ..., НО КАКВО?!

ОТЧЕТНО СЪБРАНИЕ на Църковното настоятелство

СЪБИТИЯ, ПОСВЕТЕНИ НА 190 г. ОТ ПОСТРОЯВАНЕТО НА НОВАТА СГРАДА

Страница: 123456>>>
Арменски Апостолически Храм "Сурп Кеворк" 4000 гр. Пловдив, БЪЛГАРИЯ ул. "Турист" № 2 тел.032/ 632 804, факс: 032/ 634 872 ел. поща: info@surpkevork.com