BG  |  EN  
начало  |  новини  |  общество и вяра  |  обреди  |  история  |  контакти  |  Достойни личности  |  настоятелство  |  Имоти  |  скръбна вест

08-01-2018

БЪДНИ ВЕЧЕР –ДЖЪРАКАЛУЙС  И  РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО- ДЗЪНУНТ  СЕ ОТБЕЛЯЗАХА В АРМЕНСКАТА ЦЪРКВА  „СУРП КЕВОРК „В ПЛОВДИВ.

     Християните от цял свят тържествено отбелязват най-светлата дата  Рождество Христово,от която започва и нашето летоброене.Католическата църква  и Българската  Православна църква почетоха този светъл ден на 25 декември.А нашата Арменска Апостолическа света църква чества Бъдни вечер на 5 януари и Коледа на 6 януари.Армения е първата страна в света ,която официално приема християнството като държавна религия.Учениците на Христос  Св.Тадей и Св. Вартоломей разпространяват християнството през първи век по арменските земи и за това нашата църква се нарича Апостолическа.Бъдни вечер-Джъракалуйс  и Дзънунт саедни от най –големите религиозни празници –Дахавари на нашата църква.

     На 5 януари  2018 година от 16.30 часа започна тържествената света литургия  за Бъдни вечер.Църквата се изпълни с хора от различни поколения,а празничното настроение се  допълваше от красивата украса с много цветя, огромния поднос с нарове и кръста.

     Сурп бадарака /Светата божествена литургия/ се отслужи от Арачнорт  Исахак Бохосян Архирей на Арменската  Апостолическа църква в България.В богослужението взеха участие Дер Храч Мурадян свещеника на църквата ни ,църковния тас /клир/,хор „Шнорхали” с ръководител Люси Хампарцумян и солисти  на хора Ламар Мурадян,Ани Гашарова и Епракси Арапян.След камбанения звън започна и богослужението ,пред закрития хоран Дер Храч и саргавак Кеворк Язъджян прочетоха  вдъхновените слова от свитъците.След което с  традиционните песни и молитви за деня се отслужи Сурп бадарак,като с евангелие в ръка  Дер Храч  ни поднесе една от най-прочувствените църковни молитви „Хавадамк”,а хора изпя„Парк Дер”.

    Арачнорт Исахак Бохосян на красив арменски език ни поднесе един великолепен кароз /проповед/ посветен на деня,който по своето съдържание бе много планов с много история и богати описания от рождението на младенеца,мъдрости и притчи.Той започна с думите „Кристос дзънав йев хайднецав”,а множеството отговори „Орхнял е харутюнн Кристоси”и продължи „Гдоненк Джъракалуйс тох варенк джъракнера вор ашхари меч луйс дзакецав”/Празнуваме светлината на светилниците,нека запалим светилниците защото на света изгря светлина”.”Аствадз дъвав миадзин вортин  луйс  алла”/Бог даде еднородния си син за да бъде светлина/,както и че ангелите са връзката ни с Кристос и идват да ни служат и да даряват хората с радост.Както и това,че хората трябва да носят в сърцето си светлината на Кристос,за да са радостни и щастливи.Арачнорт Исахак  поздрави присъстващите „Гъшънорхаворем полор мер хайутян айс медз  Кристоси дзънунтъ луйси донъ вор гъгоченк Джъракалуйс”/Поздравлявам всички арменци с този голям празник на светлината раждането на Кристос празник на светлината ,който се нарича Джъракалуйс/,раждането на Христос  се празнува повече от две хиляди години по целия християнски свят.”Ов вор аржани е ,биди стана ир варцкъ”/Който е заслужил,ще получи своята отплата/.Като се обърна към всички нас ,нека на Нова година и Рождество Христово всеки от нас си направи равносметка какво е постигнал през изминалата година,какви грешки е допуснал и много важно как е протекъл за всеки от нас  духовния ни път в живота през изминалата година.Завършвайки каза,че е радостен да е нашия Арачнорт,както и да служи на нашата църква и общност.И отново  поздрава „Кристос дзънав йев хайднецав,цез йев мез медз аведис”.

     По повод празника поздравителни благодарствени адреси получиха Люси Хампарцумян,Мари Саркисян-член на Ц.Н.и саргавак  Кеворк Язъджян и Варткес Шишманян.

    Голяма група мъже и жени приеха свето причастие,след което с тържествени песнопения се осветиха наровете.Нарът е символ на Армения и символизира разпръснатия по цял свят арменски народ предвид 365 зърна ,които се отъждествяват с броя на дните в годината и които са събрани в една твърда кора родината Армения.А нашия народ е силен и пази своя език,нрави и обичаи както и християнската си вяра.

    Голяма група деца и младежи от Хоменътмен със скаутското знаме на организацията се подредиха за да вземат първи от божията светлина,Дер  Храч с красив свещник подаде светлина най-напред на малчуганите,а след това и на всички миряни с осигурените от Ц.Н. светилници,като всеки от нас получи и нар за благодат,които отнесохме по домовете си за здраве и щастие.И на този празник бе изнесен от музея безценен кръст „Сурп певер” с частици от Светия кръст на който е бил разпнат Хисус Кристос.

     Всички бяхме радостни и се поздравявахме с Кристос дзънав йев хайднецав и съответните отговори.

      В съботния преди обед  отново църквата ни се изпълни с много хора ,дошли да присъстват на тържествената света божествена литургия за Дзънунт /Коледа/.След  Сурп Бадарака,Дер Храч произнесе поздравителен кароз посветен на големия християнски празник Рождество Христово „Айс ор менк парабанум енк Дзънунтъ,Кристос мудк кордзец мер ашхархъ”/Днес ние прославяме Рождество,Христос дойде в нашия свят/.Както и каза,нека и с Рождество Христово здраво да пазим нашата вяра.Както и да укрепим още повече единството на народа ни от Армения,Арцах и диаспората и нека по целия свят има мир.И в завършек честити празника с думите „Кристос Дзънав йев хайднецав”,а ние отговаряхме,както и пожела на всички ни във връзка с Дзнунт здраве ,благополучие,любов  и мир и нека Христовата светлина бъде с нас.

   И днес миряни приеха свето причастие.

   Във връзка с празника Дер Храч даде красиво изработени адреси на тазгодишния гънкахайр  Ховагим Хориkян,както и на миналогодишния Вачаган Хачадурян,като благодарност.

     На този ден Арменската църква извършва и тържествен водосвет,на хорана беше поставен ритуален съд  с вода  която се освети,като там с кръст в ръка бе и гънкахайр Ховагим Хориkян.След което всички миряни получиха светена вода в специално за случая подготвени шишенца  от Ц.Н. с картина от църквата и надпис с името на църквата и на арменски Орхнъвадз чур –Светена вода,след което целунахме кръста който държеше в ръцете си  гънкахайра.

    Духовно обогатени с парченце мас /нафора/ и светена вода отидохме по домовете си поздравлявайки се с Шънорхавор Сурп Дзънунт /Честито Рождество Христово/.

                                                                        НЪВАРТ АПКАРЯН

      

 

новини

ИСТОРИЯ С ПРОДЪЛЖЕНИЕ..., НО КАКВО?!

ОТЧЕТНО СЪБРАНИЕ на Църковното настоятелство

СЪБИТИЯ, ПОСВЕТЕНИ НА 190 г. ОТ ПОСТРОЯВАНЕТО НА НОВАТА СГРАДА

Страница: 123456>>>
Арменски Апостолически Храм "Сурп Кеворк" 4000 гр. Пловдив, БЪЛГАРИЯ ул. "Турист" № 2 тел.032/ 632 804, факс: 032/ 634 872 ел. поща: info@surpkevork.com