BG  |  EN  
начало  |  новини  |  общество и вяра  |  обреди  |  история  |  контакти  |  Достойни личности  |  настоятелство  |  Имоти  |  скръбна вест

18-12-2017

ДЕНЯ НА „СУРП ХАГОП” СЕ ОТБЕЛЯЗА В АРМЕНСКАТА ЦЪРКВА „СУРП КЕВОРК” В ПЛОВДИВ

    На 17 декември Арменската църква „Сурп Кеворк” в Пловдив се изпълни с миряни за да присъстват на тържествената Света литургия в деня когато се отбелязва името на Сурп Хагоп.

   За разлика от други неделни служби ,когато си казваме,че има малко хора ,днес бяха дошли много повече за да почетат този ден,защото във всяко семейство и фамилия има мъже с името Хагоп,или Агоп.

     Сурп бадарак /Светата литургия/ се отслужи от Дер /отец/Храч Мурадян ,църковния тас /клир/ и църковен хор „Шънорхали”с ръководител Люси Хампарцумян.Следваха един след друг красиви песнопения и молитви.

     Кароза /проповедта/ изнесена от Дер Храч изслушахме със затаен дъх,защото бе посветена на Светеца Хагоп.Кароза започна със встъпителни думи за силата и значението на вярата ни към Бог „Мер гянки меч хавадкъ уни ир парцракуйн дехъ,хавадкъ дървадз шънорхн е мер Аствадзен йев гухе мер мидкъ йев мер гянки кордзунеутюнъ”/В нашия живот вярата има своето върховно место,вярата ни е дадена като благо от Бог и направлява нашия ум и дейността на нашия живот/.”Айс харън гянки меч менк бедк унинк хавадке,Кристоси хуйси,сиро йев пъргутян аржананалу хамар”/ В този объркан живот ние имаме нужда от вяра,за да сме достойни за Христовата надежда,любов  и спасение/.

    А другата тема от кароза бе връзката ни със светците и тяхната сила за връзката ни с Бог.Дер Храч каза,че християнската църква,както и нашата Арменска апостолическа църква имат редица от светци,приближени на Бог изпълнени със свети дела,които ние почитаме и се молим.Като се спря на Сурп Хагоп от Мъдцпъна,почитан от Арменската църква,заради неговата святост и добри чудодейни дела .Той е получил образованието си в град Кесария в Кападокия заедно със Сурп Крикор Лусаворич /Григорий просветител/.Знае се,че е бил ръкоположен  за епископ на Мъдзпин /Нисибин/ известен град в Месопотамия,от там и добавката към неговото име.Има данни,че е участвал и в Първия Вселенски събор в Никея.Дер Храч се спря и на друг много интересен факт от житието на Светеца,че той е първия който се осмелява да се изкачи на върха на планината Арарат за да докаже,че съществува библейския Ноев ковчег и че малка частица се намира в Светия престолен град Ечмиадзин.В завършек Дер Храч честити на всички именници,а в края на църковната служба ги призова да минат напред ,като ги благослови с извадената от музея безценна десница с мощите на Сурп Хагоп.За радост на всички Хагопите и Агопите бяха  не малко,като им честитихме с пожелания за здраве и щастие.След което всички  се докоснахме до тази светиня и получихме късче мас /нафор/.Именниците и отеца се събраха за обща снимка пред хорана.

     И тази неделя се отправихме към Големия салон на Арменския дом за да се съберем на чаша чай ,където отново Дер Храч изнесе кратка,но много интересна духовна беседа посветена на деня на Сурп Хагоп.Светецът е почитан от Арменската църква защото е роден и целия му житейски път е преминал  по арменските земи Кападокия и Арменска Месопотамия,много арменски църкви не само в Армения и Арцах ,а и в различни краища на света носят неговото име.

      Изпълнени с празнично настроение и духовна сила се отправихме по домовете си.

                                                 НЪВАРТ АПКАРЯН

 

новини

ИСТОРИЯ С ПРОДЪЛЖЕНИЕ..., НО КАКВО?!

ОТЧЕТНО СЪБРАНИЕ на Църковното настоятелство

СЪБИТИЯ, ПОСВЕТЕНИ НА 190 г. ОТ ПОСТРОЯВАНЕТО НА НОВАТА СГРАДА

Страница: 123456>>>
Арменски Апостолически Храм "Сурп Кеворк" 4000 гр. Пловдив, БЪЛГАРИЯ ул. "Турист" № 2 тел.032/ 632 804, факс: 032/ 634 872 ел. поща: info@surpkevork.com