BG  |  EN  
начало  |  новини  |  общество и вяра  |  обреди  |  история  |  контакти  |  Достойни личности  |  настоятелство  |  Имоти  |  скръбна вест

13-11-2017

 СВЕТА НЕДЕЛНА ЛИТУРГИЯ В АРМЕНСКАТА ЦЪРКВА

  „СУРП КЕВОРК” В ПЛОВДИВ

     На 12 ноември Арменската църква „Сурп Кеворк”се изпълни с миряни за да присъстват на неделната Света Божествена литургия. Отец Храч Мурадян, църковния клир /тас/ с участието на църковен хор „Шнорхали” с песнопения и молитви изпълниха Сурп бадарака /Светата литургия/,по църковния канон. След което дер Храч произнесе вдъхновен кароз /проповед/ с притчи и мъдрости от Евангелието,като чудото с дванадесет годишното момиче ,което е било на смъртния одър.Баща и с голяма вяра кани Хисус за да я излекува,идвайки той казва „Ахчигъ мерадз че,айл кънадз е,ахчигъ норен гъгентанана”/Момичето не е умряло, а е заспало, момичето отново ще оживее/. И наистина става чудо и то оживява, защото бащата се е молил силно и с голяма вяра и е бил сигурен в божествената сила на Хисус Кристос. Така и една жена също със силна вяра се докосва до одеждите на Хисус за да се излекува, коленичи пред него и казва „Стана чудо”, а той и отговаря „Ко хавадкъ кез пъргец” /Твоята вяра те спаси/. Завършвайки  отец Храч каза ”Ахотенк миасин вор Аствадз зорацъне мер хавадкъ йев ирен зорутюнъ пере мер жоховъртин уж йев парик” /Да се помолим заедно Бог да засили нашата вяра и неговата сила да донесе на нашия народ сила и добрини/.

     След което се даде причастие и се отслужиха панихиди. В края на църковната служба дер Храч каза, че отново се възобновяват теасеханите след църковната служба  организирани от църквата и Църковното настоятелство, като покани всички да отидем в съраха /салона/ на Арменския дом.

     Отец Храч с кратко слово откри теасехана, поднесе се кафе, чай и сладкиши. Тук бе и наш гост от Армения, писателят  Григор Джаникян, който бе спечелил Iмясто на Литературния конкурса на сдружение „Арменска общност“, Пловдив, посветен на 102 г. от Арменския геноцид. Той накратко се представи: роден е в Хасково, има корени от Родосто и  Агън, както и говори за положението в Армения, Карабах, връзката на страната със арменците от спюрк /диаспора/ и други. След което срещата продължи в приятелски разговори и четене на стихотворения.

                                                         НЪВАРТ АПКАРЯН

 

новини

ИСТОРИЯ С ПРОДЪЛЖЕНИЕ..., НО КАКВО?!

ОТЧЕТНО СЪБРАНИЕ на Църковното настоятелство

СЪБИТИЯ, ПОСВЕТЕНИ НА 190 г. ОТ ПОСТРОЯВАНЕТО НА НОВАТА СГРАДА

Страница: 123456>>>
Арменски Апостолически Храм "Сурп Кеворк" 4000 гр. Пловдив, БЪЛГАРИЯ ул. "Турист" № 2 тел.032/ 632 804, факс: 032/ 634 872 ел. поща: info@surpkevork.com