BG  |  EN  
начало  |  новини  |  общество и вяра  |  обреди  |  история  |  контакти  |  Достойни личности  |  настоятелство  |  Имоти  |  скръбна вест

Аварайрската битка - битка на християнството

08-09-2011
Аварайрската битка - битка на християнството

Една от най-важните победи за арменския народ е битката на пълководеца Вартан Мамигонян. Тя се e състояла на 02 юни 451 г. в  областта на Аварайр и дълго ще се помни като най-великата духовна и морална победа за всички арменци.
Годината е 450. Армения е загубила своето царство и е разделена между Византийската и Персийската империя. Християнството се превръща в най-голямата сила на земята.
Когато персийският цар Хазгерд се опитва да премахне християнството и да принуди хората да се върнат към Култа към слънцето (езичество), арменците обявяват готовността си да защитават свобода си да изповядват християнството. Отказът на Персия да приеме това полага основите за по-нататъшното разногласие с арменския народ.
По това време в Армения е пребивавал благородника Васаг Сюни, който с някои други арменски военни лидери и благородници не споделял персийската политика. Тези мъже, заедно с други благородници и Вартан Мамигонян, биват повикани за консултации с персийския цар, и там са задържани и осъдени да приемат езичеството. Този персийски заговор е целял  да остави Армения без ръководство и следователно да се улесни плана за утвърждаването на езичеството.
След тайни консултации помежду си тези, лишени от свобода военни лидери, решават привидно да приемат персийските искания и с това си връщат свободата. Натоварени с подаръци те се отправят към Армения придружени от персийски войници и религиозни лидери, които ще започнат възвръщането на арменския народ към езичеството.
В Армения обаче хората научили за престъплението на техните лидери и без да осъзнават, че това е хитрост се възмутили яростно и решили да се борят сами, за да запазят християнството на всяка цена!
Големият Йехише Бадмакир, който по-късно описва битката при Аварайр, разказва подробно как съпругите на благородниците предават своите накити, напускат блясъка и разкоша, в който са живели и се вливат сред обикновените хора и патриоти готови да участват в борбата.
Веднага след като арменските благородници стъпили в Армения, те възвърнали доверието на своя народ, решен да се бори за християнството до самия край, и подгонили обратно групата на персите, които ги придружавали.
Осъзнавайки, че са необходими военна и морална помощ, те се обърнали към друг християнски народ - Византийската империя. След като получили отказ, решението им било твърдо и непоколебимо - да се борят до край.

Въстанието избухва, водено от принц Вартан Мамигонян.

В навечерието на битката всички войници приемат Свето причастие в откритото поле на Аварайр. Със затаен дъх те слушат призива на Католикос Ховсеп да запазят християнската си вяра.

Те се вслушаха и в речта на Гевонт Йеретц, чиито запомнящи се думи са увековечени като движеща сила на арменския дух в  битката.

И слушаха с уважение командира си Вартан Мамигонян - военоначалник на войските на Армения, който произнесе историческа реч и подготови физически и духовно за святата битка 66 000 арменци, готови да се принесат в жертва за вярата си.
Битката започва в зората на 2 юни 451 г. Срещу 66 000 арменци–воини на Вартан Мамигонян се изправя армия от 220 000 персийци, подсилена от ескадрон свъоръжени слонове.

Битката бе предопределена поради числено превъзходство над арменците. Смелият Вартан Мамигонян се би до последно и падна на бойното поле на Аварайр като мъченик за християнството заедно с осем други генерали. В разгара на битката обаче Васаг Сюнии и някои от неговите последователи избягаха при персите и така осигуриха по-бързата победа над арменския народ. Тяхното предателско поведение не е простено нито забравено от арменците и до днес!
Въпреки че битката при Аварайр е военно поражение за арменците, тя е останала в историята като най-голямата духовна и морална победа и се празнува от всички арменци навсякъде с гордост и уважение като олицетворение на свободата на мисълта, вярата и съвестта!

В тази борбата се утвърждават имената на две от най-великите фигури в историята на арменския народ: Гевонт Йеретц - духовен водач и Вартан Мамигонян - ненадминат военен лидер!

 

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%99%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%88%D0%B5

http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Avarayr

get pdf
гледайте видео:
video
 

общество и вяра

Животът на средновековните писачи на ръкописи

Анонимен художник от Сюник

Арменското културно наследство в Крим

Ечмиадзинско Евангелие

Специалност Арменистика в СУ „Св. Климент Охридски”

Рождество Христово в арменската миниатюра

Менк кич йенк

Йес им ануш Хайастани

Торос Рослин

Саркис Пицак

Страница: 12>
Арменски Апостолически Храм "Сурп Кеворк" 4000 гр. Пловдив, БЪЛГАРИЯ ул. "Турист" № 2 тел.032/ 632 804, факс: 032/ 634 872 ел. поща: info@surpkevork.com