BG  |  EN  
начало  |  новини  |  общество и вяра  |  обреди  |  история  |  контакти  |  Достойни личности  |  настоятелство  |  Имоти  |  скръбна вест

новини

ВЪЗПОМЕНАТЕЛНИ СЛУЖБИ ЗА ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА 100-ГОДИШНИНАТА ОТ ГЕНОЦИДА НАД АРМЕНСКИЯ НАРОД В СТОЛИЧНИТЕ ХРАМОВЕ

22-04-2015
ВЪЗПОМЕНАТЕЛНИ СЛУЖБИ ЗА ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА 100-ГОДИШНИНАТА ОТ ГЕНОЦИДА НАД АРМЕНСКИЯ НАРОД В СТОЛИЧНИТЕ ХРАМОВЕ

На 18 април т.г. по инициатива на посолството на Република Армения в България и Националния съвет на религиозните общности, в Софийската синагога, която е най-голямата на Балканите, се състоя възпоминателна служба, за невинните жертви на извършения преди 100 години Геноцид над арменския народ, съобщават от Посолството на Армения в България.

 

Службата бе водена от равин Йосеф Саломон. Н.П. посланик Арсен Схоян отправи думи на благодарност към еврейския народ, чиито именити синове Хенри Моргентау, Рафаел Лемкин и Франц Верфел имат неоценим принос към делото за признаване на геноцида. Посланик Схоян пожела на преживелите геноцида и холокоста арменски и еврейски народи да живеят и творят заедно.

 

На възпоминанието присъстваха представители на Арменската апостолическа църква, на Българската православна църква, на Католическата енория, както и на ...

КАМБАНАРИЯТА НА АРМЕНСКИЯ ХРАМ В ПЛОВДИВ С НОВО ХУДОЖЕСТВЕНО ОСВЕТЛЕНИЕЛЕНИЕ

21-04-2015
КАМБАНАРИЯТА НА АРМЕНСКИЯ ХРАМ В ПЛОВДИВ С НОВО ХУДОЖЕСТВЕНО ОСВЕТЛЕНИЕЛЕНИЕ

ПО РЕШЕНИЕ НА ЦН ПРИ ХРАМ "СУРП КЕВОРК" ЗАД ХАЧКАРА В ДВОРА НА АРМЕНСКИЯ КОМПЛЕКС СЕ ПОСТАВИ КРАСИВ БАНЕР С ИЗГЛЕД КЪМ ЕМБЛЕМАТИЧНИЯ ЗА ВСИЧКИ АРМЕНЦИ ВРЪХ АРАРАТ И ХОР ВИРАБ.

 

НЕСЪМНЕНО ТОВА ОСВЕЖИ И УКРАСИ ДВОРА НА АРМЕНСКИЯ КОМПЛЕКС, В ДОПЪЛНЕНИЕ НА КОЕТО БЕ МОНТИРАНО, ОТНОВО С РЕШЕНИЕ НА ЦН, ХУДОЖЕСТВЕНО ОСВЕТЛЕНИЕ НА КАМБАНАРИЯТА.

Աղետ - Եղեռն - Геноцид

17-04-2015

Филм на немския документалист Ерик Фридлер - силен, цялостен документален филм, който в подробности разкрива убийството на един и половина милиона арменци в Османската империя в периода от 1915 до 1923 г. и световната политика на турското правителство за отричането на арменския геноцид. Ерик Фридлер е събрал във филма огромен брой оригинални текстове на немски и американски дипломатически телеграми и разкази на очевидци за арменския геноцид и неговите политически последици.

ПОКАНА ЗА ГОДИШНО ОТЧЕТНО СЪБРАНИЕ

25-03-2015
ПОКАНА ЗА ГОДИШНО ОТЧЕТНО СЪБРАНИЕ

Църковно настоятелство при храм „Сурп Кеворк“ Пловдив

 

Кани всички свои енориаши

на Годишно отчетно събрание

 

на 18 април, събота, 2015 г. от 11:30 ч.

 

в Арменския културен дом в Пловдив, ул. „Турист“ 2 при следния ДНЕВЕН РЕД:

 

1.       Отчет на Председателя на ЦН

          за отчетния период

 

2.       Духовен доклад на свещеника

 

3.       Отчет на Ревизионната комисия

 

4.       Разисквания и вземане

          на решения по докладите

 

5.       Избор на Комисия по изборите

         за избиране на делегати за Църковния събор

 

6.       Провеждане на избори и обявяване на резултатите

 

7.       Разни

ЦВЕТНИЦА Е! ԾԱՂԿԱԶԱՐԴ է!

20-03-2015
ЦВЕТНИЦА Е! ԾԱՂԿԱԶԱՐԴ է!

Կը յաղորդենք հավատավոր հայորդիներուն, որ մարտի 29 ՝ ԿԻՐԱԿԻ օրը,

Հայաստանեայց Առաքելական Սուրբ Եկեղեցին կնշէ ԾԱՂԿԱԶԱՐԴԻ տօնը:

Այս առիթիւ  Փլովտիվի Սուրբ Գեւորգ  եկեղեցւոյ մէջ Սուրբ Պատարագի ավարտին

պետք է կատարվի Մանուկներու օրհնութեան արարողութիւն:

Կհրավիրենք բոլորին ներկայ գտնուելու արարողութեանը:

 

 

 

Съобщаваме на вярващите чада,

че на 29 март, неделя, 2015 г.,

Арменската апостолическа света църква отбелязва празника ЦВЕТНИЦА.

По този повод, в пловдивския храм “Сурп Кеворк”,

след Света литургия,

ще се извърши ритуалът благославяне на децата. 

 

Каним всички миряни да се присъединят

ФИЛМА "ТАДЖ МАХАЛ" ГЛЕДАЙТЕ ТУК

10-03-2015
ФИЛМА "ТАДЖ МАХАЛ" ГЛЕДАЙТЕ ТУК

http://www.youtube.com/watch?v=m-fQvWTJUF0

ОФИЦИАЛНИЯТ САЙТ на 100-годишнината от АРМЕНСКИЯ ГЕНОЦИД бе стартиран

04-03-2015
ОФИЦИАЛНИЯТ САЙТ на 100-годишнината от АРМЕНСКИЯ ГЕНОЦИД бе стартиран

ОФИЦИАЛНИЯТ САЙТ на 100-годишнината от АРМЕНСКИЯ ГЕНОЦИД бе стартиран

От 30 януари, стартира официалният сайт, посветен на 100- годишнината от Арменския геноцид със следния адрес: Armeniangenocide100.org 

В момента сайтът е достъпен на три езика – арменски, руски, английски. Предстои да бъдат публикувани материали и на други езици. В резултат от сътрудничеството между Музей-института на Арменския геноцид в Ереван и Арменският информационен сайт „Гантех Араратян”, голяма част от материалите в сайта ще бъдат превеждани и публикувани и на български.

Aрменската църква отбеляза празника ДЕАРЪНТАРАЧ

27-02-2015
Aрменската църква отбеляза празника ДЕАРЪНТАРАЧ

НА 14 ФЕВРУАРИ 2015 г. Aрменската църква отбеляза празника ДЕАРЪНТАРАЧ,

ведно със сватбата на двама млади арменци от Пловдив.

Енциклика (Կոնդակ) на Н.С. Карекин II по повод 100 – годишнината от Арменския геноцид

04-02-2015
Енциклика (Կոնդակ) на Н.С. Карекин II по повод 100 – годишнината от Арменския геноцид

Енциклика (Կոնդակ) на Н.С. Карекин II

по повод 100 – годишнината от Арменския геноцид

 

На 28 декември т.г., в Първопрестолният храм „Св. Ечмиадзин”, по време на тържествена Литургия, бе прочетена Енцикликата (կոնդակ – гонтаг, Патриархално послание, което се отнася до религиозен, политически или обществен проблем) на Н.С. Карекин II, Върховен патриарх и Католикос на всички арменци по повод 100 – годишнината от Арменския геноцид, която ще се отбележи през 2015 година. Представяме българският превод на енцикликата на Негово Светейшество.

 

ЕНЦИКЛИКА НА НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО КАРЕКИН ВТОРИ, ВЪРХОВЕН ПАТРИАРХ И КАТОЛИКОС НА ВСИЧКИ АРМЕНЦИ, ПО ПОВОД СТОГОДИШНИНАТА ОТ АРМЕНСКИЯ ГЕНОЦИД

 

КАРЕКИН ВТОРИ, СЛУГА НА ИИСУСА ХРИСТА, ПО БОЖИЯТА МИЛОСТ И ПО ВОЛЯТА НА НАЦИЯТА АРХИПАСТИР И КАТОЛИКОС НА ВСИЧКИ АРМЕНЦИ, ВЪРХОВЕН ПАТРИАРХ НА ОБЩОНАЦИОНАЛНИЯ ПЪРВОПРЕСТОЛ НА АРАРАТСКАТА АПОСТОЛИЧЕСКА МАЙКА ЦЪРКВА – СВЕТИ ЕЧМИАДЗИН

ПОЗДРАВИ С ХРИСТОВА ЛЮБОВ И ПАТРИАРХАЛНИ БЛАГОСЛОВЕНИЯ КЪМ КАТОЛИКОСА НА ВЕЛИКИЯ ДОМ НА КИЛИКИЯ, КЪМ АРМЕНСКИТЕ ПАТРИАРСИ В СВЕТИ ЙЕРУСАЛИМ И КОНСТАНТИНОПОЛ, КЪМ АРХИЕПИСКОПИТЕ, ЕПИСКОПИТЕ, АРХИМАНДРИТИТЕ, СВЕЩЕНИЦИТЕ И ДЯКОНИТЕ, КЪМ СЪБОРА НА ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА ЕПАРХИИТЕ, ЕПАРХИЙСКИТЕ И ЕНОРЕЙСКИТЕ СЪВЕТИ, КЪМ СЛУЖИТЕЛИТЕ И ЦЕЛИЯ ВЪЗЛЮБЕН ВЯРВАЩ АРМЕНСКИ НАРОД.

„Пътеката на праведните е като лъчезарно светило,

което свети все повече и повече досред пладне.” (Притчи 4:18)

Ние се намираме в навечерието на 100 – годишнината от Геноцида над арменците с незамлъкващо и мощно настояване за справедливост и истина в нашите души.

За нашият народ всеки ден от 2015 година ще се явява като ден за възпоменание и кадене, духовно шествие до паметниците на загиналите, които са издигнати в Отечеството и в Диаспората, на колене ще отправим молитви за душите на нашите невинни жертви, които останаха без гроб, които отказаха да отстъпят вярата си и да се отрекат от националността си, приеха смъртта.

 

Наистина, „Пътеката на праведните е като лъчезарно светило, което свети все повече и повече досред пладне.:”

 

През 1915 и последвалите години, Османска Турция извърши Геноцид срещу нашия народ.

Жертви на погроми, организирани в люлката на нашето Отечество – в Западна Армения и населените с арменци места в Турция, на глада и болестите, които царяха по пътищата на насилственото изгнание, станаха повече от милион и половина чада на нашия народ.

Беше ограбен създадения в продължение на векове праведен труд на нашия народ. Бяха осквернени и разрушени хиляди наши манастири и църкви, национални институции, училища. Бяха унищожени наши духовни и културни ценности.

Прочистена от арменците бе Западна Армения, където от хилядолетия, от Ноевото време, нашият народ е живял, творил и създавал своя история и култура.

Преди един век, когато оцелелите от нашия народ, изгубили Родината си, се пръсна по целия свят, когато в Източна Армения се водеше борба на живот и смърт срещу турските нашественици, трудно бе да се повярва в бъдещето на арменския народ. Но той се възвиси. Нашият народ, благодарение на Господа, възкръсна от смъртта. Върху спасеното парче земя от Отечеството възстанови своята държава, от руините отново издигна родната страна, направи го „Отечество на светлина и на надежда”, на науката, образованието и културата.

Разпръснатите арменци построиха в различни държави своя дом и огнище, организираха се и възкресиха своя духовен и национален живот. Където и живяха чадата на нашия народ, те постигнаха успехи, спечелиха уважение и доверие, бяха признати със своя добросъвестен труд, допринасяха за науката, културата и благоденствието на обществото. Такава бе историята на нашия народ през последните сто години – история на борба и възраждане. Днес, въпреки всички трудности, нашият народ крепи своя независима държава, изгражда своя нов, свободен живот и с надежда за национално възраждане, с оптимизъм и увереност гледа към бъдещето.

Слава Тебе Господи, че „с благоволението Си, като с щит, закриляш” (Псалом 5:13) нас. С Твоята надежда, Господи, нашият народ блесна и се укрепи. Чрез Твоята светлина пламна геният на нашата душа, чрез Твоята мощ се родиха нашите победи. Създадохме, когато разрушиха изграденото от нас, живяхме, когато поискаха да ни погубят. Ти, наш Господ Бог, пожела да живее и да се издигне нашият народ, който бе осъден на смърт чрез геноцид, и да тръби и да защитава свои справедливи искания пред съвестта на човечеството и международното право, срещу пилатово безразличие и престъпното отричане на Турция.

В името на справедливостта, до победата на нашата борба, обединени – Църква, Нация и Държава, длъжни сме да се борим до край без да отстъпим. Кръвта на нашите невинни жертви, мъченията на нашия народ изискват справедливост. Изискват справедливост и нашите разрушени светини, потъпканите права на нашия народ, както и фалшифицираната история на народа ни.

Нашият народ, който е преживял Геноцид е вярвал и вярва, редом до десетки държави, държавни и обществени организации и личности, които са признали Арменския геноцид, че ще застанат нови, с убеждението, че установяването на справедливостта е условие и гаранция за мирен свят, лишен от враждебност и насилие.

Пред паметта на милион и половина наши мъченици Ние отново се обръщаме с признателни слова към държавите, организациите и личностите, които са признали и осъдили Геноцида над арменците. Нашата признателност към страните и техните добролюбиви народи, които, като братя са приютили чадата на нашия народ. Подобни проявления на справедливост и човеколюбие представляват светли страници от историята на човечеството, които завинаги ще се помнят  от поколенията, ще бъдат оценени и ще допринасят за мирния, безопасен и солидарен живот на света.

За Нас, като Католикос на всички арменци, духовна утеха е да оповестим на нашия народ, че на 23 април 2015 година нашата Църква, чрез специална церемония, по време на Божествената Литургия, ще причисли към светците онези свои чада, които приеха венеца на мъченичеството „в името на вярата и Отечеството” и ще провъзгласи 24 април като Възпоменателен ден на светите мъченици от Арменския геноцид.

Удостоен с благодат арменски народе, нация-мъченик, възкръснал народ, живей гордо, крачи уверен с погледът към Арарат, който пази в себе си Ноевия ковчег, запази без съмнение в сърцето си великата своя надежда. Към теб е отправен Господният завет и насърчение: „Ти имаш малка сила и запази словото Ми и се не отрече от името Ми. … дръж, що имаш, за да не вземе никой венеца ти.” (Откровение 3:8,11). Така да запазим нашият път пред Бог, в непоклатимите пътища на вярата, която разпръсква тъмнината като изгрев и разпростира хоризонтите на надеждата. Нашият път е с Бог, а животът с вяра – нашата победа. Отбелязвайки 100 – годишнината от Геноцида, да оценим пътя на вековната борба и възраждането на нашия народ, за да могат нашите деца, познавайки героичната воля на своите предци за живот и изграждане, поетите задължения в името на нацията и Отечеството, да изградят новия блестящ ден за нашия народ в Отечеството и в света. Да превърнем възпоменаването на нашите мъченици в сила и мощ за нашия духовен, национален и отечествен живот, и пред Бог и хората с праведен живот, да осветим пътя си към нашите права до пристанището, където ще се осъществят нашите скъпоценни мечти.

В свещения духовен център на нашата нация, основан от Христос, пред Олтара на Слизането в Първопрестолният Свети Ечмиадзин, издигаме молитва към Бог, молейки за мир, сигурност и благоденствие на нашето Отечество, за възлюбеният наш народ по целия свят, светлина и покой за душите на невинните наши мъченици, жертви на Геноцида. Нека в живота на човечеството да цари любовта и братството, справедливостта и истината, и пътищата на праведните да изгреят като светлина, да водят и да осветяват, докато започне новия ден на мирния и щастлив свят.

Благодатта, любовта и мирът на нашият Господ Иисус Христос да пребъде в нас и във всички. Амин.

С благословения

КАРЕКИН II,

ВЪРХОВЕН ПАТРИАРХ И

КАТОЛИКОС НА ВСИЧКИ АРМЕНЦИ

28 декември, 2014 година

Първопрестолният Свети Ечмиадзин

ПРАЗНИЧЕН ЦЪРКОВЕН РЕД на арменски храм „Сурп Кеворк” Пловдив

05-01-2015
ПРАЗНИЧЕН ЦЪРКОВЕН РЕД на арменски храм „Сурп Кеворк” Пловдив

ПРАЗНИЧЕН ЦЪРКОВЕН РЕД

на арменски храм „Сурп Кеворк” Пловдив

 

от 5  до  7 ЯНУАРИ 2015

 

***

5 януари, понеделник, 2015 г.

16:00 Бъдни вечер

 

 

***

6 януари, вторник, 2015 г. 

 

10:30 Света Рождественска Литургия и Водосвет

 

***

7 януари, сряда, 2015 г.

11:00 Задушница

Страница: < 6789101112131415>>>
Арменски Апостолически Храм "Сурп Кеворк" 4000 гр. Пловдив, БЪЛГАРИЯ ул. "Турист" № 2 тел.032/ 632 804, факс: 032/ 634 872 ел. поща: info@surpkevork.com