BG  |  EN  
начало  |  новини  |  общество и вяра  |  обреди  |  история  |  контакти  |  Достойни личности  |  настоятелство  |  Имоти  |  скръбна вест

новини

Честита Нова година и Рождество Христово

31-12-2015
Честита Нова година и Рождество Христово

Честитим Ви по повод Новата 2016 година и празника на Чудославното Рождество Христово и се молим за Вас и Вашето семейство, пожелавайки крепко здраве и успехи в работата!

 

Дер Храч Мурадян

Духовен пастир на арменската общност в Пловдив

ЗА ПАМЕТТА НА АРМЕНСКИЯ НАРОД - документален филм

13-11-2015
ЗА ПАМЕТТА НА АРМЕНСКИЯ НАРОД - документален филм

„Инкомс проджект” с подкрепата на Национален филмов център

Представя

През сълзи”– документален филм на  режисьора Станимир Трифонов за паметта на арменския народ

Прожекцията е в рамките на фестивала „Златен ритон” – 2015

САМО на 4 ДЕКЕМВРИ от 19 ч. в кино „Лъки”- Дом на киното, зала 1, гр. Пловдив

ВХОД СВОБОДЕН

Очаквайте премиерата на филма във Варна и София.

Почина Татеос Санджакян

10-11-2015
Почина Татеос Санджакян

Тази сутрин внезапно почина Татеос Санджакян (роден 5 април 1936 г.) - виртуозен пианист и любим преподавател на поколения музиканти.

Поклон пред паметта му!

Погребението ще се състои в четвъртък, 12.11.15 г. от 14 часа на Арменските гробища.

ПОКАНА ЗА Разширеното заседание на Епархийски съвет

03-11-2015

ЕС на ААПСЦБ ще проведе разширеното заседание на Епархийски съвет на 07.11.2015 г. (събота) от 11:00 ч.  в София, в сградата на Арменският дом на адрес:
бул. ”Тодор Александров” № 31

ВРЪЧВАНЕ НА АРХИЕРЕЙСКИЯ ЖЕЗЪЛ И ВОДОСВЕТ В АРМЕНСКАТА ЕПАРХИЯ В БЪЛГАРИЯ

30-10-2015
ВРЪЧВАНЕ НА АРХИЕРЕЙСКИЯ ЖЕЗЪЛ И ВОДОСВЕТ В АРМЕНСКАТА ЕПАРХИЯ В БЪЛГАРИЯ

Историческите събития в Епархия на Арменската апостолическа църква в България продължават.

На 18 октомври т.г., Арменската църква „Сурп Асдвадзадзин” (Св. Богородица) в София бе препълнена от голям брой миряни, които пристигнаха в столицата от всички градове, водени от духовните им пастири, за да участват на първата Литургия на новоизбрания Архиерей на Арменската епархия в България архимандрит Исаак Бохосян, съобщават от пресцентъра на Арменската епархия в България. На Св. Литургия присъстваха Архиереят на Арменската епархия в Румъния Н.В.П. епископ Датев Агопян, като представител на Върховният патриарх на Арменската църква, цялата администрация на посолството на Република Армения в България, оглавена от Н. П. посланик Арсен Съхоян, членовете на Епархийския Съвет, водени от председателя Антраник Шакариян, представители и председатели на епархийски структури, арменски обществени организации – ОАБС „Парекордзаган”, „Хай Тад”, Хоменътмен, ХОМ, както и представители от държавната администрация на Република България – зам. министъра на външните работи на България Христо Ангеличин, Прошко Прошков и Михаил Владов от столичната администрация. По – рано новоизбраният архиерей бе на среща с народния представител Вили Лилков, както и с кмета на град София – Йорданка Фъндъкова.

СЪОБЩЕНИЕ

15-10-2015
СЪОБЩЕНИЕ

 

АРМЕНСКО ЦЪРКОВНО НАСТОЯТЕЛСТВО УВЕДОМЯВА ПЛОВДИВСКИТЕ МИРЯНИ

 

На 18 октомври, неделя, 201 5 г. в храм „Сурп Кеворк“

 

НЯМА ДА СЕ ПРОВЕДЕ ЛИТУРГИЯ,

 

тъй като духовният пастир на пловдивския арменски храм отец Храч Мурадян ще присъства на Първата Архиерейска Света литургия в храм „Сурп Аствадзадзин“ – София, на която новоизбраният Архиерей на арменската епархия в България – архимандрит Исахак Похосян ще приеме своя Архиерейски жезъл и ще извърши водосвет с новоосветеното, в Светия престол Ечмиадзин, миро.

ХРАМОВ ПРАЗНИК

21-09-2015
ХРАМОВ ПРАЗНИК

С обич каним всички чада на нашата общност на Божествена литургия
по повод храмовия празник

СУРП КЕВОРК

27-ми септември, неделя, от 10:30 часа

НА ДОБЪР ЧАС - ПОКЛОНИЧЕСКО ПЪТУВАНЕ ДО СВЕТИЯ ПРЕСТОЛ В ЕЧМИАДЗИН

21-09-2015
НА ДОБЪР ЧАС - ПОКЛОНИЧЕСКО ПЪТУВАНЕ ДО СВЕТИЯ ПРЕСТОЛ В ЕЧМИАДЗИН

Днес, 21 септември 2015 г.  група от България замина на поклонническо пътуване  за Ечмиадзин, Армения.

Пожелаваме им лек път и Господ да бди над тях.

На 27 септември т.г. групата ще присъства на Благославяне на Светото миро, което се извършва веднъж на седем години в Св. Престол Ечмиадзин.

Вярваме, че това пътуване до Родината ни ще ги доближи до светините на Арменската църква и ще остави незабравими впечатления от красивата Армения, люлка на нашата вяра и въжделения!

В НОЩТА НА МУЗЕИТЕ АРМЕНСКАТА ЦЪРКВА "СУРП КЕВОРК" ОЧАКВА СВОИТЕ ПОСЕТИТЕЛИ

11-09-2015
В НОЩТА НА МУЗЕИТЕ АРМЕНСКАТА ЦЪРКВА "СУРП КЕВОРК" ОЧАКВА СВОИТЕ ПОСЕТИТЕЛИ

 ЗАПОВЯДАЙТЕ В АРМЕНСКИЯ ЦЪРКОВЕН КОМПЛЕКС В НОЩТА НА МУЗЕИТЕ

УЛ. "ТУРИСТ" 2, (Стария Пловдив)

 

На 11, 12 и 13 септември 2015 г. вратите на арменския храм „Сурп Кеворк“  в Пловдив ще бъдат отворени за посетители по време на ежегодното събитие

НОЩ НА МУЗЕИТЕ.

 

Забележителната история на храма и богатата църковна утвар, която се съхранява в крипта към храма привлича все повече пловдивчани всяка година.

Днешният арменски християнски храм "Сурп Кеворк" е издигнат в началото на V век от православни византийци до северната страна на крепостната стена и е наречен на "Свети Георги Победоносец"- /Агиос Георгиос/. В първоначалния си вид църквата съществува до 447 г., докато варварското нашествие на хуните опожарява Тримонциум.

След провъзгласяването на Второто българско царство много български владетели са коленичели за молитва пред лика на Свети Георги Победоносец. Храмът е посещаван от царете Асен и Петър, молитва е отправил Иванко, убиецът на Асен I. Цар Калоян в омразата си към византийците го разрушава, но цар Иван-Асен ІІ  го съгражда отново през 1205 г.

В годините на Третия кръстоносен поход Пловдив не е напуснат от живущите в него арменци, но за пореден път в 1364 г. агаряните разрушават напълно малката църква.

         През 1520 г., използвайки пълномощията, дадени от султана, Гръцката патриаршия се превръща в пълновластен господар на православните храмове в отоманската империя. Европейският пътешественик Стефан Герлах в 1578г., преминавайки през Пловдив, отбелязва, че в града има около 250 арменски семейства, които живеят между двата хълма до старата крепост.

         Турците, в желанието си насилствено да ислямизират християнското население, разрушават църквата в 1657 г., но каквото Господ е съградил не може да се срине. Нарастващата арменска колония в следващите десетилетия закономерно се нуждае от свой собствен молитвен дом. Така през 1675 г. чрез арменския търговец Абро Челеби Белградчанина се получава ферман, в който се разпорежда на местните гърци да предадат една от осемте си църкви в Пловдив на арменците за техен молитвен дом.

      

АРМЕНСКАТА ЦЪРКВА В БУРГАС ИМА НОВ СВЕЩЕНИК

01-09-2015
АРМЕНСКАТА ЦЪРКВА В БУРГАС ИМА НОВ СВЕЩЕНИК

На 19 август, 2015 година, Н.Б. свещеник Бохос Миакелян, пристигна в България. Негово Благоговейство бе назначен от Н.С. Карекин II, Католикос на всички арменци, за служба в Арменската епархия в България.

В същия ден от 18:00 часа отец Микаелян се срещна с миряните на Арменската църква “Сурп Хач” в град Бургас.

Новият свещеник бе посрещнат от отец Храч Мурадян, духовен пастир на Арменската църква в Пловдив, отец Зарех Джананян, духовен пастир на Арменската църква в Бургас и отец Бардухимеос Агопян, духовен пастир на Арменската църква в гр. Варна.

На въпросите ни отговаря отец Бохос Микаелян и Саркис Караджиян, председател на ЦН към арменския храм „Сурп Хач“ в Бургас

Какви са вашите първи впечатления от арменската общност в Бургас?

- Аз съм с много добри впечатления, дори мога да кажа, че посрещането ми в Бургас надмина очакванията ми. Когато миряните дойдоха в арменската църква заедно с Църковното настоятелство, почувствах тяхната топлота и това ми дава сили да вярвам, че всичко ще се подреди.

Споделете за вашите намерения като свещеник в арменския храм „Сурп Хач“ гр. Бургас?

- Първото ми намерение е да мога да задържа вярващите в църквата, да приобщавам и приближавам повече арменци към нашия храм, защото църквата в Бургас години наред е била тяхната земя, те трябва да продължат да я чувстват така.Имам желание да продължа делата на предишните духовници, които са служили, без да променям нищо. Ще правя това, което се изисква.

Страница: < 3456789101112>>>
Арменски Апостолически Храм "Сурп Кеворк" 4000 гр. Пловдив, БЪЛГАРИЯ ул. "Турист" № 2 тел.032/ 632 804, факс: 032/ 634 872 ел. поща: info@surpkevork.com