BG  |  EN  
начало  |  новини  |  общество и вяра  |  обреди  |  история  |  контакти  |  Достойни личности  |  настоятелство  |  Имоти  |  скръбна вест

новини

НА ДОБЪР ЧАС - ПОКЛОНИЧЕСКО ПЪТУВАНЕ ДО СВЕТИЯ ПРЕСТОЛ В ЕЧМИАДЗИН

21-09-2015
НА ДОБЪР ЧАС - ПОКЛОНИЧЕСКО ПЪТУВАНЕ ДО СВЕТИЯ ПРЕСТОЛ В ЕЧМИАДЗИН

Днес, 21 септември 2015 г.  група от България замина на поклонническо пътуване  за Ечмиадзин, Армения.

Пожелаваме им лек път и Господ да бди над тях.

На 27 септември т.г. групата ще присъства на Благославяне на Светото миро, което се извършва веднъж на седем години в Св. Престол Ечмиадзин.

Вярваме, че това пътуване до Родината ни ще ги доближи до светините на Арменската църква и ще остави незабравими впечатления от красивата Армения, люлка на нашата вяра и въжделения!

В НОЩТА НА МУЗЕИТЕ АРМЕНСКАТА ЦЪРКВА "СУРП КЕВОРК" ОЧАКВА СВОИТЕ ПОСЕТИТЕЛИ

11-09-2015
В НОЩТА НА МУЗЕИТЕ АРМЕНСКАТА ЦЪРКВА "СУРП КЕВОРК" ОЧАКВА СВОИТЕ ПОСЕТИТЕЛИ

 ЗАПОВЯДАЙТЕ В АРМЕНСКИЯ ЦЪРКОВЕН КОМПЛЕКС В НОЩТА НА МУЗЕИТЕ

УЛ. "ТУРИСТ" 2, (Стария Пловдив)

 

На 11, 12 и 13 септември 2015 г. вратите на арменския храм „Сурп Кеворк“  в Пловдив ще бъдат отворени за посетители по време на ежегодното събитие

НОЩ НА МУЗЕИТЕ.

 

Забележителната история на храма и богатата църковна утвар, която се съхранява в крипта към храма привлича все повече пловдивчани всяка година.

Днешният арменски християнски храм "Сурп Кеворк" е издигнат в началото на V век от православни византийци до северната страна на крепостната стена и е наречен на "Свети Георги Победоносец"- /Агиос Георгиос/. В първоначалния си вид църквата съществува до 447 г., докато варварското нашествие на хуните опожарява Тримонциум.

След провъзгласяването на Второто българско царство много български владетели са коленичели за молитва пред лика на Свети Георги Победоносец. Храмът е посещаван от царете Асен и Петър, молитва е отправил Иванко, убиецът на Асен I. Цар Калоян в омразата си към византийците го разрушава, но цар Иван-Асен ІІ  го съгражда отново през 1205 г.

В годините на Третия кръстоносен поход Пловдив не е напуснат от живущите в него арменци, но за пореден път в 1364 г. агаряните разрушават напълно малката църква.

         През 1520 г., използвайки пълномощията, дадени от султана, Гръцката патриаршия се превръща в пълновластен господар на православните храмове в отоманската империя. Европейският пътешественик Стефан Герлах в 1578г., преминавайки през Пловдив, отбелязва, че в града има около 250 арменски семейства, които живеят между двата хълма до старата крепост.

         Турците, в желанието си насилствено да ислямизират християнското население, разрушават църквата в 1657 г., но каквото Господ е съградил не може да се срине. Нарастващата арменска колония в следващите десетилетия закономерно се нуждае от свой собствен молитвен дом. Така през 1675 г. чрез арменския търговец Абро Челеби Белградчанина се получава ферман, в който се разпорежда на местните гърци да предадат една от осемте си църкви в Пловдив на арменците за техен молитвен дом.

      

АРМЕНСКАТА ЦЪРКВА В БУРГАС ИМА НОВ СВЕЩЕНИК

01-09-2015
АРМЕНСКАТА ЦЪРКВА В БУРГАС ИМА НОВ СВЕЩЕНИК

На 19 август, 2015 година, Н.Б. свещеник Бохос Миакелян, пристигна в България. Негово Благоговейство бе назначен от Н.С. Карекин II, Католикос на всички арменци, за служба в Арменската епархия в България.

В същия ден от 18:00 часа отец Микаелян се срещна с миряните на Арменската църква “Сурп Хач” в град Бургас.

Новият свещеник бе посрещнат от отец Храч Мурадян, духовен пастир на Арменската църква в Пловдив, отец Зарех Джананян, духовен пастир на Арменската църква в Бургас и отец Бардухимеос Агопян, духовен пастир на Арменската църква в гр. Варна.

На въпросите ни отговаря отец Бохос Микаелян и Саркис Караджиян, председател на ЦН към арменския храм „Сурп Хач“ в Бургас

Какви са вашите първи впечатления от арменската общност в Бургас?

- Аз съм с много добри впечатления, дори мога да кажа, че посрещането ми в Бургас надмина очакванията ми. Когато миряните дойдоха в арменската църква заедно с Църковното настоятелство, почувствах тяхната топлота и това ми дава сили да вярвам, че всичко ще се подреди.

Споделете за вашите намерения като свещеник в арменския храм „Сурп Хач“ гр. Бургас?

- Първото ми намерение е да мога да задържа вярващите в църквата, да приобщавам и приближавам повече арменци към нашия храм, защото църквата в Бургас години наред е била тяхната земя, те трябва да продължат да я чувстват така.Имам желание да продължа делата на предишните духовници, които са служили, без да променям нищо. Ще правя това, което се изисква.

Пет реставрирани картини с религиозен характер

26-08-2015
Пет реставрирани картини с религиозен характер

През 2015 г. ЦН на арменски храм "Сурп Кеворк", гр. Пловдив реставрира 5 картини с религиозен характер.

Фатих Акин разказва за арменския геноцид във филма "Раната"

31-07-2015
Фатих Акин разказва за арменския геноцид във филма "Раната"

Германският режисьор от турски произход Фатих Акин разказва една история за арменския геноцид в историческата драма "Раната".

Лентата е копродукция, в която участват и Германия, и Турция и която се появява на екран 100 години след масовите убийства на арменци, извършени в Османската империя.

 

Посетете сайта на Арменската епархия в България:

 

 

http://armenianchurch-bg.com/story.php?id=771&news_tip=7&title=%D0%A4%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%85%20%D0%90%D0%BA%D0%B8%D0%BD%20%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B0%20%D0%B7%D0%B0%20%D0%B0%D1%80%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%20%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D1%86%D0%B8%D0%B4%20%D0%B2%D1%8A%D0%B2%20%D1%84%D0%B8%D0%BB%D0%BC%D0%B0

РЕЛИГИОЗНАТА КАРТИНА „Св. Мъченици от Арменския геноцид" бе поставена в пловдивския арменски храм

08-07-2015
РЕЛИГИОЗНАТА КАРТИНА „Св. Мъченици от Арменския геноцид" бе поставена в пловдивския арменски храм

На 6 юли 2015 г. в арменския храм „Сурп Кеворк“ Пловдив бе поставена внушителната по своя размер религиозна картина „Св. Мъченици от Арменския геноцид“, която бе осветена на 9 май т.г. от архиерейския наместник на ААПСЦ в България отец Храч Мурадян заедно с още 12 копия, които пловдивското ЦН подари на всички арменски църкви в България. 

УНИКАЛНО поклонническо пътуване до Армения по повод БЛАГОСЛАВЯВАНЕ НА СВЕТОТО МИРО /МЕРОНОРХНЕК/

06-07-2015
УНИКАЛНО поклонническо пътуване до Армения по повод БЛАГОСЛАВЯВАНЕ НА СВЕТОТО МИРО /МЕРОНОРХНЕК/

Арменската епархия в България организира уникално поклонническо пътуване до Армения по повод БЛАГОСЛАВЯВАНЕ НА СВЕТОТО МИРО /МЕРОНОРХНЕК/

 

Арменската епархия в България организира

Поклонническо пътуване ДО Светия Престол „Сурп Ечмиадзин” АРМЕНИЯ

в периода 21 септември – 30 септември 2015 година,

за да присъствате на Благославянето на Светото Миро, което се приготвя веднъж на 7 /седем/ години в Светия Престол „Сурп Ечмиадзин”. Негово Светейшество Всеарменският Католикос Карекин II благославя светото миро, в състава на което влиза нектар от 40 вида цветя, билки и зехтин.

Пътуването ще се осъществи с автобус по  маршрута ВАРНА – САМСУН  – ЕРЕВАН.

Цената на пътуването е както следва:

    за един човек – 970 лева;

    за двама – 1650 лева;

    за трима – 2600 лева;

    за четирима – 3170 лева.

 

В цената са включени: Пътни разходи (автобус);  Две нощувки в Самсун; Седем нощувки със закуска в Ереван; Екскурзии освен до забележителностите около Ереван и Ечмиадзин и до Гарни, Гехард, Хор Вираб, Нораванк, Севан, Ошаган, Звартноц и Сардарабад.

В Ечмиадзин групата от България ще има възможността да се срещне с Н. С. Всеарменския Католикос Карекин II.

Желаещите да пътуват с друг транспорт, а не с организирания автобусен превоз, могат да се включат към групата направо в Ереван.

График на пътуването:

21.09., 05:00 часа – тръгване от ААПЦ – град Варна;

21.09. – нощувка в Самсун /Турция/;

22.09. – тръгване от Самсун;

22.09. – пристигане вечерта в Ереван и настаняване в хотела;

23.09.- 29.09. – пребиваване в Армения;

29.09. – тръгване от Ереван и нощувка в Самсун;

30.09. – пристигане в град Варна.

В цената на пътуването не са включени: Обяд и вечеря; Музейни такси; Джобни разходи;    Медицинска застраховка.

Записвания до 05 септември 2015 година. Групата трябва да се състои най-малко от 30 души, за да се осъществи пътуването.

За справки и записвания се обръщайте към организатора на пътуването - Н.Б. отец Бардухимеос Агопян, духовен пастир на храм „Сурп Саркис“, Варна

GSM: 0888 517 115 или към канцеларията на ААПЦ „Свети Саркис” –  град Варна   052/ 619 382.

ДЕЛЕГАТИТЕ ИЗБРАХА НОВИЯ АРХИЕРЕЙ на Арменската епархия в България

24-06-2015
ДЕЛЕГАТИТЕ ИЗБРАХА НОВИЯ АРХИЕРЕЙ  на Арменската епархия в България

С 26 гласа на общо 48-те делегати с право да гласуват беше избран АРХИМАНДРИТ ИСАХАК ПОХОСЯН.


ИСТОРИЧЕСКО СЪБИТИЕ!


За първи път в историята на Арменската апостолическа православна света църква в България (ААПСЦБ) ние избираме своя водач на църковно–народен събор чрез вота на делегати, които са избрани от арменската общност в България чрез демократични избори.

Изборът се проведе по всички църковни канони в арменския храм „Сурп Саркис” в град Варна на 20 юни т.г.
Официални гости бяха кметът на града Иван Портних, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, председателят на ОбС Варна – Иван Луков, представители на духовни общности в страната, жители и гости на града.
Съборът бе председателстван от Н.В.П. епископ Маркос Ованисян, Архиерей на Арменската епархия в Украйна, който бе специален представител на Първопрестолния Св. Ечмиадзин по време на събора.
Ето и класирането: Архимандрит Исахак Погосян – 26 гласа, архимандрит Нарег Авагян - 21 гласа, архимандрит Закария Бахумян – 1 глас
След приключване работата на църковно–народния събор бе организирано първото светско представяне на новоизбрания Архиерей.

Музикален диск с църковни химни

22-06-2015
Музикален диск с църковни химни

Музикален диск с църковни химни в изпълнение на певицата Мери Мовсесян-Калудова и пианистките Юлия Манукян и Гадарине Харалампиева.

Епархията на Арменската Апостолическа Православна Света Църква в България посвещава това издание на 100-годишнината от геноцида над Арменския народ.

Хайр мер - Отче наш  1:52
Сурп, сурп - Свят 2:58
Дер, Вохормя - Господи, помилуй 2:29
Ур йес, майр им - Къде си, майко моя 4:22
Шараган Задиги - Великденско песнопение 2:20
Шараган хънгаргутян - Песнопение за тамяна 4:34
Хрешдагайин - Херувимска 2:10
Ов е ворбес - Кой е като (нашия Бог) 1:42
Пазмутюнк - Ангелски сонм 2:29
Амен, йев ънт хоквуйт кум - Амин и Господ да бъде с твоя дух 5:55
Амен, Хайр Сурп - Амин, Отче Святи 7:10
Лур кишер, Сурп кишер - Тиха нощ, Свята нощ 3:41
Орор - Люлчина песен 3:01
Гърунг - Жерав 2:54
Дъле яман - Копнеж 2:54

 

Повечето песнопения са части от Светата Арменска Литургия (Сурп Бадарак) на композиторите Йекмалян и Гомидас.

СРЕЩА В ПЛОВДИВ С АРХИМАНДРИТ ЗАКАРИЯ БАХУМЯН

09-06-2015
СРЕЩА В ПЛОВДИВ С АРХИМАНДРИТ ЗАКАРИЯ БАХУМЯН

Уважаеми вярващи и миряни,

Църковното настоятелство при храм "Сурп Кеворк" гр. Пловдив кани всички арменци, вярващи миряни, представители на арменските организаиции и структури на среща с единия от тримата кандидати за Архиерей на Арменската епархия в България

 

Архимандрит Закария Бахумян

 

на 10 юни, сряда, 2015 г., от 18:00 часа

в храм "Сурп Кеворк"- Пловдив

Страница: < 234567891011>>>
Арменски Апостолически Храм "Сурп Кеворк" 4000 гр. Пловдив, БЪЛГАРИЯ ул. "Турист" № 2 тел.032/ 632 804, факс: 032/ 634 872 ел. поща: info@surpkevork.com