BG  |  EN  
начало  |  новини  |  общество и вяра  |  обреди  |  история  |  контакти  |  Достойни личности  |  настоятелство  |  Имоти  |  скръбна вест

новини

07-03-2017

АРМЕНСКАТА ЦЪРКВА “СУРП КЕВОРК” В ПЛОВДИВ ОТБЕЛЯЗВА НЕДЕЛИТЕ НА ВЕЛИКИТЕ ПОСТИ

     Н а 5 март т.г. в  неделната сутрин Арменската църква „Сурп Кеворк”в Пловдив отбеляза на втората неделя след Парегентан –Заговезни църковния празник „Ардаксман”свързан с прогонването на Адам и Ева от рая.

    През периода „Медз бахки шрчанин”-неделите на Великите пости богослуженията в нашата църква също имат определено значение и начин на провеждане.Отец Храч Мурадян-Дер Храч,даде подробни обяснения в тази връзка.Той каза,че по стародавен църковен канон службите се извършват при следния ред: араводян жамеркутюн-утринна литургия,кароз-проповед,аревакали жамеркутюн.Като подчерта,че една неделя ще се отслужи Божествена света литургия,една неделя църковна служба.

     Тази неделя църковната служба се ....

26-02-2017

               ПУН ПАРЕГЕНТАН-СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ СЕ ОТБЕЛЯЗА В АРМЕНСКАТА ЦЪРКВА “СУРП КЕВОРК” В ПЛОВДИВ

     На 26 февруари в неделната утрин Арменската църква „Сурп Кеворк”ни посрещна променена.От този ден Светата Божествена литургия се провежда при „Паг Хоран”,Амвона е закрит с траурна черна завеса на която е обрисуван разпнатия Исус,а пред нея са поставени горящи свещи.Свещеника отец Храч Мурадян и църковния тас отслужиха литургията зад тази завеса.Църковен хор „Шнорхали”също взе участие в тържествените песнопения.От този ден до Великден,не се целува евангелието от ръката на свещеника в края на църковната служба,както и не се раздава мас-нафора.

     Както всяка неделя и днес ....

24-02-2017

AРМЕНСКАТА ЦЪРКВА “СУРП КЕВОРК” В ПЛОВДИВ ОТБЕЛЯЗЯ ДЕНЯ НА „СУРП ВАРТАНАНЦ”

     На 23 февруари в четвъртъчната сутрин в Арменската църква „Сурп Кеворк” се отслужи Света Божествена литургия в чест на големия църковен празник „Сурп Вартананц”.Той е посветен на легендарната Аварайрска битка /Аварайри джагадамардъ/ между персийската войска и арменските войни защитници на Родината,народа и Христовата вяра.В неравен бой пълководецът Вартан Мамигонян-Качън Вартан /смелия/ и 1036 също толкова смели и всеотдайни бойци са загинали геройски на Аварайрското поле на 25 май.451година.

    Няма друг народ по света,който да помни и отбелязва една битка в продължение на 16 века,това е само арменския народ,който въпреки,че не е победил в тази битка е отстоял и запазил своята вяра и достойнството си като народ.

     Арменските войни са били .....

13-02-2017

   АРМЕНСКАТА ЦЪРКВА “СУРП КЕВОРК” В ПЛОВДИВ ОТБЕЛЯЗА „СУРП САРКИС” И „ДЕАРЪНЪНТАРАЧ”

   На 12 февруари Арменската църква в Пловдив се изпълни с наши сънародници и гости, хора от различни поколения,радостното беше,че присъстваха и много млади момичета и момчета ,както  и деца.

   След тържествената света литургия –бадарак, отец Храч Мурадян произнесе вдъхновен кароз-проповед посветен на двата църковни празника Сурп Саркис и Деарънънтарач,или както ние обикновено го наричаме Дярънтарач.Той каза,че Сурп Саркис е един от най-обичаните светци за нашата църква и за това този ден се отбелязва с особена тържественост,...

09-02-2017

Скъпи миряни,

уведомяваме ви, че на 11 февруари 2017 г. Арменската апостолическа православна света църква ще отбележи празника на СВЕТИ САРКИС ПОБЕДОНОСЕЦ и на 14 февруари 2017 г. празника ДЕАРЪНТАРАЧ По този повод, на 12 февруари 2017 г., в арменския храм „Сурп Кеворк“ в Пловдив, след Св. Литургия, ще се извърши благославяне на младите и нововобрачни семейства, а след това в двора на църковния комплекс ще бъде проведена церемонията с огън, по случай ДЕАРЪНТАРАЧ. С обич Ви каним да се присъедините за да отпразнуваме заедно двата празника.

05-02-2017

      НАШИ ГОСТИ

   На 5 февруари тази година в неделната църковна служба гост на Арменската църква „Сурп Кеворк „ в Пловдив бе отец Бардухимеос Агопян духовен пастир ,обслужващ малките енории на Арменската епархия в България.Той отслужи Светата божествена литургия,както и изнесе вдъхновено слово-кароз на тема страха у човека.Той каза ние трябва да вървим напред в живота без да се страхуваме,защото с нас е светлината на Хисус Кристос и той бди над нас.Каза още,че страха се поражда в нас,когато нещо сме сгрешили,или когато се страхуваме,че нещо ще изгубим,физически,или материално.Освен това той посочи и една интересна притча за това,как мишката  се помолила на Бог и е искала да направи нещо,защото котката постоянно я преследвала,така Бог превърнал мишката в котка и така продължили и стигнали до лъва,но във всички тях страха се запазил......

07-01-2017

КОЛЕДНИТЕ ПРАЗНИЦИ ТЪРЖЕСТВЕНО СЕ ОТБЕЛЯЗАХА В АРМЕНСКАТА ЦЪРКВА „СУРП КЕВОРК” В ПЛОВДИВ

 На 5 януари арменските църкви по света отбелязват Бъдни вечер/Джъракалуйс/, а на 6 януари Коледа /Дзънунт/. На тези дати Коледа се отбелязва единствено от Арменската Апостолическа църква. На 5 януари от 16. 30 часа започна тържественото богослужение за Бъдни вечер. Две големи елхи с богата украса и светлини, както и наредените цветя пред хорана/амвона/ , светлините и запалените свещници подчертаваха тържествеността на деня. Празничната света литургия се изнесе от Дер Храч Мурадян /отец Храч Мурадян/ и църковния клир/тас/, както и от църковен хор „Шнорхали „с диригент Люси Хампарцумян.

 Въпреки студеното време Арменската църква „Сурп Кеворк” в Пловдив се изпълни със сънародници от няколко поколения, за да присъстват на тази литургия/бадарак/. Отец Храч изнесе вдъхновен кароз/проповед/ посветен на деня, като разказа за случилото се преди две хиляди години. Той каза , че Хисус се роди във Витлеем/Петлехем/, за да донесе на земята за всички хора мир, любов и разбирателство. Той възвести на всички присъстващи миряни благата вест, че е роден син Божий, който е с името Хисус Кристос и идва като Божествена светлина Джъракалуйс.

 На този ден....

06-01-2017

 

РОЖДЕСТВЕНСКО ПОСЛАНИЕ НА Н.В.П АРХИМАНДРИТ ИСАХАК ПОХОСЯН, АРХИЕРЕЙ НА АРМЕНСКАТА ЕПАРХИЯ В БЪЛГАРИЯ 06.01.2017

„Този е Моят възлюбен Син,

 

в Когото е Моето благоволение.”

 

(Матей 3:17)

 

Възлюбени миряни, сънародници, християни,

 

През тези радостни дни на Нова Година и Рождество Христово душите на всички ни са пълни с ентусиазирани надежди и с нови очаквания. Всеки път Новата Година по особен начин се представя на цялото човечество. Сякаш тази своеобразна покана да се спомни миналото, да се оценява настоящото и да се посрещне бъдещето, е предопределена, когато цялото човечество с видима посветеност и изпълнено със специални чувства, непрекъснато се връща и продължително обмисля панорамата на миналото и на бъдещето. Тази периферия на миналото и идващото става смислена, разбираема и съдържателна само чрез идването на Бебето-Чудо Иисус в света. За хората няма друг подслон или по-надеждна опора. Целият свят и бездънната вселена с всичките си върхове и с всичките си висини се прекланят пред този дар, защото идването на Господа при хората не бе самоцелно. Той е призван да приеме отхвърления, да издигне падналия, да изправи наведения и навсякъде да установи победата на справедливостта, мира и истината, които често бяха осъдени на забрава тъкмо от самите хора. Там, където няма това очакване, не може да има и някакво оправдание, никакво примирие и надежда. С други думи, Новата Година се обновява само чрез Христос и в Него. А където няма обновяване, там не може да има надежда за възраждане, ново възприемане и покана за съпричастност към бъдещето.

01-01-2017

ՇՆՈՐՀԱՎՈՐ ԱՄԱՆՈՐ ԵՎ ՍՈՒՐԲ ԾՆՈՒՆԴ

ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА И РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО

Календар за 2017 г. на арменските църковни празници

01-01-2017
Календар за 2017 г. на арменските църковни празници

Честита 2017 година!

Да е благодатна, мирна и щастлива!

 

Уважаеми сънародници,

посещавайте ежедневно календара в сайта на Епархията ни, за да се осведомявате за арменските църковни празници!

 

Можете да изтеглите Календара за 2017 г. във формат pdf.

 

http://armenianchurch-bg.com

Страница: < 123456789>>>
Арменски Апостолически Храм "Сурп Кеворк" 4000 гр. Пловдив, БЪЛГАРИЯ ул. "Турист" № 2 тел.032/ 632 804, факс: 032/ 634 872 ел. поща: info@surpkevork.com