BG  |  EN  
начало  |  новини  |  общество и вяра  |  обреди  |  история  |  контакти  |  Достойни личности  |  настоятелство  |  Имоти  |  скръбна вест

новини

Негово Високопреподобие Архимандрит Абгар Овакимян пристигна в България

16-05-2011
Негово Високопреподобие Архимандрит Абгар Овакимян пристигна в България

Наместникът на арменската епархия в България Негово Високопреподобие Архимандрит Абгар Овакимян пристигна в България на 13-ти май 2011 г.

 

Във VIP зоната на летището той бе посрещнат от протопрезвитер Кеворк Хачерян, духовен глава на арменците в Пловдив и секретар на ЕС на арменските църкви в България, прoтоерей Кусан Хадавян, духовен водач на арменците в град София, Н.П. извънредния и пълномощен посланик на РАрмения г-н Арсен Сохоян, съветниците на посланника г-жа Ташдоян и г-н Мардиросян, председателя на ЕС д-р Рупен Крикорян, председателя на АЦН при храм "Сурп Аствадзадзин" - София Вахрам Караджян, Емил Аветисян, член на АЦН София, Хайг Доникян, член на АЦН при храм "Сурп Кеворк" - Пловдив.

ЕДНА ГОДИНА ОТ КОНЧИНАТА НА АРХИЕРЕЯ НА БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ

10-05-2011
ЕДНА ГОДИНА ОТ КОНЧИНАТА НА АРХИЕРЕЯ НА БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ

 

На 8-ми май 2011 г., неделя, от 10 ч. бе отслужена тържествена Литургия

в памет на Н. П. Архиепископ Дирайр Мардикян.

 

За блаженопочившия Дирайр Мардикян се извърши заупокойна панихида.

 

След църковната служба, в Арменския Културен Дом в Пловдив на ул. „Турист” № 2 бе прожектиран филм за живота, духовния път и църковната дейност на Архиерея.

ПРАЗНИК НА МЛАДОСТТА И АРМЕНСКАТА КУЛТУРА

29-04-2011
ПРАЗНИК НА МЛАДОСТТА И АРМЕНСКАТА КУЛТУРА

 

По покана на Арменско Църковно Настоятелство при храм "Сурп Кеворк" Пловдив

ПРАЗНИК НА МЛАДОСТТА И АРМЕНСКАТА КУЛТУРА

озари сцената на Военния клуб в Пловдив

 

На 30-ти април 2011 г. от 18.30 часа пред препълнената зала на Военния клуб в Пловдив танцова група „Гаяне Марашлян” и вокална формация към читалище „Сурп Саркис” - Варна показаха магията на арменската култура, пресъздадена в танци и песни от малки и големи.

 

Поклон пред вашия талант, артисти от Варна!

Поклон пред вашите родители, които са възпитали във вас този арменски дух!

Поклон пред вашите ръководители, които са стожерите на арменските ценности, пазители на духовната ни култура!

ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА 24 АПРИЛ 2011 г. В ПЛОВДИВ

19-04-2011
ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА 24 АПРИЛ 2011 г. В ПЛОВДИВ

24 АПРИЛ 2011 г. - НЕДЕЛЯ

 

Арменско Църковно Настоятелство

при храм "Сурп Кеворк" гр. Пловдив

 

След църковна служба, пред Хачкар, в двора на арменския храм се извърши Възпоменателната литургия, положиха се цветя и се запалиха свещи.

 

25 АПРИЛ - ПОНЕДЕЛНИК

 

Възпоменателна литургия пред паметника на Геноцида в Арменския  гробищен парк се проведе от 11.00 ч.

Шествие по главната улица на гр. Пловдив със сборен  пункт  Военен   Гарнизонен Клуб ( ДНА)   от 16.45 ч.

Слово, църковен хор "Шънорхали", рецитал от ученици на  ОУ "Виктория и Крикор Тютюнджиян", поклонение, полагане на цветя и др. започна в 18.00 ч.

Цветница и Разпети петък в Пловдив

18-04-2011
Цветница и Разпети петък в Пловдив

Тържественият вход Господен в Ерусалим

 

Скоро след възкресението на Лазар, шест дни преди еврейската Пасха, Иисус Христос извършил тържествен вход в Ерусалим, за да покаже, че Той е истинския Спасител и Цар, и идва на смърт доброволно.

Приближавайки Ерусалим и достигайки до село Витфагия при Елеонската планина, Иисус Христос изпрати двама Свои ученици, като им каза: „Идете в селото, що е насреща Ви, и веднага ще намерите вързана ослица и осле с нея; отвържете и докарайте ми го; и ако някой Ви рече нещо ще кажете, че те са потребни Господу.”

Учениците тръгнали и постъпили така, както им наредил Иисус Христос. Довели магарето младото, покрили го със свои дрехи, а Иисус седнал върху него.

Междувременно в Ерусалим узнали, че Иисус след като възкресил Лазар, идва към Ерусалим. Множеството народ, събрали се отвсякъде за празника Пасха, излезли да Го посрещнат. Мнозина събличали връхните си дрехи и ги поставяли по пътя пред него; други рязали палмови и върбови клонки, носели ги в ръце и ги хвърляли пред него, по пътя.

И целият народ, който Го съпровождал и посрещал с радост, възкликвал: „Овсанна, да живее  Сину Давидову! Благословен идещият во име Господне!Достоен за хвала е идващият от името на Господа, пратеният от Бога, Царят Израилев. Овсанна във висините!”

Приближавайки Ерусалим, Спасителят със скръб гледал към града. Той знаел, че народът ще Го отхвърли, Него, Своя Спасител, а Ерусалим ще бъде разрушен. Иисус Христос заплакал за него и казал: „Да беше и ти узнал поне твой ден какво служи за твоя мир! Но това е скрито от очите ти! Понеже ще настанат за тебе дни, и враговете ти ще те обиколят с окопи и ще те окръжат и ще те стеснят отвред, ще съсипят тебе и децата ти в тебе и няма да останат в тебе камък на камък, понеже ти не узна времето, когато беше посетен (Лека 19, 42:44) Времето, когато Господ те посети.

Тази година на 17 април цял свят ще празнува тържественото влизане на Господ в Ерусалим, народът го назовава Цветница.

На този ден във всички християнски църкви се извършват Тържествени Св. Литургии, както и в Арменската Апостолическа Света Църква. През време на литургията Негово Високо Благоговейнство Протопрезвитер Кеворк Хачерян изнесе проповед за празника Цветница по време на сутрешната служба. Той освети върбовите клонки, осигурени както всяка година от Църковното настоятелство. След службата вярващите с върби в ръце, с радост напускаха Господния дом, като занесоха тези осветени върби за здраве в своите семейства. Върбата от предходната Цветница, сложена пред иконите в дома се заменя с новите клонки. А старите върбови клонки се изгарят или се хвърлят в река.

 

Негово Високо Благоговейнство Протопрезвитер К. Хачерян

Духовен пастир на арменците от гр. Пловдив

Представяне на историческа книга

18-04-2011

"ОТ ГЮЛИСТАН ДО МОСКВА.

ИСТОРИЧЕСКИ ДОГОВОРИ ЗА СЪДБАТА НА АРМЕНИЯ”

 

На 15-ти април т.г. в Историческия музей в град Пловдив бе представена новата книга, издание на „Парекордзаган” клон Пловдив „От Гюлистан до Москва. Исторически договори за съдбата на Армения”.

Тук, в хранилището на историята, където се пазят вещи, снимки и документи от миналото, в които се корени социалната ни философия и функция в настоящето сякаш бе най-подходящото място, където да бъде обсъждана и дискутирана една исторически правдива, фактологична и документална книга, която пряко засяга съдбата на Армения. Тя обещава да има дълготрайно отражение върху ролята на историческото ни познание в бъдеще.

АРМЕНСКИ БАЛ В ПЛОВДИВ ОТБЕЛЯЗА НАСТЪПВАНЕТО НА НОВ СЕЗОН

31-03-2011
АРМЕНСКИ БАЛ В ПЛОВДИВ ОТБЕЛЯЗА НАСТЪПВАНЕТО НА НОВ СЕЗОН

 

На 19-ти март т.г. Арменското Църковно Настоятелство при храм „Сурп Кеворк” Пловдив отново събра своите сънародници в зала „Москва-Париж” на Новотел Пловдив за веселие и отбелязване настъпването на пролетта. Превърнал се в очаквано събитие, балът е форма, която се харесва на пловдивчани и превръща съботната вечер в общо забавление и среща с приятни хора.

Избран е новият Aрхиерей за България

02-03-2011
Избран е новият Aрхиерей за България

 

По нареждане на Негово Светейшество Карекин II, Върховен Патриарх и Католикос на всички арменци, от 9 февруари 2011 г. е назначен местолюбител на арменската епархия в България - Негово Високопреподобие Архимандрит Абгар Овагимян (Апкар Ховагимян).

Пловдивската арменска общност отбеляза юбилейната 1560 годишнина от Аварайрската битка

27-02-2011
Пловдивската арменска общност отбеляза  юбилейната 1560 годишнина от Аварайрската битка

Със Света Литургия в арменския храм „Сурп Кеворк" и тържество в Арменския културен дом арменската общност отбеляза  юбилейната 1560 годишнина от Аварайрската битка-символ на моралната победа на първите, приели християнството като държавна религия арменци над езическите перси. Празникът носи името Вартананц, кръстен на големия пълководец в тази свещена битка Вартан Мамигонян.

Празникът беше организиран от Координационния съвет на арменските организации в Пловдив и Арменското църковно настоятелство при храм „Сурп Кеворк" с председател почетния консул на Армения  Ехиязар Узунян. Да поздравят   арменците дойдоха зам-кметът Георги Титюков, зам.-председателят на ОбС Тодор Христев, депутатът от ГЕРБ Костадин Язов, директорът на Старинен Пловдив Весела Илиева, а председателят на „Съюз за Пловдив" и общински съветник Дани Каназирева изпрати поздравително писмо.

ПРОЛЕТЕН БАЛ

07-02-2011
ПРОЛЕТЕН БАЛ

 

 

 

 

 

Арменско Църковно Настоятелство

при храм "Сурп Кеворк" град Пловдив

 

 

 

 

 

ОРГАНИЗИРА

 

 

ПРОЛЕТЕН БАЛ

 

 

  В Новотел Пловдив

Зала "Москва – Париж"

На 19-ти март,

 събота от 20.00 ч. 

 Куверт: 45 лева 

Страница: << < 1718192021222324>
Арменски Апостолически Храм "Сурп Кеворк" 4000 гр. Пловдив, БЪЛГАРИЯ ул. "Турист" № 2 тел.032/ 632 804, факс: 032/ 634 872 ел. поща: info@surpkevork.com