BG  |  EN  
начало  |  новини  |  общество и вяра  |  обреди  |  история  |  контакти  |  Достойни личности  |  настоятелство  |  Имоти  |  скръбна вест

новини

02-07-2017

НЕДЕЛНА   СВЕТА  ЛИТУРГИЯ В АРМЕНСКАТА ЦЪРКВА „СУРП КЕВОРК” В ПЛОВДИВ

    И тази неделна утрин на 2 юли  в Арменската църква „Сурп Кеворк” в Пловдив се отслужи Света Божествена литургия от отец Храч Мурадян,църковния клир и с участието на църковен хор „Шнорхали”.На специалния трон за висши духовници место бе заел Архирея на ААПЦ в България Арачнорт Исахак Бохосян,седалището на който е в София.

    С голям интерес присъстващите чуха богатата проповед /кароз/ на красив арменски език която от хорана изнесе Арачнорт Исахак Бохосян.С благ тон и много поучителни примери той съумя да привлече богомолците и....

29-05-2017

      АРМЕНСКАТА ЦЪРКВА В ПЛОВДИВ ОТБЕЛЯДА „ЙЕРГРОРТ ДЗАХГАЗАРТ”

На 28 май Арменската църква „Сурп Кеворк” в Пловдив отбеляза църковния празник „Йергрорт Дзахгазарт” /Втората Цветница/. Светата литургия се отслужи от отец Храч Мурадян, църковния клир и с участието на църковен хор „Шнорхали” с ръководител Люси Хампарцумян. След което Дер Храч изнесе проповед посветена на деня,като каза,че на Цветница, неделята преди Великден, отбелязваме тържественото влизане на Христос в Ерусалим, а днес на „Йергрорт Дзахгазарт „ отбелязваме възвисяването на Христос придружаван от ангелите в небесата на „Горния Ерусалим”. Това прозвуча на красив арменски език  „Кристоси мудка хрештагнери ънгеракцутямп теби Верин Йерусахем”. Дер Храч се обърна към богомолците още с думите „Амур бахенк Кристоси хантеб мер хавадкъ, мер хокинера дзахикнеров зартаренк айс ор”- /Нека да запазим силна вярата си към Христос , нека днес украсим душите си с цветя/ и завършвайки  каза още „Пъргичин тимаворенк мер сърдов у хоков”-/Нека посрещнем Спасителя с открито сърце и душа”/.

     Няколко души взеха Свето причастие...

16-04-2017

АРМЕНСКАТА ЦЪРКВА „СУРП КЕВОРК” В ПЛОВДИВ ОТБЕЛЯЗА ПРАЗНИЦИТЕ ОТ ВЕЛИКИ ПОНЕДЕЛНИК ДО

ВЕЛИКДЕН

      От 10 до 16 април Арменската църква „Сурп Кеворк”в Пловдив тържествено отбеляза църковните празници според канона на нашата църква,започвайки от Авак йергушапти-Велики понеделник,като цялата тази седмица се нарича Авак шапат-Велика седмица,на страданията на Христос.Като на всеки един ден се припомняше събитие от последните земни дни на Христос.

    Като всички богослужения се водеха от отец Храч Мурадян-Дер Храч,църковния тас-клир,а при литургиите с участието на църковен хор „Шнорхали”.

    Започвайки с понеделник според евангелието на Матея се разказва за прокълнатата от Христос смокиня,а на Авак йерекшапти-Велики вторник се чете притчата за десетте девици,а на Авак чорекшапти-Велика сряда чухме разказа за блудницата която искала да види Христос и да му поднесе скъпо струващо благоуханно  масло,но счупила съда.Всички тези разкази и притчи съдържат поуки и житейски мъдрости.

    Авак хинкшапти-Велики четвъртък нашата църква ....

12-04-2017

ТЪРЖЕСТВЕНО ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА ДЗАХГАЗАРТ-ЦВЕТНИЦА В АРМЕНСКАТА ЦЪРКВА „СУРП КЕВОРК” В ПЛОВДИВ

     На 9 април неделя 2017 година Арменската църква „Сурп Кеворк” в Пловдив отбеляза един от най –красивите пролетни празници на нашата църква Дзахгазарт.Както църквата,така и двора на комплекса бяха изпълнени с хора от различни поколения наши сънародници и гости, за да присъстват на празничната Света литургия.

    И ето,че след отбелязването последователно на неделите по време на Светите Великденски пости Парегентан-Заговезни,Ардаксман-На изгнанието,Анараги-На блудния син,Дъндеси-На стопанина,Тадавори-На съдника,Калъстян-На пришествието, дойде и неделята на Дзахгазарт.Този християнски празник се празнува не само от нашата Арменска Апостолическа Света църква,но и от Православната,Католическата,Коптската ,Протестантската и други.В България празникът е познат  с името Цветница,или Връбница,а в някои страни и като Палмова неделя.

     Тази неделя  нашата църква ...

25-03-2017

Скъпи вярващи,

Уведомяваме Ви, че на 25 март 2017 г., събота, Арменската апостолическа света църква ще отбележи духовния празник „40-те мъченици от Себастия“. По този повод Ви каним да се присъедините към церемонията в Пловдивския арменски храм „Сурп Кеворк“ от 10:30 ч. По време на службата ще се извърши освещаване на МАСЛО, лек срещу болести, което ще бъде раздадено на миряните.

20-03-2017

В АРМЕНСКАТА ЦЪРКВА „СУРП КЕВОРК” В ПЛОВДИВ СЕ ОТБЕЛЯЗЯ ЧЕТВЪРТАТА НЕДЕЛЯ ОТ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ  ПОСТИ НАРЕЧЕНА „ДНДЕСИ”-НА СТОПАНИНА

     На 19 март 2017 година Арменската църква „Сурп Кеворк” в Пловдив бе изпълнена с хора наши сънародници и гости от различни поколения.Светата Божествена литургия се отслужи от отец Храч Мурадян, църковния тас-клир, както и с участието на църковния хор „Шнорхали”.

     На специалния трон за висши духовници в адяна, место бе заел Архирея на Арменската Апостолическа Света църква в България архимандрит Исахак Бохосян, както ние го наричаме Исахак вартабед Бохосян, или на кратко Арачнорт-водач, глава на църковна епархия.. Седалището на нашия Архирей е в София, където е и седалището на Арменската Епархия в България.

     След тържествения бадарак-света литургия...

13-03-2017

      В АРМЕНСКАТА ЦЪРКВА „СУРП КЕВОРК „ В ПЛОВДИВ СЕ ОТБЕЛЯЗА ТРЕТАТА НЕДЕЛЯ ОТ      

       ВЕЛИГДЕНСКИТЕ ПОСТИ НАРЕЧЕНА „АНАРАГИ”

     На 12 март т.г. в Арменската църква в Пловдив се отслужи Света божествена литургия-Сурп Бадарак от отец Храч Мурадян,църковния клир,както взе участие и хор „Шнорхали”.Неделите по време на великденските пости в нашата църква носят имена и са посветени на събития и притчи почитани от арменската апостолическа християнска църква. Като първата от тях е Пун Парегентан- Заговезни,и следват Ардаксман- на изгонването от рая ,Анараги- на блудния син ,Дъндеси- на стопанина,Тадавори- на съдника,Калъстян- на второто пришествие на Христос,Дзахгазарт- цветница и Задиг- Великден.

      Проповедта-кароза тази неделя бе ...

АРХИЕРЕЯТ НА АРМЕНСКАТА ЕПАРХИЯ В БЪЛГАРИЯ ЩЕ БЪДЕ В ПЛОВДИВ НА 19 МАРТ, НЕДЕЛЯ, 2017 г.

10-03-2017
АРХИЕРЕЯТ НА АРМЕНСКАТА ЕПАРХИЯ В БЪЛГАРИЯ ЩЕ БЪДЕ В ПЛОВДИВ НА 19 МАРТ, НЕДЕЛЯ, 2017 г.

Уважаеми сънародници,

на 19 март, неделя, 2017 г., по време на църковна служба в Пловдивския арменски храм „Сурп Кеворк“ ще присъства Архиереят на Арменската апостолическа света църква в България архимандрит Исахак Бохосян.

Каним всички миряни и вярващи чада да присъстват на Литургията, която ще започне в 10:30 ч., след което от 12:30 ч. в Арменския културен дом наш гост ще бъде кмета на град Пловдив – инж. Иван Тотев. Ще се разискват въпроси, свързани с инфраструктурното  благоустройство на района около Арменския комплекс.

От Църковното настоятелство

при храм „Сурп Кеворк“ Пловдив

07-03-2017

АРМЕНСКАТА ЦЪРКВА “СУРП КЕВОРК” В ПЛОВДИВ ОТБЕЛЯЗВА НЕДЕЛИТЕ НА ВЕЛИКИТЕ ПОСТИ

     Н а 5 март т.г. в  неделната сутрин Арменската църква „Сурп Кеворк”в Пловдив отбеляза на втората неделя след Парегентан –Заговезни църковния празник „Ардаксман”свързан с прогонването на Адам и Ева от рая.

    През периода „Медз бахки шрчанин”-неделите на Великите пости богослуженията в нашата църква също имат определено значение и начин на провеждане.Отец Храч Мурадян-Дер Храч,даде подробни обяснения в тази връзка.Той каза,че по стародавен църковен канон службите се извършват при следния ред: араводян жамеркутюн-утринна литургия,кароз-проповед,аревакали жамеркутюн.Като подчерта,че една неделя ще се отслужи Божествена света литургия,една неделя църковна служба.

     Тази неделя църковната служба се ....

26-02-2017

               ПУН ПАРЕГЕНТАН-СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ СЕ ОТБЕЛЯЗА В АРМЕНСКАТА ЦЪРКВА “СУРП КЕВОРК” В ПЛОВДИВ

     На 26 февруари в неделната утрин Арменската църква „Сурп Кеворк”ни посрещна променена.От този ден Светата Божествена литургия се провежда при „Паг Хоран”,Амвона е закрит с траурна черна завеса на която е обрисуван разпнатия Исус,а пред нея са поставени горящи свещи.Свещеника отец Храч Мурадян и църковния тас отслужиха литургията зад тази завеса.Църковен хор „Шнорхали”също взе участие в тържествените песнопения.От този ден до Великден,не се целува евангелието от ръката на свещеника в края на църковната служба,както и не се раздава мас-нафора.

     Както всяка неделя и днес ....

Страница: < 12345678>>>
Арменски Апостолически Храм "Сурп Кеворк" 4000 гр. Пловдив, БЪЛГАРИЯ ул. "Турист" № 2 тел.032/ 632 804, факс: 032/ 634 872 ел. поща: info@surpkevork.com