BG  |  EN  
начало  |  новини  |  общество и вяра  |  обреди  |  история  |  контакти  |  Достойни личности  |  настоятелство  |  Имоти  |  скръбна вест

новини

14-08-2017

АРМЕНСКАТА ЦЪРКВА „СУРП КЕВОРК” В ПЛОВДИВ ОТБЕЛЯЗА СУРП АСТВАДЗАДЗИН

     На 13 август неделя Арменската църква „Сурп Кеворк” в Пловдив тържествено отбеляза Голяма Богородица /Сурп Аствадзадзин/.Този празничен ден е един от основните Дахавари в нашата църква които са пет :Рождество Христово,Възкресение-Задиг,Преображение Господне-Вартавар,Успение Богородично-Сурп Аствадзадзин и Кръстов ден-Сурп Хач.

     Във връзка с големия християнски празник от музея на църквата бе изнесена безценната старинна икона на Богородица и поставена пред хорана /амвона/.Светата литургия /Сурп Бадарака/ се отслужи от ....

05-08-2017

АРМЕНСКИЯ ДОМ В ПЛОВДИВ ПОСРЕЩТНА СКЪПИ ГОСТИ АНСАМБЪЛ „ЗВАРТНОЦ”ОТ АРМЕНИЯ

      На 5 август събота 2017 година на обяд в 12 часа по покана на отец Храч Мурадян и Църковното настоятелство на Арменската църква „Сурп Кеворк” в Пловдив се изнесе грандиозен концерт на Ансамбъл за арменски песни и танци „Звартноц” от Армения в Големия салон на Арменския дом в Пловдив.Макар само ден преди това устно,по телефона,или по интернет се разпространи за събитието,а и жешкото време, салона се изпълни с наши сънародници от различни поколения от хора на преклонна възраст до малчугани,както и бебе в количка.От няколко дни ансамбълът е в града ни за участие в 23 Международен фолклорен фестивал за песни и танци Пловдив 2017....

16-07-2017

АРАЧНОРТ ИСАХАК БОХОСЯН ОТСЛУЖИ СУРП БАДАРАК В АРМЕНСКАТА ЦЪРКВА „СУРП КЕВОРК”В ПЛОВДИВ

     На 16 юли т.г. в неделната утрин в Арменската църква „Сурп Кеворк” в Пловдив Света литургия /Сурп Бадарак/ отслужи Архирея на ААПЦ в България Архимандрит Исахак Бохосян с участието на отец Храч Мурадян,църковния тас /клир/ и църковен хор „Шнорхали”с ръководител Люси Хампарцумян.

    След духовните песни и молитви Арачнорт /водач/ Исахак Бохосян произнесе вдъхновена проповед /кароз/ на красив арменски език с поучителни притчи от Евангелието,както и много примери и поуки за добродетелите на християнската ни религия.Като каза: ....

02-07-2017

НЕДЕЛНА   СВЕТА  ЛИТУРГИЯ В АРМЕНСКАТА ЦЪРКВА „СУРП КЕВОРК” В ПЛОВДИВ

    И тази неделна утрин на 2 юли  в Арменската църква „Сурп Кеворк” в Пловдив се отслужи Света Божествена литургия от отец Храч Мурадян,църковния клир и с участието на църковен хор „Шнорхали”.На специалния трон за висши духовници место бе заел Архирея на ААПЦ в България Арачнорт Исахак Бохосян,седалището на който е в София.

    С голям интерес присъстващите чуха богатата проповед /кароз/ на красив арменски език която от хорана изнесе Арачнорт Исахак Бохосян.С благ тон и много поучителни примери той съумя да привлече богомолците и....

29-05-2017

      АРМЕНСКАТА ЦЪРКВА В ПЛОВДИВ ОТБЕЛЯДА „ЙЕРГРОРТ ДЗАХГАЗАРТ”

На 28 май Арменската църква „Сурп Кеворк” в Пловдив отбеляза църковния празник „Йергрорт Дзахгазарт” /Втората Цветница/. Светата литургия се отслужи от отец Храч Мурадян, църковния клир и с участието на църковен хор „Шнорхали” с ръководител Люси Хампарцумян. След което Дер Храч изнесе проповед посветена на деня,като каза,че на Цветница, неделята преди Великден, отбелязваме тържественото влизане на Христос в Ерусалим, а днес на „Йергрорт Дзахгазарт „ отбелязваме възвисяването на Христос придружаван от ангелите в небесата на „Горния Ерусалим”. Това прозвуча на красив арменски език  „Кристоси мудка хрештагнери ънгеракцутямп теби Верин Йерусахем”. Дер Храч се обърна към богомолците още с думите „Амур бахенк Кристоси хантеб мер хавадкъ, мер хокинера дзахикнеров зартаренк айс ор”- /Нека да запазим силна вярата си към Христос , нека днес украсим душите си с цветя/ и завършвайки  каза още „Пъргичин тимаворенк мер сърдов у хоков”-/Нека посрещнем Спасителя с открито сърце и душа”/.

     Няколко души взеха Свето причастие...

16-04-2017

АРМЕНСКАТА ЦЪРКВА „СУРП КЕВОРК” В ПЛОВДИВ ОТБЕЛЯЗА ПРАЗНИЦИТЕ ОТ ВЕЛИКИ ПОНЕДЕЛНИК ДО

ВЕЛИКДЕН

      От 10 до 16 април Арменската църква „Сурп Кеворк”в Пловдив тържествено отбеляза църковните празници според канона на нашата църква,започвайки от Авак йергушапти-Велики понеделник,като цялата тази седмица се нарича Авак шапат-Велика седмица,на страданията на Христос.Като на всеки един ден се припомняше събитие от последните земни дни на Христос.

    Като всички богослужения се водеха от отец Храч Мурадян-Дер Храч,църковния тас-клир,а при литургиите с участието на църковен хор „Шнорхали”.

    Започвайки с понеделник според евангелието на Матея се разказва за прокълнатата от Христос смокиня,а на Авак йерекшапти-Велики вторник се чете притчата за десетте девици,а на Авак чорекшапти-Велика сряда чухме разказа за блудницата която искала да види Христос и да му поднесе скъпо струващо благоуханно  масло,но счупила съда.Всички тези разкази и притчи съдържат поуки и житейски мъдрости.

    Авак хинкшапти-Велики четвъртък нашата църква ....

12-04-2017

ТЪРЖЕСТВЕНО ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА ДЗАХГАЗАРТ-ЦВЕТНИЦА В АРМЕНСКАТА ЦЪРКВА „СУРП КЕВОРК” В ПЛОВДИВ

     На 9 април неделя 2017 година Арменската църква „Сурп Кеворк” в Пловдив отбеляза един от най –красивите пролетни празници на нашата църква Дзахгазарт.Както църквата,така и двора на комплекса бяха изпълнени с хора от различни поколения наши сънародници и гости, за да присъстват на празничната Света литургия.

    И ето,че след отбелязването последователно на неделите по време на Светите Великденски пости Парегентан-Заговезни,Ардаксман-На изгнанието,Анараги-На блудния син,Дъндеси-На стопанина,Тадавори-На съдника,Калъстян-На пришествието, дойде и неделята на Дзахгазарт.Този християнски празник се празнува не само от нашата Арменска Апостолическа Света църква,но и от Православната,Католическата,Коптската ,Протестантската и други.В България празникът е познат  с името Цветница,или Връбница,а в някои страни и като Палмова неделя.

     Тази неделя  нашата църква ...

25-03-2017

Скъпи вярващи,

Уведомяваме Ви, че на 25 март 2017 г., събота, Арменската апостолическа света църква ще отбележи духовния празник „40-те мъченици от Себастия“. По този повод Ви каним да се присъедините към церемонията в Пловдивския арменски храм „Сурп Кеворк“ от 10:30 ч. По време на службата ще се извърши освещаване на МАСЛО, лек срещу болести, което ще бъде раздадено на миряните.

20-03-2017

В АРМЕНСКАТА ЦЪРКВА „СУРП КЕВОРК” В ПЛОВДИВ СЕ ОТБЕЛЯЗЯ ЧЕТВЪРТАТА НЕДЕЛЯ ОТ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ  ПОСТИ НАРЕЧЕНА „ДНДЕСИ”-НА СТОПАНИНА

     На 19 март 2017 година Арменската църква „Сурп Кеворк” в Пловдив бе изпълнена с хора наши сънародници и гости от различни поколения.Светата Божествена литургия се отслужи от отец Храч Мурадян, църковния тас-клир, както и с участието на църковния хор „Шнорхали”.

     На специалния трон за висши духовници в адяна, место бе заел Архирея на Арменската Апостолическа Света църква в България архимандрит Исахак Бохосян, както ние го наричаме Исахак вартабед Бохосян, или на кратко Арачнорт-водач, глава на църковна епархия.. Седалището на нашия Архирей е в София, където е и седалището на Арменската Епархия в България.

     След тържествения бадарак-света литургия...

13-03-2017

      В АРМЕНСКАТА ЦЪРКВА „СУРП КЕВОРК „ В ПЛОВДИВ СЕ ОТБЕЛЯЗА ТРЕТАТА НЕДЕЛЯ ОТ      

       ВЕЛИГДЕНСКИТЕ ПОСТИ НАРЕЧЕНА „АНАРАГИ”

     На 12 март т.г. в Арменската църква в Пловдив се отслужи Света божествена литургия-Сурп Бадарак от отец Храч Мурадян,църковния клир,както взе участие и хор „Шнорхали”.Неделите по време на великденските пости в нашата църква носят имена и са посветени на събития и притчи почитани от арменската апостолическа християнска църква. Като първата от тях е Пун Парегентан- Заговезни,и следват Ардаксман- на изгонването от рая ,Анараги- на блудния син ,Дъндеси- на стопанина,Тадавори- на съдника,Калъстян- на второто пришествие на Христос,Дзахгазарт- цветница и Задиг- Великден.

      Проповедта-кароза тази неделя бе ...

Страница: < 12345678>>>
Арменски Апостолически Храм "Сурп Кеворк" 4000 гр. Пловдив, БЪЛГАРИЯ ул. "Турист" № 2 тел.032/ 632 804, факс: 032/ 634 872 ел. поща: info@surpkevork.com