BG  |  EN  
начало  |  новини  |  общество и вяра  |  обреди  |  история  |  контакти  |  Достойни личности  |  настоятелство  |  Имоти  |  скръбна вест

новини

ПОСЛАНИКЪТ НА ИРЛАНДИЯ ПОСЕТИ ХРАМ "СУРП КЕВОРК"

23-07-2013
ПОСЛАНИКЪТ НА ИРЛАНДИЯ ПОСЕТИ  ХРАМ "СУРП КЕВОРК"

В пловдивският арменски храм "Сурп Кеворк"  днес на посещение бе Н.П. посланикът на Ирландия Джон Роуън. Той бе придружен от съпругата си, архиепископа на Дъблин и епископ на Глендалоу д-р Майкъл Джаксън, д-р Рупен Крикорян, председател на Епархийския съвет и др. официални лица.
Н.В.Б. Протопрезвитер Кеворк Хачерян приветства гостите в храма и ги поведе към криптата.

 

След като посланик Роуън разгледа арменския храм и криптата и с интерес изслуша историческите факти, свързани с тях, за които му разказа Рупен Чавушян, член на Епархийския съвет, той поднесе цветя пред Хачкара, който се намира в двора на църквата.

СЪОБЩЕНИЕ ЗА ЦЪРКОВНИТЕ СЛУЖБИ ПО ПОВОД ВАРТАВАР

05-07-2013
СЪОБЩЕНИЕ ЗА ЦЪРКОВНИТЕ СЛУЖБИ ПО ПОВОД ВАРТАВАР

АРМЕНСКО ЦЪРКОВНО НАСТОЯТЕЛСТВО ПРИ ХРАМ "СУРП КЕВОРК" ПЛОВДИВ

СЪОБЩАВА ЗА ЦЪРКОВНИТЕ СЛУЖБИ ПО ПОВОД

ВАРТАВАР

 

На 7 -ти ЮЛИ 2013  в арменския храм

"Сурп Кеворк" Пловдив  

Св. Литургия   Начало - 10.00 ч.

Литургията ще се отслужи от Н. В. Б. протопрезвитер Кеворк Хачерян


На 7 -ти ЮЛИ 2013  в местността РАВНИЩА

 


Св. Литургия  Начало - 12.00 ч
.

Литургията ще се отслужи от Н.В.П. архимандрит Абгар Овакимян,
архиерейски наместник на ААСЦБ

ПЪРВИЯТ ЗА ВЕКА ЦЪРКОВНО - НАРОДЕН СЪБОР 2013

03-07-2013
ПЪРВИЯТ ЗА ВЕКА ЦЪРКОВНО - НАРОДЕН СЪБОР 2013

ПЪРВИЯТ ЗА ВЕКА ЦЪРКОВНО - НАРОДЕН СЪБОР НА АРМЕНСКАТА ЕПАРХИЯ В БЪЛГАРИЯ СЕ ПРОВЕДЕ В ПЛОВДИВ от 29 до 30 ЮНИ 2013

 

На 29 и 30 юни в Пловдив се проведе църковно-народен събор, на който присъстваха 44 от излъчените 51 делегати от цяла България. По уважителни причини отсъстваха 7 души.

 

Това знаменателно събитие се подготвяше от месеци, независимо че то имаше своята история още от 2009 г., а откакто се заговори за нов Устав на ААПЦБ са изминали повече от 10 години.  Трябва да се отбележи предварителната сериозна работа на всички църковни настоятелства и дадени предложения, характерът на които подсказваше задълбочено и професионално разглеждане на отделните глави и точки. Събранието започна след като в пловдивския арменски храм „Сурп Кеворк“ Н.П. архиепископ Татев Акопян, архиерей на арменците в Румъния, прочете обръщението на Н.С. Всеарменския Католикос Карекин II„Патриаршески благослов и възхвала към възлюбените наши и обични  чеда  от Светия Престол на Вековечния Ечмиадзин, участниците  на  Делегатското събрание на Арменската Епархия  в България“. Н.В.П. бе представителят от страна на Н.С. Всеарменския Католикос То показа, че Св. престол не е безразличен към арменската епархия в България и към съществените събития, които се случват тук. Голяма чест бе присъствието на представител на държавата Армения – Н.П. извънредният и пълномощен посланик на Армения в България Арсен Схоян, което  ни показа, че нашата Армения е със своите чада и че арменската Диаспора е неразривно свързана с нея.

 

Църковно-народният събор в първия ден протече под вещото ръководство на съдия Ванухи Аракелян и юриста Карен Бейлерян от Варна. Втория ден делегатското събрание бе водено от юриста Артур Алтунян от Шумен.

 

Дълго бе разисквана Глава 2.Енория Член 4. Структура. В тази част на Устава вече се регламентира  участието на законно пребиваващите в страната, а именно: енорията е обединение от минимум 20 вярващи пълнолетни редовни членове на ААСЦ, обединени и живеещи в административната територия около съответния църковен храм, граждани на Република България с постоянен адрес или ползващи се с постоянен статут за пребиваване, вписани в регистъра на съответното църковно настоятелство и плащащи членски внос по ред, размер и начин, определен от Делегатското събрание на епархията (ДСЕ).

 

В Глава 8. Ликвидация на енорията се гласуваха следните промени: Енорията може да бъде ликвидирана по решение на ОСЕ, като след ликвидация собствеността преминава към Арменската епархия в България. С решение на Главата на Епархията имотът може да се прехвърли на друга Енория.

 

Ключов момент в промените на Устава бе промяна в Глава 9. Глава на Епархията Чл. 18. Избор. Назначаване и служба 18. 4  Периодът на служба на Главата на Епархията е безсрочен. Постъпи предложение за определяне срока на службата на Главата на Епархията от седем години. По предложение на Н.В.П. архимандрит Абгар Овакимян се гласува с мнозинство общоприетия и в други епархии срок от 5 години.

19-06-2013

   ДО  ДЕЛЕГАТИТЕ НА  ЦЪРКОВНО НАРОДЕН СЪБОР

НА АРМЕНСКА АПОСТОЛИЧЕСКА 

      ЦЪРКВА В БЪЛГАРИЯ ЧРЕЗ

      ПРЕДСЕДАТЕЛИТЕ НА АРМЕНСКИ ЦЪРКОВНИ НАСТОЯТЕЛСТВА

В БЪЛГАРИЯ

 

 

 

 УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА ДЕЛЕГАТИ,

 

 Уведомяваме Ви, че на 29 и 30 юни 2013 г. ще се проведе Църковно народен събор на Арменската Апостолическа Православна Църква в България. Началото на Събора ще бъде от 10.00 ч.на 29.06.2013 г. в гр. Пловдив, в салона на Арменския културен дом, находящ се на ул. „Турист” 2, в двора на арменската църква „Сурп Кеворк” – „Стария град” с дневен ред:

 

1. Разглеждане, обсъждане и приемане Устав на ААЦ и Правилника към него

2. Избор на делегати за предстоящия Църковно народен събор в Св. Престол Ечмиадзин

3. Разни.

 

С настоящото уведомяваме членовете на Епархийския съвет на  Арменската Апостолическа Православна Църква в България, че след приключване на заседанията на Църковно народния събор, ще се проведе и заседание на членовете на Епархийския съвет на ААПЦБ.

 

Архиерейски наместник на ААПЦ: 

Архимандрит Абгар Oвакимян

                             

Председател на ЕС на   ААПЦБ:  д-р Рупен Крикорян

24 АПРИЛ В ПЛОВДИВ

24-04-2013
24 АПРИЛ В ПЛОВДИВ

На 24 април 2013 г., в арменския храм "Сурп Кеворк" в Пловдив бе отслужена Света Литургия и Панихида в памет на невинните жертви от Арменския геноцид, извършени през 1915 г. в Османската империя с участието на църковния певец Кеворк Язъджиян и църковен хор, с ръководител Люси Хампарцумян.

 

След Литургията, Негово Високо Благоговейнство протопрезвитер Кеворк Хачерян, духовен пастир на арменците в Пловдив изнесе проповед, в която описа трагичните събития от 1915 г., тежката съдба на оцелелите, говори за беззащитните жени, деца и възрастни, които бяха убити в пустините по време на принудителната им депортация.

ПОЗДРАВЛЕНИЕ ЗА НОВОИЗБРАНОТО ЦЪРКОВНО НАСТОЯТЕЛСТВО - ВАРНА

08-04-2013

АРМЕНСКОТО ЦЪРКОВНО НАСТОЯТЕЛСТВО ПРИ ХРАМ "СУРП КЕВОРК", ПЛОВДИВ

 

ПОЗДРАВЯВА НОВОИЗБРАНОТО ЦЪРКОВНО НАСТОЯТЕЛСВТО

ПРИ ХРАМ "СУРП САРКИС", ВАРНА

 

ОТПРАВЯ НАЙ-ДОБРИ ПОЖЕЛАНИЯ ЗА ПОЛЗОТОВРНА И БОГОУГОДНА СЛУЖБА

и вярва, че както досега, така и в бъдеще те ще укрепват корените на християнското

единство и традиции.

 

АЦН при храм "Сурп Кеворк" изразява увереност, че отличните взаимоотношения между двете църкви ще продължат да процъфтяват в името

и  за благото на духовния стълб на нацията. 

АРМЕНСКАТА АПОСТОЛИЧЕСКА СВЕТА ЦЪРКВА ПОЧИТА ПАМЕТТА НА НЕВИННИТЕ ЖЕРТВИ

05-04-2013
 АРМЕНСКАТА АПОСТОЛИЧЕСКА СВЕТА ЦЪРКВА ПОЧИТА ПАМЕТТА НА НЕВИННИТЕ ЖЕРТВИ

КАК АРМЕНСКАТА АПОСТОЛИЧЕСКА СВЕТА ЦЪРКВА

"СУРП КЕВОРК" ПЛОВДИВ ЩЕ ОТБЕЛЕЖИ 24 АПРИЛ

 

На 24 април 2013 г. (сряда) от 10,30 ч. Н.В.Б. протопрезвитер Кеворк Хачерян, духовен пастир на арменците в Пловдив ще отслужи Света литургия, след което ще се извърши заупокойна панихида в памет на невинните жертви от Арменския Геноцид, извършен през 1915 г.

 

След пaнихидата, в двора на арменския комплекс в Пловдив, ще се извърши молебен пред Хачкара  и ще се поднесе венец от името на АЦН, Пловдив.

24 АПРИЛ - ДЕН НА ТРАУР И ПОКЛОНЕНИЕ

03-04-2013
24 АПРИЛ - ДЕН НА ТРАУР И ПОКЛОНЕНИЕ

24 АПРИЛ - ДЕН НА ТРАУР И ПОКЛОНЕНИЕ

 

Днес, 3-ти април 2013 г. по покана на Арменско Църковно Настоятелство  при храм "Сурп Кеворк" от 18:00 ч. ще се проведе среща с арменските организации в града с личното участие на Н.В.П. архимандрит Абгар Овакимян, архиерейски наместник на ААСЦБ, за уточняване на програма, с която ще се почетте паметта на 1,5 милиона убити по време на арменския геноцид (1915 г.) наши сънародници.

ЛЯТНО РАБОТНО ВРЕМЕ НА АРМЕНСКИЯ ГРОБИЩЕН ПАРК

03-04-2013
ЛЯТНО РАБОТНО ВРЕМЕ НА АРМЕНСКИЯ ГРОБИЩЕН ПАРК

От 2-ри април 2013 г.

арменския гробищен парк ще работи със следното работно време:

 

от 08:00 до 18:00 ч.

 

Без почивен ден.

ВОДЪНЛЪВА - УМИВАНЕ НА НОЗЕТЕ

03-04-2013
ВОДЪНЛЪВА - УМИВАНЕ НА НОЗЕТЕ

 

СТРАСТНАТА СЕДМИЦА: 

 

АРМЕНСКА АПОСТОЛИЧЕСКА СВЕТА ЦЪРКВА "СУРП КЕВОРК" ПЛОВДИВ

Според арменския православен календар на Велики четвъртък се извърши умиване на нозете.

Страница: << < 11121314151617181920>>>
Арменски Апостолически Храм "Сурп Кеворк" 4000 гр. Пловдив, БЪЛГАРИЯ ул. "Турист" № 2 тел.032/ 632 804, факс: 032/ 634 872 ел. поща: info@surpkevork.com