BG  |  EN  
начало  |  новини  |  общество и вяра  |  обреди  |  история  |  контакти  |  Достойни личности  |  настоятелство  |  Имоти  |  скръбна вест

новини

АРХИМАНДРИТ АБГАР ОВАКИМЯН и още двама духовници бяха ръкоположени и помазани за ЕПИСКОПИ

22-11-2014
АРХИМАНДРИТ  АБГАР ОВАКИМЯН и още двама духовници  бяха ръкоположени  и помазани за ЕПИСКОПИ

АРХИМАНДРИТ

АБГАР ОВАКИМЯН

и още двама духовници

бяха ръкоположени

и помазани за ЕПИСКОПИ

 

На 16 ноември т.г. в Първопрестолният храм „Св. Ечмиадзин” на Арменската апостолическа православна света църква, повреме на Св. Литургия, се състоя ръкополагане и помазание на епископи.

Н.С. Карекин II, Върховният патриарх и Католикос на Всички арменци положи ръка върху архимандрит Абгар Овакимян, архиерея на Арменската епархия в Канада, архимандрит Нарек Берберян, архиерея на Арменската епархия в Бразилия и архимандрит Вардан Навасардян, ръководителят на Центъра за християнско възпитание към Св. Ечмиадзин и им предаде степен на епископ.

Патриархалната Литургия започна пред Св. Олтар на Св. Стефан катедралния храм, където архимандритите, които щяха да бъдат ръкоположени за епископи, дадоха клетва за верност към православната вяра.

ПРИНЦ ЧАРЛЗ осъди взривяването на Арменската църква в Сирия

21-11-2014
ПРИНЦ ЧАРЛЗ осъди взривяването на Арменската църква в Сирия

По време на посещението си в Арменската църква „Сурп Ехише” в Лондон, принц Чарлз остро осъдил унищожаването наАрменската църква в Дер Зор, съобщава арменският вестник „Асбарез” от САЩ.

Както пише вестникът, при посещението си в Арменската църква, принц Чарлз повдигнал въпроса, свързан с гоненията на християните в Близкия Изток. „Кръвта в сърцето на човек спира, когато разбираш за нападенията над християнските църкви, особено в случая за безумното и жестоко унищожаване на арменската църква в Дер Зор преди време”, казал той.

СУРП КЕВОРК В ПЛОВДИВ

29-09-2014
СУРП КЕВОРК В ПЛОВДИВ

На 28 септември т.г. храмовият празник бе отбелязан с голяма тържественост и трима духовници. Литургията се проведе от свещеник Таниел Караджян, който гостуваше в Пловдив от САЩ, свещеник Храч Мурадян, Архиерейски наместник на ААПСЦБ и духовен пастир на арменския храм „Сурп Кеворк”, Пловдив и протопрезвитер Кеворк Хачерян, свещеник, обслужващ арменските енории в Южна България.

ПЪРВОПРЕСТОЛНИЯТ СВ. ЕЧМИАДЗИН и КИЛИКИЙСКИЯТ ПРЕСТОЛ осъдиха взривяването на Арменската църква

27-09-2014
ПЪРВОПРЕСТОЛНИЯТ СВ. ЕЧМИАДЗИН и КИЛИКИЙСКИЯТ ПРЕСТОЛ осъдиха взривяването на Арменската църква

ПЪРВОПРЕСТОЛНИЯТ СВ. ЕЧМИАДЗИН и КИЛИКИЙСКИЯТ ПРЕСТОЛ осъдиха взривяването на Арменската църква, посторена в памет на жертвите от Арменския геноцид в Сирия

Първопрестолният Св. Ечмиадзин, духовният център на Арменската апостолическа църква излезе с изявление, в което остроосъжда взривяването на Арменската църква „Сърпоц Нахадагац” (Св. Мъченици) в сирийската местност Дер Ел Зор. В изявлението, което бе разпространено от пресцентъра на Първопрестолният се казва:

„Първопрестолният Св. Ечмиадзин остро осъжда взривяването, от страна на терористични групировки, на арменската църква „Сърпоц Нахадагац” в Дер Ел Зор, която представлява свято място за арменците. Разрушаването на църквата, където са погребани мощите на мъчениците от Арменския геноцид, е възмутителна постъпка срещу арменския народ и паметта на неговите свети мъченици.

.....

Гантех Арарадян (http://gantegh.agbubulgaria.org/)

КАНОНИЗАЦИЯ на жертвите от Арменския геноцид

24-09-2014
КАНОНИЗАЦИЯ на жертвите от Арменския геноцид

КАНОНИЗАЦИЯ на жертвите от Арменския геноцид, БЛАГОСЛАВЯНЕ на Св. Миро, ПОСЕЩЕНИЕТО на папа Франциск и други събития през 2015 год.

Арменската апостолическа църква, съвместно със сестринските си църкви, ще осъществява редица мероприятия в Св. Ечмиадзин и на различни места в света по повод 100 - годишнината от Арменския геноцид, заяви Архиереят на Западна арменска епархия в САЩ - архиепископ Ховнан Дердерян, който представи големите мероприятия, които се очакват през 2015 година.

„Мероприятията по повод възпоменаването на Арменския геноцид са много и съдържат най-различни програми. Но сред всички тях се откроява историческата церемонията по канонизация на жертвите от Арменския геноцид, която ще се проведе на 23 април 2015 година в Първопрестолния храм Св. Ечмиадзин. Тази церемония ще има ключово значение, тъй като са поканени водачите на сестрински църкви и други религиозни общности по света. Канонизацията ще се състои в присъствието на всички. Това означава, че те ще носят със себе си важно послание, това, че преди 100 години, в името на християнската вяра, Милион и половина арменци са пожертвали живота си и са станали мъченици на Христос”, каза архиепископът.

По думите му, следващото важно мероприятие ще бъде на 27 септември следващата година -Благославяне на Св. Миро. „То ще бъде за духовна утеха, което ще символизира възкресението и победата на арменския народ. След 100 години вярата продължава да бъде основния гарант за съществуването на нашия народ”, заяви архиереят на Западната арменска епархия в САЩ.

Гантех Арарадян (http://gantegh.agbubulgaria.org/)

СРЕЩА С МИНИСТЪРА НА ДИАСПОРАТА ХРАНУШ ХАГОПЯН

22-09-2014
СРЕЩА С МИНИСТЪРА НА ДИАСПОРАТА ХРАНУШ ХАГОПЯН

Представителите на Епархийския съвет на Арменската апостолическа православна света църква в България се срещнаха с Министъра на Диаспората на република Армения - Хрануш Хагопян. 

Аудиенция на Н.С. Всеарменския Католикос с Епархийския съвет на Арменската апостолическа православна света църква в България

22-09-2014
Аудиенция на Н.С. Всеарменския Католикос с Епархийския съвет на Арменската апостолическа православна света църква в България

Аудиенция на Н.С. Всеарменския Католикос с Епархийския съвет на Арменската

апостолическа православна света църква в България 

 

На 15 септември 2014 г., се състоя лична среща на Н.С. Всеарменския Католикос Карекин II и представители на ЕС от България. Присъстваха – отец Храч Мурадян, Архиерейски наместник на ААПСЦБ и духовен пастир на арменския храм „Сурп Кеворк” в Пловдив, отец Бардухимеос Агопян, духовен пастир на арменския храм „Сурп Саркис” в град Варна, Председателя на ЕС - Антраник Шакарян, зам.-председателя -....

В СВ. ЕЧМИАДЗИН се състоя Църковно-представителният събор на Арменската апостолическа света църква

22-09-2014
В СВ. ЕЧМИАДЗИН се състоя Църковно-представителният събор на Арменската апостолическа света църква

На 18 септември т.г. в Първопрестолният Св. Ечмиадзин, под председателството на Н.С. Карекин II, Върховен патриарх и Католикос на всички арменци, започна V-тия Църковно-представителен събор на Арменската апостолическа света църква. Участваха представители от Арменските патриаршии в Йерусалим и Константинопол (Истанбул), архиереите и светските делегати на Арменските епархии от цял свят, епископи, който заемат най-различни постове в структурите на Арменската църква и членовете на Върховният духовен съвет, съобщават от пресцентъра на Първопрестолния.

От Арменската епархия в България присъстваха Архиерейският наместник Н.Б. свещеник Храч Мурадян, заместник - председателят на Епархийският съвет г-н Рупен Чавушян и г-н Саркис Краджян, член на Епархийския свет и председател на АЦН към храм „Сурп Хач“ в Бургас.

Освещаване на знамето на детския лагер

03-09-2014
Освещаване на знамето на детския лагер

Н.В.Б. отец Храч Мурадян, архиерейски наместник на ААСЦБ и духовен пастир на пловдивския арменски храм “Сурп Кеворк” освети знамето на детскиялагер „ХайЛер 2014” (към“Парекордзаган” клон Пловдив ) в петък, 22 август 2014 г., в присъствието на лагерниците, ръководителят им Вержиния Гарабедян, гостите от Хасково – председателя на АЦН при храм “Сурп Степаннос” Михран Карекинян, от Пловдив – председателят на “Парекордзаган” Рупен Чавушян и ...

Свещеник Храч Мурадян е новият архиерейски наместник на Арменската епархия в България

28-07-2014

Пловдивският арменски свещеник Храч Мурадян е новият архиерейски наместник на Арменската епархия в България. От 2011 година досега на поста беше назначен  архимандрит Абгар Овакимян, но той бе избран в края на май тази година за архиерей на  Арменската епархия в Канада.

Върховният патриарх и Католикос  на всички арменци, Негово Светейшество Карекин II е дал своята благословия на отец (дер) Храч Мурадян да бъде духовен водач на арменците в България  докато се организират избори за нов архиерей. 

30-годишният свещеник дойде в Пловдив преди седем месеца с мисията да обедини арменците около църквата, а миряните го посрещнаха с радост и вълнение. Храч Мурадян е завършил духовната семинария в Ечмиядзин и е получил дяконски сан (саргавак). Работил е в архитектурния отдел на Св. Престол в Ечмиадзин, бил е секретар на Католикос  Карекин II,  две години е бил духовник в арменската армия в Нагорни Карабах. Ръкоположен е за презвитер на 21 април 2013 г.

Задачата му като архиерейски наместник ще бъде заедно с председателя на Епархийския съвет на Арменската апостолическа  църква в България Антраник Шакариян, зам.-председателя Рупен Чавушян и членовете на Съвета, да насрочат дата за избори на нов духовен водач на арменците в България, след което  ще се пристъпи към организирането на Църковно- народен събор, който ще избере архиерей. Другата му задача е да узакони новия устав на епархията, който е резюлиран от Католикос  Карекин ІІ. Дер Храч Мурадян е приел със смесени чувства вестта за своето назначение. „Радостен бях, че като свещеник  съм заслужил този по-висок пост, защото това е пост за епископ. Но в същото време пада голяма тежест  върху плещите ми- сега трябва да отговарям за всички църкви в България,а не само за храма „Сурп Кеворк” в Пловдив. През тези седем месеца, откакто съм тук, съм обиколил арменските църкви, срещнал съм се с представителите на църковните настоятелства, обясни пред „Марица” отец Храч Мурадян. Той е доволен, че на големи празници арменската църква в Пловдив е пълна и идват все повече млади хора. 

Той признава, че любимото му място в Пловдив е Стария град. „Тук всеки камък си има история, а аз обичам градове, в които кипи културен и духовен живот”, признава новият духовен водач на арменците. Радва се, че всички арменци в общността го приемат като приятел. Отец Мурадян с усмивка признава, че българският език е труден, но е започнал да го учи. Първо произнесъл на нашия език „Добър ден”. От няколко месеца в Пловдив са съпругата му Ламара, която веднага се включила в църковния хор при храм „Сурп Кеворк”, и десетмесечния им син Норик. Малкият сладур радва цялата общност особено по време на неделните литургии в църквата.

 
Страница: << < 891011121314151617>>>
Арменски Апостолически Храм "Сурп Кеворк" 4000 гр. Пловдив, БЪЛГАРИЯ ул. "Турист" № 2 тел.032/ 632 804, факс: 032/ 634 872 ел. поща: info@surpkevork.com