BG  |  EN  
начало  |  новини  |  общество и вяра  |  обреди  |  история  |  контакти  |  Достойни личности  |  настоятелство  |  Имоти  |  скръбна вест

новини

Тази вечер е Рождество Христово (Джъракалуйс)

05-01-2015
Тази вечер е Рождество Христово (Джъракалуйс)

Армения е първата страна, която приема християнството като официална държавна религия и Рождество Христово (Бъдни вечер) е един от най-големите религиозни празници.

Иисус Христос е имал 82 ученика. Първите 12 са били Апостоли. Учениците на Иисус Св.Тадей и Св. Вартоломей принадлежат към групата на 12-те ученика или 12-те Христови Апостоли и те разпространявали християнската религия през първи век от н.е.

 

Поради тази причина църквата се нарича Арменска апостолическа православна църква.

АРХИЕРЕЙСКИЯТ НАМЕСТНИК БЛАГОСЛОВИ ДЕЦАТА

04-01-2015
АРХИЕРЕЙСКИЯТ НАМЕСТНИК БЛАГОСЛОВИ ДЕЦАТА

АРХИЕРЕЙСКИЯТ НАМЕСТНИК БЛАГОСЛОВИ ДЕЦАТА

 

На 4 януари 2015 г., Архиерейския наместник и духовен пастир на арменския храм „Сурп Кеворк” в Пловдив, отец Храч Мурадян, благослови децата.

Честита Нова Година и Света Коледа

30-12-2014
Честита Нова Година и Света Коледа

  

Честита Новата 2015 година и Света Коледа!

 

На вси миряни пожелаваме

 

Благоденствено и мирно житие, здраве и успех във всяко начинание!

НАВРЪХ НОВА ГОДИНА АРМЕНСКАТА ЦЪРКВА ЩЕ БЪДЕ ОТВОРЕНА ЗА ВЯРВАЩИТЕ

15-12-2014
НАВРЪХ НОВА ГОДИНА АРМЕНСКАТА ЦЪРКВА ЩЕ БЪДЕ ОТВОРЕНА ЗА ВЯРВАЩИТЕ

Арменската църква кани в нощта на 31 декември 2014 г., в 00.00 ч., всички вярващи да посетят арменския храм „Сурп Кеворк“ в Пловдив, за да присъстват на Благословлението по случай настъпващата Нова година, която ще бъде извършена от Архиерейският наместник и духовен пастир на пловдивските арменци - отец Храч Мурадян.

ИЗНЕСОХА МОЩИТЕ НА СУРП АГОП МЪДЗПЪНА

15-12-2014
ИЗНЕСОХА МОЩИТЕ НА СУРП АГОП МЪДЗПЪНА

На 14 декември т.г., неделя, в арменския храм „Сурп Кеворк“ в Пловдив, Архиерейският наместник и духовен пастир на пловдивските арменци - отец Храч Мурадян, заедно с църковния клир и хор, извършиха Св. Литургия и се отбеляза празникът на „Сурп Агоп Мъдзпъна“. В края на литургията бяха изнесени мощите на светеца и със специален ритуал вярващите се поклониха пред тях.

Обявлението, което бе публикувано дни преди празника  в сайта на пловдивския храм (www.surpkevork.com) и във  Фейсбук, достигна до многото вярващи, които посетиха храма в неделния ден. Сред тях бяха и носещите името Агоп. Това се случва за втори път, и според  отец Храч Мурадян ще се превърне в традиция.

Отец Храч обяви в края на неделната литургия, че и занапред на църковните празниците ще се показват мощите на светците, които се пазят в криптата на храма.

За всички предстоящи църковни празници ще научите от уеб сайта на пловдивския храм „Сурп Кеворк“ - www.surpkevork.com.

ЩЕ СЕ ПОКЛОНИМ ПРЕД МОЩИТЕ НА "СУРП АГОП"

12-12-2014
ЩЕ СЕ ПОКЛОНИМ ПРЕД МОЩИТЕ НА "СУРП АГОП"

Скъпи вярващи, Арменската апостолическа света църква отбелязва
на 13 декември 2014 г. празника на Сурп Агоп Мъдзпъна

С обич каним всички
чада на нашата вярваща общност
на Света литургия

 

по повод СУРП АГОП
на 15-ти декември, неделя от 10:30 часа

Каним всички миряни да получат благословия
от мощите на Сурп Агоп, (дясната ръка),
които ще бъдат изложени за поклонение

по време на Св. Литургия

УКРАСЕНА БЕ ЕЛХАТА В ДВОРА НА АРМЕНСКИЯ КОМПЛЕКС В ПЛОВДИВ

09-12-2014
УКРАСЕНА БЕ ЕЛХАТА В ДВОРА НА АРМЕНСКИЯ КОМПЛЕКС В ПЛОВДИВ

На 7 декември т.г. децата в Пловдив подредиха коледно дърво в двора на арменската църква „Сурп Кеворк” в гр. Пловдив. Инициативата е на фондация „Аракс” Пловдив, с председател Мари Гарабедян, която за поредна година организира тържествено поставяне на елхата. С помощта на децата арменския храм и двора се сдобиха с красива новогодишна украса. 

ЦЪРКОВНОТО НАСТОЯТЕЛСТВО ИЗПЪЛНИ ЕТАП ОТ ПРОЕКТА "100-години от Арменския геноцид"

05-12-2014
ЦЪРКОВНОТО НАСТОЯТЕЛСТВО ИЗПЪЛНИ ЕТАП ОТ ПРОЕКТА  "100-години от Арменския геноцид"

Църковното настоятелство изпълни етап от проекта "100-години от Арменския геноцид", който бе планиран за двора на комплекса.

Арменския комплекс в Пловдив, който обединява в едно храм, училище и Културен дом е посещаван от пловдивчани и туристи от страната и чужбина. Проектът на ЦН носи две послания - да ПОМНИМ и да не ЗАБРАВЯМЕ 1915 г. и да отдадем почит към паметта на повече от 1.5 милиона арменци, зверски убити по време на Геноцида.

СЪХРАНЕНАТА ЦЪРКОВНА УТВАР не спира да удивлява посетителите

05-12-2014
СЪХРАНЕНАТА ЦЪРКОВНА УТВАР не спира да удивлява посетителите

На 4 декември Снежана Тодорова и.д. Председател на УС и Главен секретар на Съюза на българските журналисти посети арменския храм "Сурп Кеворк" в Пловдив. Тя разгледа с интерес църковната крипта и останаха възхитени от уредбата и съхранените стари църковни експонати. Архиерейският наместник на ААПСЦБ и духовен пастир на арменски храм „Сурп Кеворк” –  отец Храч Мурадян разказа историята на криптата и произхода на повечето експонати.

АКТУАЛИЗИРАНИ СА КАТЕГОРИИТЕ ОБРЕДИ И СКРЪБНА ВЕСТ

24-11-2014

Уважаеми посетители, информацията в категориите

Обреди и Скръбна вест

са актуализирани

до 26 ноември 2014 г. вкл.

Страница: << < 78910111213141516>>>
Арменски Апостолически Храм "Сурп Кеворк" 4000 гр. Пловдив, БЪЛГАРИЯ ул. "Турист" № 2 тел.032/ 632 804, факс: 032/ 634 872 ел. поща: info@surpkevork.com