BG  |  EN  
начало  |  новини  |  общество и вяра  |  обреди  |  история  |  контакти  |  Достойни личности  |  настоятелство  |  Имоти  |  скръбна вест

новини

АРХИЕРЕЙСКИЯТ НАМЕСТНИК БЛАГОСЛОВИ ДЕЦАТА

04-01-2015
АРХИЕРЕЙСКИЯТ НАМЕСТНИК БЛАГОСЛОВИ ДЕЦАТА

АРХИЕРЕЙСКИЯТ НАМЕСТНИК БЛАГОСЛОВИ ДЕЦАТА

 

На 4 януари 2015 г., Архиерейския наместник и духовен пастир на арменския храм „Сурп Кеворк” в Пловдив, отец Храч Мурадян, благослови децата.

Честита Нова Година и Света Коледа

30-12-2014
Честита Нова Година и Света Коледа

  

Честита Новата 2015 година и Света Коледа!

 

На вси миряни пожелаваме

 

Благоденствено и мирно житие, здраве и успех във всяко начинание!

НАВРЪХ НОВА ГОДИНА АРМЕНСКАТА ЦЪРКВА ЩЕ БЪДЕ ОТВОРЕНА ЗА ВЯРВАЩИТЕ

15-12-2014
НАВРЪХ НОВА ГОДИНА АРМЕНСКАТА ЦЪРКВА ЩЕ БЪДЕ ОТВОРЕНА ЗА ВЯРВАЩИТЕ

Арменската църква кани в нощта на 31 декември 2014 г., в 00.00 ч., всички вярващи да посетят арменския храм „Сурп Кеворк“ в Пловдив, за да присъстват на Благословлението по случай настъпващата Нова година, която ще бъде извършена от Архиерейският наместник и духовен пастир на пловдивските арменци - отец Храч Мурадян.

ИЗНЕСОХА МОЩИТЕ НА СУРП АГОП МЪДЗПЪНА

15-12-2014
ИЗНЕСОХА МОЩИТЕ НА СУРП АГОП МЪДЗПЪНА

На 14 декември т.г., неделя, в арменския храм „Сурп Кеворк“ в Пловдив, Архиерейският наместник и духовен пастир на пловдивските арменци - отец Храч Мурадян, заедно с църковния клир и хор, извършиха Св. Литургия и се отбеляза празникът на „Сурп Агоп Мъдзпъна“. В края на литургията бяха изнесени мощите на светеца и със специален ритуал вярващите се поклониха пред тях.

Обявлението, което бе публикувано дни преди празника  в сайта на пловдивския храм (www.surpkevork.com) и във  Фейсбук, достигна до многото вярващи, които посетиха храма в неделния ден. Сред тях бяха и носещите името Агоп. Това се случва за втори път, и според  отец Храч Мурадян ще се превърне в традиция.

Отец Храч обяви в края на неделната литургия, че и занапред на църковните празниците ще се показват мощите на светците, които се пазят в криптата на храма.

За всички предстоящи църковни празници ще научите от уеб сайта на пловдивския храм „Сурп Кеворк“ - www.surpkevork.com.

ЩЕ СЕ ПОКЛОНИМ ПРЕД МОЩИТЕ НА "СУРП АГОП"

12-12-2014
ЩЕ СЕ ПОКЛОНИМ ПРЕД МОЩИТЕ НА "СУРП АГОП"

Скъпи вярващи, Арменската апостолическа света църква отбелязва
на 13 декември 2014 г. празника на Сурп Агоп Мъдзпъна

С обич каним всички
чада на нашата вярваща общност
на Света литургия

 

по повод СУРП АГОП
на 15-ти декември, неделя от 10:30 часа

Каним всички миряни да получат благословия
от мощите на Сурп Агоп, (дясната ръка),
които ще бъдат изложени за поклонение

по време на Св. Литургия

УКРАСЕНА БЕ ЕЛХАТА В ДВОРА НА АРМЕНСКИЯ КОМПЛЕКС В ПЛОВДИВ

09-12-2014
УКРАСЕНА БЕ ЕЛХАТА В ДВОРА НА АРМЕНСКИЯ КОМПЛЕКС В ПЛОВДИВ

На 7 декември т.г. децата в Пловдив подредиха коледно дърво в двора на арменската църква „Сурп Кеворк” в гр. Пловдив. Инициативата е на фондация „Аракс” Пловдив, с председател Мари Гарабедян, която за поредна година организира тържествено поставяне на елхата. С помощта на децата арменския храм и двора се сдобиха с красива новогодишна украса. 

ЦЪРКОВНОТО НАСТОЯТЕЛСТВО ИЗПЪЛНИ ЕТАП ОТ ПРОЕКТА "100-години от Арменския геноцид"

05-12-2014
ЦЪРКОВНОТО НАСТОЯТЕЛСТВО ИЗПЪЛНИ ЕТАП ОТ ПРОЕКТА  "100-години от Арменския геноцид"

Църковното настоятелство изпълни етап от проекта "100-години от Арменския геноцид", който бе планиран за двора на комплекса.

Арменския комплекс в Пловдив, който обединява в едно храм, училище и Културен дом е посещаван от пловдивчани и туристи от страната и чужбина. Проектът на ЦН носи две послания - да ПОМНИМ и да не ЗАБРАВЯМЕ 1915 г. и да отдадем почит към паметта на повече от 1.5 милиона арменци, зверски убити по време на Геноцида.

СЪХРАНЕНАТА ЦЪРКОВНА УТВАР не спира да удивлява посетителите

05-12-2014
СЪХРАНЕНАТА ЦЪРКОВНА УТВАР не спира да удивлява посетителите

На 4 декември Снежана Тодорова и.д. Председател на УС и Главен секретар на Съюза на българските журналисти посети арменския храм "Сурп Кеворк" в Пловдив. Тя разгледа с интерес църковната крипта и останаха възхитени от уредбата и съхранените стари църковни експонати. Архиерейският наместник на ААПСЦБ и духовен пастир на арменски храм „Сурп Кеворк” –  отец Храч Мурадян разказа историята на криптата и произхода на повечето експонати.

АКТУАЛИЗИРАНИ СА КАТЕГОРИИТЕ ОБРЕДИ И СКРЪБНА ВЕСТ

24-11-2014

Уважаеми посетители, информацията в категориите

Обреди и Скръбна вест

са актуализирани

до 26 ноември 2014 г. вкл.

АРХИМАНДРИТ АБГАР ОВАКИМЯН и още двама духовници бяха ръкоположени и помазани за ЕПИСКОПИ

22-11-2014
АРХИМАНДРИТ  АБГАР ОВАКИМЯН и още двама духовници  бяха ръкоположени  и помазани за ЕПИСКОПИ

АРХИМАНДРИТ

АБГАР ОВАКИМЯН

и още двама духовници

бяха ръкоположени

и помазани за ЕПИСКОПИ

 

На 16 ноември т.г. в Първопрестолният храм „Св. Ечмиадзин” на Арменската апостолическа православна света църква, повреме на Св. Литургия, се състоя ръкополагане и помазание на епископи.

Н.С. Карекин II, Върховният патриарх и Католикос на Всички арменци положи ръка върху архимандрит Абгар Овакимян, архиерея на Арменската епархия в Канада, архимандрит Нарек Берберян, архиерея на Арменската епархия в Бразилия и архимандрит Вардан Навасардян, ръководителят на Центъра за християнско възпитание към Св. Ечмиадзин и им предаде степен на епископ.

Патриархалната Литургия започна пред Св. Олтар на Св. Стефан катедралния храм, където архимандритите, които щяха да бъдат ръкоположени за епископи, дадоха клетва за верност към православната вяра.

Страница: << < 78910111213141516>>>
Арменски Апостолически Храм "Сурп Кеворк" 4000 гр. Пловдив, БЪЛГАРИЯ ул. "Турист" № 2 тел.032/ 632 804, факс: 032/ 634 872 ел. поща: info@surpkevork.com