BG  |  EN  
начало  |  новини  |  общество и вяра  |  обреди  |  история  |  контакти  |  Достойни личности  |  настоятелство  |  Имоти  |  скръбна вест

Таркманчац - Ден на светите преводачи

Таркманчац - Ден на светите преводачи

Ежегодно през м. октомври арменската апостолическа църква отбелязва деня на светите преводачи (Таркманчац) , посветен на създателите на арменската азбука и на преводачите и тълкувателите на Библията. Този църковен празник далеч надхвърля каноническата си насоченост и има общокултурно и общоцивилизационно значение.

В древността Армения  изповядва езическа вяра. Първите проповедници на християнството в Армения са христовите апостоли- Партений и Тадей (Татевос и Партохимьос).  Тази дейност е била приета за еретична и  преследвана. Но, по стечение на обстоятелства, които граничат с легендата, през 301 година, по време на царуването на Тиридат (Търдат) ІІІ, Армения, първа в света, приема  християнството като държавна религия и го налага, както при всяка нова официална идеология, с принудителната сила на държавата, в противоборство с езичеството, неговите институции и  храмове. В следващата година Крикор - Св. Григорий Просветител (сурп Крикор  Лусаворич) бива ръкоположен от епископ Леонтий Кесарийски от Кападокия, за епископ на Армения. С неговото име е свързано разпространението на християнското учениев Армения, а при внука му- патриарх Нерсес Велики, то е вече в  подем (1).

Християнизирането на арменския народ  среща  затруднения поради липсата на писмен национален език. То  става чрез устно слово, въпреки че  арменците отдавна  използват арамейския и гръцкия, а през ІІІ-ІV в. още и сирийския и персийския езици. Възниква  остра необходимост от създаване на арменска писменост.

НАШИ   ГОСТИ

    На 4 юни неделя Арменската църква „Сурп Кеворк”в Пловдив отбеляза Хокекалустян дон/Свети дух/. Светата литургия се изнесе от Отец Храч Мурадян, и църковния  клир, както и  с участието и на църковен хор „Шнорхали”. Към църковния тас се присъедини и взе участие в песнопенята облякъл шабик и Авак саргавак Арам Баронян-гост от Истанбул.

     След Сурп бадарака Дер Храч Мурадян изнесе вдъхновена проповед посветена на деня.Като каза,днес отбелязваме Хокекалустян донъ /Идването на духа,вселяването му/,както още се казва Бендекосте.”Аракялнерун вра Сурп Хоку ичман хишадагутян донне”/Възпоменание за слизането на Светия дух върху апостолите/.Това е станало ...

АРХИЕРЕЯТ НА АРМЕНСКАТА ЕПАРХИЯ В БЪЛГАРИЯ ЩЕ БЪДЕ В ПЛОВДИВ НА 19 МАРТ, НЕДЕЛЯ, 2017 г.

АРХИЕРЕЯТ НА АРМЕНСКАТА ЕПАРХИЯ В БЪЛГАРИЯ ЩЕ БЪДЕ В ПЛОВДИВ НА 19 МАРТ, НЕДЕЛЯ, 2017 г.

Уважаеми сънародници,

на 19 март, неделя, 2017 г., по време на църковна служба в Пловдивския арменски храм „Сурп Кеворк“ ще присъства Архиереят на Арменската апостолическа света църква в България архимандрит Исахак Бохосян.

Каним всички миряни и вярващи чада да присъстват на Литургията, която ще започне в 10:30 ч., след което от 12:30 ч. в Арменския културен дом наш гост ще бъде кмета на град Пловдив – инж. Иван Тотев. Ще се разискват въпроси, свързани с инфраструктурното  благоустройство на района около Арменския комплекс.

От Църковното настоятелство

при храм „Сурп Кеворк“ Пловдив

ЧЕСТИТО! ДЕЛЕГАТИТЕ ИЗБРАХА НОВИЯ АРХИЕРЕЙ на Арменската епархия в Bългария

ЧЕСТИТО!  ДЕЛЕГАТИТЕ ИЗБРАХА НОВИЯ АРХИЕРЕЙ  на Арменската епархия в Bългария

С 26 гласа на общо 48-те делегати с право да гласуват, беше избран АРХИМАДРИТ ИСАХАК ПОХОСЯН

ИСТОРИЧЕСКО СЪБИТИЕ

За първи път в историята на Арменската апостолическа православна света църква в България (ААПСЦБ) ние избираме своя водач на църковно–народен събор, чрез вота на делегати, който са избрани от арменската общност в България чрез демократични избори.

Изборът се проведе по всички църковни канони в арменския храм „Сурп Саркис” в град Варна на 20 юни т.г.
Официални гости бяха кметът на града Иван Портних, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, председателят на ОбС Варна – Иван Луков, представители на духовни общности в страната, жители и гости на града.
Съборът бе председателстван от Н.В.П. епископ Маркос Ованисян, Архиерей на Арменската епархия в Украйна, който бе специален представител на Първопрестолния Св. Ечмиадзин по време на събора.
Ето и класирането: Архимандрит Исахак Погосян – 26 гласа, архимандрит Нарег Авагян -21 гласа, архимандрит Закария Бахумян – 1 глас
След приключване работата на църковно–народния събор, бе организирано първото светско представяне на новоизбрания Архиерей.
 

ОСВЕЩАВАНЕ НА РЕЛИГИОЗНАТА КАРТИАН "СВЕТИТЕ ЖЕРТВИ ОТ АРМЕНСКИЯ ГЕНОЦИД"

ОСВЕЩАВАНЕ НА РЕЛИГИОЗНАТА КАРТИАН "СВЕТИТЕ ЖЕРТВИ ОТ АРМЕНСКИЯ ГЕНОЦИД"

На 9 май т.г. в пловдивския арменски храм "Сурп Кеворк" бе осветена прочутата, след канонизацията на жертвите от Арменския геноцид, религиозна картина на "Светите жервти от Арменския геноцид".

Пловдивския храм получи привилегията пръв да притежава този уникат, осветената в Св. Ечмиадзин и донесена от Армения картина. Присъщата християнска добротел, която свързва църковните настоятели в полезен за общността и функциониращ механизъм в Пловдив, подтиква ЦН да вземе решение, което да подплати и финансово, а именно ДА ПОДАРИ НА ОСТАНАЛИТЕ 12 АРМЕНСКИ ЦЪРВКИ В БЪЛГАРИЯ ПО ЕДНА КАРТИНА.

ОСВЕЩАВАНЕ НА РЕЛИГИОЗНАТА КАРТИНА "СВЕТИТЕ ЖЕРТВИ ОТ АРМЕНСКИЯ ГЕНОЦИД"

ОСВЕЩАВАНЕ НА РЕЛИГИОЗНАТА КАРТИНА  "СВЕТИТЕ ЖЕРТВИ ОТ АРМЕНСКИЯ ГЕНОЦИД"

На 9 май т.г. в пловдивския арменски храм "Сурп Кеворк" бе осветена прочутата, след канонизацията на жертвите от Арменския геноцид, религиозна картина на "Светите жерти от Арменския геноцид".

 

Пловдивския храм получи привилегията пръв да притежава този уникат, осветената в Св. Ечмиадзин и донесена от Армения картина. Присъщата християнска добротел, която свързва църковните настоятели в полезен за общността и функциониращ механизъм в Пловдив, подтиква ЦН да вземе решение, което да подплати и финансово, а именно от осветената в Св. Ечмиадзин религиозна картина да се изработят общо 12 копия, които ще бъдат подарени на всеки един арменски храм в България и молитвения дом в Стара Загора.

ПОСЛАНИКЪТ НА ИРЛАНДИЯ ПОСЕТИ ХРАМ "СУРП КЕВОРК"

ПОСЛАНИКЪТ НА ИРЛАНДИЯ ПОСЕТИ  ХРАМ "СУРП КЕВОРК"

В пловдивският арменски храм "Сурп Кеворк"  днес бе на посещение Н.П. посланикът на Ирландия Джон Роуън. Той бе придружен от съпругата си, архиепископа на Дъблин и епископ на Глендалоу д-р Майкъл Джаксън, д-р Рупен Крикорян, председател на Епархийския съвет и др. официални лица.
Н.В.Б. Протопрезвитер Кеворк Хачерян приветства гостите в храма и ги поведе към криптата.

Анонимен художник от Сюник

Анонимен художник от Сюник

1. Сътворението на Ева
Анонимен художник от Сюник
Евангелие, XIV - XV век

В първата книга от Библията „Битие” има описание на сътворението на света в шест дни, според което на шестия ден Бог създал Адам от пръст (1:27) и сътворил Ева от реброто на Адам (11:21). Художникът обръща специално внимание на Дървото на познанието. Адам е ​​в легнало положение под внушителното Дърво на познанието, а Ева излиза от дясното му ребро с протегнати ръце към Твореца. Миниатюрата е недовършена.

Арменски манускрипти

Арменски манускрипти

1. Сътворението на Ева
Анонимен художник от Сюник
Евангелие, XIV - XV век

В първата книга от Библията „Битие” има описание на сътворението на света в шест дни, според което на шестия ден Бог създал Адам от пръст (1:27) и сътворил Ева от реброто на Адам (11:21). Художникът обръща специално внимание на Дървото на познанието. Адам е ​​в легналоположение под внушителното Дърво на познанието, а Ева излиза от дясното му ребро с протегнати ръце към Твореца. Миниатюрата е недовършена.

ВЕЛИКИ ЧЕТВЪРТЪК В АРМЕНСКИЯ ХРАМ В ПЛОВДИВ

ВЕЛИКИ ЧЕТВЪРТЪК В АРМЕНСКИЯ ХРАМ В ПЛОВДИВ

Арменска Апостолическа Света Църква "Сурп Кеворк" Пловдив

На 5-ти април от 17.00 ч. в арменския храм бе претворена отново библейската сцена ВОДЪНЛЪВА

 „И вие сте длъжни да умивате нозете един другиму“ - казва Иисус на своите ученици. 

Оттогава ние следваме примера на Исус Христос, с което служим един на друг и на него, показваме, че можем да даваме помощ и можем да я приемаме.

Н.Б. протопрезвитер Кеворк Хачерян и църковен клир отслужиха литургия, свързана с деня на Велики четвъртък.

Тя бе последвана от умиване на краката на шест момчета на възраст от 4-9 години.

Снимки: ПЦ

Страница: 12>
Арменски Апостолически Храм "Сурп Кеворк" 4000 гр. Пловдив, БЪЛГАРИЯ ул. "Турист" № 2 тел.032/ 632 804, факс: 032/ 634 872 ел. поща: info@surpkevork.com