BG  |  EN  
начало  |  новини  |  общество и вяра  |  обреди  |  история  |  контакти  |  Достойни личности  |  настоятелство  |  Имоти  |  скръбна вест

ИНТЕРВЮ С ПРЕДСЕДАТЕЛЯ

НА АЦН ПРИ ХРАМ “СУРП КЕВОРК” ПЛОВДИВ – БЕРДЖ ДЖАНИКЯН

Преди година Арменската общност научи лично от кмета на град Пловдив – инж. Иван Тотев, по време на среща в Арменският ни културен дом, за един проект, който събуди сред общността ни много въпроси. В последните дни на месец януари т.г., проектът става реалност и с бързи стъпки върви към поетапно реализиране. Предпоставките са с положителен знак за нашата общност и по-конкретно за Арменския комплекс, който събира в себе си духа, вярата, образованието на нашата арменска общественост в един двор.

С няколко въпроса се обърнахме към Председателя на ЦН - г-н Бердж Джаникян, който гледа на църковните имоти като на скъпоценност, завещана ни от дедите и по време на двата си мандата води упорита работа в посока да превърне Арменския комплекс и гробищен парк в място, в което цари ред, чистота, а сградите да са отлично поддържани. Заедно с екипа си постига значителен успех, който обещава не само популярност и слава, но и добри приходи.

 

Какъв е проекта, който Арменско църковно настоятелство започва съвместно с Община Пловдив?

  • Започваме работа по плана, по който обещахме, че ще работим ако бъдем избрани през 2016 г. в предложения екип. Този проект е част от поетите ни обещания и ангажименти към нашата църква, които дадохме преди да бъдем избрани за втория ни мандат. Съвместно с Община Пловдив ще бъде изградена стълбищна връзка от църковния ни двор до самото било на Небет тепе. Замисълът е нашата църква и музей да станат част от туристическия маршрут на Стария град. Как ще стане това? Предвидени са следните стъпки:

 

Целият район зад църквата ще бъде благоустроен

Сградата на храма ще се сдобие с художествено осветление

Ще се поставят изцяло нови огнища за подготовката на курбана (за храмовия празник)

Ще се реновира изцяло и хигиенизира мястото за подготовка на курбан

Вратата, която води към зоната за подготовка на курбан и открива път към билото на Небет тепе ще бъде разширена и обезопасена

Районът зад храма ще бъде облагороден с изградени площадки и места за отдих, заобиколени с проектирана растителност

В района зад храма ще се разположи и открита археологическа експозиция (проектът е планиран в бъдеще), съвместно с Археологическия музей в Пловдив, където ще бъдат изложени откритите по време на разкопки в Стария град паметници с културно-историческа стойност

 

Нека се спрем по-подробно на изграждането на подстъпа към нашия комплекс.

  • Предстои изграждането на съвсем ново стълбище с гранитни плочи, което ще бъде свързано с цялостната композиция на комплекса и с релефа на Дома за възрастни, реализацията на който продължаваме. Тук искам да поясня, че ЦН разполага с подготвен финансов ресурс за довършване на Дома за възрастни, веднага след уреждането на задължителната документация за строителството. Но стои открит въпросът дали това е най-подходящото място за такъв Дом със специфични нужди. Миналата пролет, на събрание на ЦН, призовах нашата общественост да вземе отношение и да се направят обективни предложения в тази връзка. Дадохме срок от три месеца, измина почти година, но до момента не са постъпили такива. По мое лично мнение, мястото не е подходящо за Дом за възрастни по няколко причини: затруднен достъп за линейки, липса на двор, място за отдих и разходка на възрастните пансионери, но най-вече заради финансовата невъзможност да се самоиздържа. По предварителни разчети месечната издръжка на такъв специфичен Дом, спазвайки всички изисквания за персонал, консумативи и други задължителни разходи възлиза на над 12 хил. лева, от които Домът не би могъл дори 1/3 да покрие. Но каквото и да реши нашата общност трябва да се случи бързо, тъй като строителното разрешение е издадено преди повече от шест години. За да се подновят строителните дейности е необходимо отново да се изготви проект и да се премине през цялата процедура още веднъж, заради нови изисквания, свързани със строителството. Напомням на всеки арменец, който е заинтересован от съдбата на църковния ни комплекс да се включи в живота на църквата и да даде идеи или предложения за сградата.

 

В допълнение към всички очакващи решение проблеми споменахте и за проникващата в храма влага. Какво ще направите по този въпрос?

  • Съществуващият проблем с влагата в храма изисква сериозна строителна дейност и също толкова сериозна финансова обезпеченост, която по изчисления на специалисти възлиза на над 40 хил. лв. През 2017 г. направихме няколко козметични ремонта, свързани с влагата в църквата. Проектът ни, който ще реализираме съвместно с Община Пловдив ще включва и изграждане на дренажната система, която ще спре влагата.

 

Какви мерки за безопасност на Арменския комплекс са предвидени?

  • Целият район на комплекса ще бъде свързан с централно видео наблюдение в мрежата на Общинска храна. Входните врати, които водят към комплекса ще се заключват, както и досега, след като са приключили всички мероприятия в комплекса (Храм, Културен дом, училище). Смятам, че по време и на двата ми мандата съм доказал, че за мен на първо място стои сигурността на нашата църква. Всички тези подобрения превръщат нашия комплекс в значително по-защитено място.

 

Какви ще са ползите за общността?

  • Проектът се реализира в навечерието на 2019 г., когато Пловдив ще бъде културна столица на Европа. Според статистиката на Община Пловдив годишно през Стария град преминават около 100 хил. организирани туристи. Нашият комплекс – храм, музей и хачкар ще са включени в туристическата обиколка на Стария град. Те ще бъдат отворени целодневно за посещение с предварително закупените електронни билети за музеите и забележителностите на Стария град. Аудиогид, ситуиран от Дирекция Старинен Пловдив на подстъпите към Стария град ще насочва туристите и към Арменския комплекс. А съответните приходи ежемесечно ще се превеждат в банковата сметка на Арменската църква. През 2019 г. Община Пловдив е предвидила много мероприятия на територията на Стария Пловдив по повод „Пловдив 2019 - европейска столица на културата“, който ще се превърне в център на събития и приток на туристи. Считам, че съвсем навреме започнахме този проект. Реализацията му ще осигури не само добър паричен поток, но и ще популяризираме в много по-широк кръг арменската култура, вяра и традиции не само сред българските, но и чуждестранни туристи. Това, което имаме трябва да стане достояние на света. Като Председател на Арменското църковно настоятелство изразявам личната ми благодарност към Община Пловдив и екипа, който работи по този проект, но вярвам, че мога да го кажа и от името на цялата ни общност.

 

Какво е предвидено за юбилейната годишнина на арменския храм в Пловдив?

  • За да се отбележи 190-годишнината от построяването на сегашния вид на храма е сформирана тричленна работна комисия в състав: отец Храч Мурадян, духовния пастир на храма и дългогодишните църковни деятели г-ж Мари Саркисян  и г-н Рупен Чавушян, Комисията вече е предвидила редица мероприятия, но няма да бъде коректно аз да говоря за тях, по-скоро се обърнете към тях за подробности.

 

Ето какво ни разказаха отец Храч Мурадян и г-н Чавушян. Програмата обхваща няколко направления: издателска, културна,  рекламна и църковно- възпоменателна.  В плана са залегнали:

- Концерт на ученици от ОУ „Виктория и Крикор Тютюнджиян“

- Благотворително мероприятие на ВИС  „Еребуни“, в полза на арменската църква

- Публикуване на книга, посветена на  190-годишнината, която ще съдържа:

- превод на историята на храма (издадена през 1928-29 г. за 100-годишнината от строежа на новата сграда на храма в Пловдив) от архиепископ Йервант  Пердахчиян*

- исторически материал за историята на храма от миналото до днес

- допълнително приложение с обилен снимков материал

- издаване на двуезична книга (арменски, арменски с бълг. букви и превод на български език), която ще съдържа Божествената литургия и ще се издаде в голям тираж, посветен на в 190-годишнината

- стенен календар, посветен на годишнината, който е вече факт

- Възпоменателен плакет и Почетни грамоти за дарители на храма и изявени църковни деятели

- два каталога със снимки – единият ще съдържа снимки на съхраняваните в храма мощехранителниците, а другият на всички религиозни картини

- големи пана с историята на храма, на три езика, ще бъдат поставени около храма

- ще бъде изработен рекламен видео-клип за арменския храм в Пловдив

- ще бъде поставена паметна плоча на архимандрит Кеворк Русчуклян** в двора на църквата

 

Предвидени са подобрения и ремонти в храма и камбанарията, както и озеленяване на градинката пред Арменския комплекс до паметника на Яворов.

 

Тържествените събития на годишнината ще бъдат белязани с религиозни ритуали по време на храмовия празник - Света литургия, освещаване на курбан и художествена програма, а на 9 декември, когато официално е осветен храмът ще се извърши Св. Литургия, ще се прочете енциклика (Гонтаг) от Н.С.  Католикоса на всички арменци Карекин II. В края на литургията ще се раздаде “хариса“ (традиционно ястие, раздавано в арменските манастири в миналото) и др. мероприятия, които са в процес на уточняване.

 

Финал на тържествата ще постави официален коктейл за гостите, който ще обобщи цялостната юбилейна програма през годината.

 

Програмата е отворена за предложения, които Работната комисия очаква да получи от всички миряни и сънародници:  писмено - на имейла на църквата: info@surpkevork.com, лично: всеки ден, вкл. неделя, в канцеларията на ЦН на ул. „Турист“ 2, тел. 032/ 63 28 04 и чрез духовния пастир отец Храч Мурадянна e-mail:fr.hrach@mail.ru. Събитията ще бъдат концентрирани в периода м. септември-декември 2018, поради което молим своевременно да направите своите предложения. Комисията ще работи за привличане на доброволци при организиране на мероприятията, залегнали в програмата.

 

* архиeпископ Йервант  Пердахчиян, Архиерей на Арменската епархия в България (1934-1938)

** архимандрит Кеворк Русчуклян  (1829-1893 г.) роден и починал в град Пловдив, Патриаршески наместник в периода 1880 г. до 1886 г. в Арменската патриаршия в Константинопол (Истанбул, Турция).

 

Таркманчац - Ден на светите преводачи

АРХИЕРЕЯТ НА АРМЕНСКАТА ЕПАРХИЯ В БЪЛГАРИЯ ЩЕ БЪДЕ В ПЛОВДИВ НА 19 МАРТ, НЕДЕЛЯ, 2017 г.

ЧЕСТИТО! ДЕЛЕГАТИТЕ ИЗБРАХА НОВИЯ АРХИЕРЕЙ на Арменската епархия в Bългария

ОСВЕЩАВАНЕ НА РЕЛИГИОЗНАТА КАРТИАН "СВЕТИТЕ ЖЕРТВИ ОТ АРМЕНСКИЯ ГЕНОЦИД"

ОСВЕЩАВАНЕ НА РЕЛИГИОЗНАТА КАРТИНА "СВЕТИТЕ ЖЕРТВИ ОТ АРМЕНСКИЯ ГЕНОЦИД"

ПОСЛАНИКЪТ НА ИРЛАНДИЯ ПОСЕТИ ХРАМ "СУРП КЕВОРК"

Анонимен художник от Сюник

Арменски манускрипти

ВЕЛИКИ ЧЕТВЪРТЪК В АРМЕНСКИЯ ХРАМ В ПЛОВДИВ

Страница: 12>
Арменски Апостолически Храм "Сурп Кеворк" 4000 гр. Пловдив, БЪЛГАРИЯ ул. "Турист" № 2 тел.032/ 632 804, факс: 032/ 634 872 ел. поща: info@surpkevork.com