BG  |  EN  
начало  |  новини  |  общество и вяра  |  обреди  |  история  |  контакти  |  Достойни личности  |  настоятелство  |  Имоти  |  скръбна вест

                                   ДЕНЯ НА СВЕТИТЕ ЧЕТИРИДЕСЕТ ВОЙНИ МЪЧЕНИЦИ

                                                 КАРАСУН МАНГАНЦ ДОНЪ

       На 10 март Арменската църква „Сурп Кеворк „ в Пловдив отбеляза деня на Светите четиридесет войни мъченици,както наричаме  празника Карасун мануг.На този ден в памет на тези войни от Себастия загинали в името на Християнската църква и запазване на своята вяра се отслужи църковна служба от отец  Храч Мурадян и църковния клир.По традиция и тази година на видно място бяха поставени кандила,които горяха  в памет за всеки войн.

   Отец Храч произнесе слово посветено на деня Карасун мануг,като разказа за онези вълнуващи събития в които тези смели войни са загинали замръзнали в ледените води на езерото в името на своята християнска вяра.Завършвайки отец Храч каза ние се гордеем,че  сме първият народ приел християнството.Ние трябва да посещаваме нашата църква за да научим нашите деца и внуци на християнските ценности.И нека днешния ден бъде лек за болестите,трудностите и бъде подтик за здраве и щастие.

     След църковната служба отец Храч помаза челото и дланите на всеки от присъстващите,като започна от редицата на най-малките от детска градина „Аревиг” към ХОМ клон „Сосе Майриг”в Пловдив,които присъстваха със своята учителка,след което и децата и младежите от скаутите на Хоменътмен Пловдив  и техните ръководители и останалите присъстващи.Като всеки получи и памуче за помазване,както и шише масло за да отнесем по домовете си за здраве и благополучие,да се помажат болните ,старите и близките ни.

    На 11 март неделната утрин се отслужи литургия,както и заупокойни панихиди.Присъстваха и гости от Гърция наша другарка от ХОМ Ористияда Соня ,както и младо семейство от Истанбул.Съпругът на Соня господин Курумпанян направи дарение на църквата.Гостите с голям интерес разгледаха и музея на църквата ни.След богослужението всички по традиция отидохме на чаша чай и кафе в Големия салон на Арменския дом,където чухме и беседата на отец Храч за неделята на стопанина /Дъндеси гираги/.И домакини и гости бяхме доволни от тези срещи между сънародници и се разделихме пожелавайки си нови срещи,както и крепко  здраве и благополучие.

                                                                                             НЪВАРТ АПКАРЯН

 

Таркманчац - Ден на светите преводачи

АРХИЕРЕЯТ НА АРМЕНСКАТА ЕПАРХИЯ В БЪЛГАРИЯ ЩЕ БЪДЕ В ПЛОВДИВ НА 19 МАРТ, НЕДЕЛЯ, 2017 г.

ЧЕСТИТО! ДЕЛЕГАТИТЕ ИЗБРАХА НОВИЯ АРХИЕРЕЙ на Арменската епархия в Bългария

ОСВЕЩАВАНЕ НА РЕЛИГИОЗНАТА КАРТИАН "СВЕТИТЕ ЖЕРТВИ ОТ АРМЕНСКИЯ ГЕНОЦИД"

ОСВЕЩАВАНЕ НА РЕЛИГИОЗНАТА КАРТИНА "СВЕТИТЕ ЖЕРТВИ ОТ АРМЕНСКИЯ ГЕНОЦИД"

ПОСЛАНИКЪТ НА ИРЛАНДИЯ ПОСЕТИ ХРАМ "СУРП КЕВОРК"

Анонимен художник от Сюник

Арменски манускрипти

ВЕЛИКИ ЧЕТВЪРТЪК В АРМЕНСКИЯ ХРАМ В ПЛОВДИВ

Страница: 12>
Арменски Апостолически Храм "Сурп Кеворк" 4000 гр. Пловдив, БЪЛГАРИЯ ул. "Турист" № 2 тел.032/ 632 804, факс: 032/ 634 872 ел. поща: info@surpkevork.com