BG  |  EN  
начало  |  новини  |  общество и вяра  |  обреди  |  история  |  контакти  |  Достойни личности  |  настоятелство  |  Имоти  |  скръбна вест

08-01-2018

БЪДНИ ВЕЧЕР –ДЖЪРАКАЛУЙС  И  РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО- ДЗЪНУНТ  СЕ ОТБЕЛЯЗАХА В АРМЕНСКАТА ЦЪРКВА  „СУРП КЕВОРК „В ПЛОВДИВ.

     Християните от цял свят тържествено отбелязват най-светлата дата  Рождество Христово,от която започва и нашето летоброене.Католическата църква  и Българската  Православна църква почетоха този светъл ден на 25 декември.А нашата Арменска Апостолическа света църква чества Бъдни вечер на 5 януари и Коледа на 6 януари.Армения е първата страна в света ,която официално приема християнството като държавна религия.Учениците на Христос  Св.Тадей и Св. Вартоломей разпространяват християнството през първи век по арменските земи и за това нашата църква се нарича Апостолическа.Бъдни вечер-Джъракалуйс  и Дзънунт саедни от най –големите религиозни празници –Дахавари на нашата църква.

     На 5 януари  2018 година от 16.30 часа започна тържествената света литургия  за Бъдни вечер.Църквата се изпълни с хора от различни поколения,а празничното настроение се  допълваше от красивата украса с много цветя, огромния поднос с нарове и кръста.

     Сурп бадарака /Светата божествена литургия/ се отслужи от Арачнорт  Исахак Бохосян Архирей на Арменската  Апостолическа църква в България.В богослужението взеха участие Дер Храч Мурадян свещеника на църквата ни ,църковния тас /клир/,хор „Шнорхали” с ръководител Люси Хампарцумян и солисти  на хора Ламар Мурадян,Ани Гашарова и Епракси Арапян.След камбанения звън започна и богослужението ,пред закрития хоран Дер Храч и саргавак Кеворк Язъджян прочетоха  вдъхновените слова от свитъците.След което с  традиционните песни и молитви за деня се отслужи Сурп бадарак,като с евангелие в ръка  Дер Храч  ни поднесе една от най-прочувствените църковни молитви „Хавадамк”,а хора изпя„Парк Дер”.

    Арачнорт Исахак Бохосян на красив арменски език ни поднесе един великолепен кароз /проповед/ посветен на деня,който по своето съдържание бе много планов с много история и богати описания от рождението на младенеца,мъдрости и притчи.Той започна с думите „Кристос дзънав йев хайднецав”,а множеството отговори „Орхнял е харутюнн Кристоси”и продължи „Гдоненк Джъракалуйс тох варенк джъракнера вор ашхари меч луйс дзакецав”/Празнуваме светлината на светилниците,нека запалим светилниците защото на света изгря светлина”.”Аствадз дъвав миадзин вортин  луйс  алла”/Бог даде еднородния си син за да бъде светлина/,както и че ангелите са връзката ни с Кристос и идват да ни служат и да даряват хората с радост.Както и това,че хората трябва да носят в сърцето си светлината на Кристос,за да са радостни и щастливи.Арачнорт Исахак  поздрави присъстващите „Гъшънорхаворем полор мер хайутян айс медз  Кристоси дзънунтъ луйси донъ вор гъгоченк Джъракалуйс”/Поздравлявам всички арменци с този голям празник на светлината раждането на Кристос празник на светлината ,който се нарича Джъракалуйс/,раждането на Христос  се празнува повече от две хиляди години по целия християнски свят.”Ов вор аржани е ,биди стана ир варцкъ”/Който е заслужил,ще получи своята отплата/.Като се обърна към всички нас ,нека на Нова година и Рождество Христово всеки от нас си направи равносметка какво е постигнал през изминалата година,какви грешки е допуснал и много важно как е протекъл за всеки от нас  духовния ни път в живота през изминалата година.Завършвайки каза,че е радостен да е нашия Арачнорт,както и да служи на нашата църква и общност.И отново  поздрава „Кристос дзънав йев хайднецав,цез йев мез медз аведис”.

     По повод празника поздравителни благодарствени адреси получиха Люси Хампарцумян,Мари Саркисян-член на Ц.Н.и саргавак  Кеворк Язъджян и Варткес Шишманян.

    Голяма група мъже и жени приеха свето причастие,след което с тържествени песнопения се осветиха наровете.Нарът е символ на Армения и символизира разпръснатия по цял свят арменски народ предвид 365 зърна ,които се отъждествяват с броя на дните в годината и които са събрани в една твърда кора родината Армения.А нашия народ е силен и пази своя език,нрави и обичаи както и християнската си вяра.

    Голяма група деца и младежи от Хоменътмен със скаутското знаме на организацията се подредиха за да вземат първи от божията светлина,Дер  Храч с красив свещник подаде светлина най-напред на малчуганите,а след това и на всички миряни с осигурените от Ц.Н. светилници,като всеки от нас получи и нар за благодат,които отнесохме по домовете си за здраве и щастие.И на този празник бе изнесен от музея безценен кръст „Сурп певер” с частици от Светия кръст на който е бил разпнат Хисус Кристос.

     Всички бяхме радостни и се поздравявахме с Кристос дзънав йев хайднецав и съответните отговори.

      В съботния преди обед  отново църквата ни се изпълни с много хора ,дошли да присъстват на тържествената света божествена литургия за Дзънунт /Коледа/.След  Сурп Бадарака,Дер Храч произнесе поздравителен кароз посветен на големия християнски празник Рождество Христово „Айс ор менк парабанум енк Дзънунтъ,Кристос мудк кордзец мер ашхархъ”/Днес ние прославяме Рождество,Христос дойде в нашия свят/.Както и каза,нека и с Рождество Христово здраво да пазим нашата вяра.Както и да укрепим още повече единството на народа ни от Армения,Арцах и диаспората и нека по целия свят има мир.И в завършек честити празника с думите „Кристос Дзънав йев хайднецав”,а ние отговаряхме,както и пожела на всички ни във връзка с Дзнунт здраве ,благополучие,любов  и мир и нека Христовата светлина бъде с нас.

   И днес миряни приеха свето причастие.

   Във връзка с празника Дер Храч даде красиво изработени адреси на тазгодишния гънкахайр  Ховагим Хориkян,както и на миналогодишния Вачаган Хачадурян,като благодарност.

     На този ден Арменската църква извършва и тържествен водосвет,на хорана беше поставен ритуален съд  с вода  която се освети,като там с кръст в ръка бе и гънкахайр Ховагим Хориkян.След което всички миряни получиха светена вода в специално за случая подготвени шишенца  от Ц.Н. с картина от църквата и надпис с името на църквата и на арменски Орхнъвадз чур –Светена вода,след което целунахме кръста който държеше в ръцете си  гънкахайра.

    Духовно обогатени с парченце мас /нафора/ и светена вода отидохме по домовете си поздравлявайки се с Шънорхавор Сурп Дзънунт /Честито Рождество Христово/.

                                                                        НЪВАРТ АПКАРЯН

      

 

новини

ОТЧЕТНО СЪБРАНИЕ на Църковното настоятелство

СЪБИТИЯ, ПОСВЕТЕНИ НА 190 г. ОТ ПОСТРОЯВАНЕТО НА НОВАТА СГРАДА

Почина големият диригент Крикор Четинян

КАЛЕНДАР НА АРМЕНСКИТЕ ЦЪРКОВНИ ПРАЗНИЦИ ПРЕЗ 2018 Г.

Страница: 123456>>>
Арменски Апостолически Храм "Сурп Кеворк" 4000 гр. Пловдив, БЪЛГАРИЯ ул. "Турист" № 2 тел.032/ 632 804, факс: 032/ 634 872 ел. поща: info@surpkevork.com