BG  |  EN  
начало  |  новини  |  общество и вяра  |  обреди  |  история  |  контакти  |  Достойни личности  |  настоятелство  |  Имоти  |  скръбна вест

13-11-2017

 СВЕТА НЕДЕЛНА ЛИТУРГИЯ В АРМЕНСКАТА ЦЪРКВА

  „СУРП КЕВОРК” В ПЛОВДИВ

     На 12 ноември Арменската църква „Сурп Кеворк”се изпълни с миряни за да присъстват на неделната Света Божествена литургия. Отец Храч Мурадян, църковния клир /тас/ с участието на църковен хор „Шнорхали” с песнопения и молитви изпълниха Сурп бадарака /Светата литургия/,по църковния канон. След което дер Храч произнесе вдъхновен кароз /проповед/ с притчи и мъдрости от Евангелието,като чудото с дванадесет годишното момиче ,което е било на смъртния одър.Баща и с голяма вяра кани Хисус за да я излекува,идвайки той казва „Ахчигъ мерадз че,айл кънадз е,ахчигъ норен гъгентанана”/Момичето не е умряло, а е заспало, момичето отново ще оживее/. И наистина става чудо и то оживява, защото бащата се е молил силно и с голяма вяра и е бил сигурен в божествената сила на Хисус Кристос. Така и една жена също със силна вяра се докосва до одеждите на Хисус за да се излекува, коленичи пред него и казва „Стана чудо”, а той и отговаря „Ко хавадкъ кез пъргец” /Твоята вяра те спаси/. Завършвайки  отец Храч каза ”Ахотенк миасин вор Аствадз зорацъне мер хавадкъ йев ирен зорутюнъ пере мер жоховъртин уж йев парик” /Да се помолим заедно Бог да засили нашата вяра и неговата сила да донесе на нашия народ сила и добрини/.

     След което се даде причастие и се отслужиха панихиди. В края на църковната служба дер Храч каза, че отново се възобновяват теасеханите след църковната служба  организирани от църквата и Църковното настоятелство, като покани всички да отидем в съраха /салона/ на Арменския дом.

     Отец Храч с кратко слово откри теасехана, поднесе се кафе, чай и сладкиши. Тук бе и наш гост от Армения, писателят  Григор Джаникян, който бе спечелил Iмясто на Литературния конкурса на сдружение „Арменска общност“, Пловдив, посветен на 102 г. от Арменския геноцид. Той накратко се представи: роден е в Хасково, има корени от Родосто и  Агън, както и говори за положението в Армения, Карабах, връзката на страната със арменците от спюрк /диаспора/ и други. След което срещата продължи в приятелски разговори и четене на стихотворения.

                                                         НЪВАРТ АПКАРЯН

 

новини

ОТЧЕТНО СЪБРАНИЕ на Църковното настоятелство

СЪБИТИЯ, ПОСВЕТЕНИ НА 190 г. ОТ ПОСТРОЯВАНЕТО НА НОВАТА СГРАДА

Почина големият диригент Крикор Четинян

КАЛЕНДАР НА АРМЕНСКИТЕ ЦЪРКОВНИ ПРАЗНИЦИ ПРЕЗ 2018 Г.

Страница: 123456>>>
Арменски Апостолически Храм "Сурп Кеворк" 4000 гр. Пловдив, БЪЛГАРИЯ ул. "Турист" № 2 тел.032/ 632 804, факс: 032/ 634 872 ел. поща: info@surpkevork.com