BG  |  EN  
начало  |  новини  |  общество и вяра  |  обреди  |  история  |  контакти  |  Достойни личности  |  настоятелство  |  Имоти  |  скръбна вест

17-09-2017

ХАЧВЕРАЦ-КРЪСТОВДЕН ТЪРЖЕСТВЕНО СЕ ОТБЕЛЯЗА В АРМЕНСКАТА ЦЪРКВА „СУРП КЕВОРК „В ПЛОВДИВ

      На 17 септември Арменската църква „Сурп Кеворк” в Пловдив се изпълни с богомолци за да присъстват на Светата Божествена литургия посветена на Хачвераци донъ,отслужена от Отец Храч Мурадян,църковния клир и хор „Шънорхали”.

     След което Дер Храч произнесе вдъхновена проповед на красив арменски език посветена на празника Кръстовден,като разказа за значението и свещената сила на кръста.Като каза „Кристоси хачапайдъ тарцав хахтанаги нъшан”/Христовия кръст се превърна в знак на победата/.И че за арменската църква и нашия народ кръстът е свещен “Хачов е вор мер жоховуртъ мъгърдъвецав”/С кръста нашият народ е бил кръщаван/.Като в завършек Дер Храч се обърна към богомолците с думите „Сурп Хачи зорутюнъ мишт цез хед ълла,шънорхавор Сурп Хачи донъ,хачъ мишд бахпан ълла”/Светия кръст нека бъде винаги с вас,честит празника на Кръстовден,нека кръста винаги ви закриля/.

     Няколко сънародници от присъстващите взеха свето причастие.

     Кръстовден Арменската апостолическа църква отбелязва между 11 и 17 септември,който е един от петте дахавари-големи празници на годината, които са Дзънунт,Задиг,Вартавар,Аствадзадзин и Хачверац. На този ден  в нашата църква беше поставена в центъра маса с красив голям кръст,около който огромен букет от тъмно червеникав босилек,такъв какъвто се отглежда в Армения.В ритуала бе и Дер Храч да пръска присъстващите със светена розова вода.

    В края на църковната служба Дер Храч държеше в ръка  изнесения от музея изключително красив и ценен кръст в който се намира частица от Светия кръст на който е разпнат Кристос и ние  с почит го целувахме,както и получавахме по клонче босилек.

    Честитихме си празника и с мас/нафора/ и клончето босилек се отправихме към къщи за да  отнесем славата и силата на Христовия кръст за здраве и благоденствие на семействата ни.

                                                                      НЪВАРТ АПКАРЯН 

 

новини

ОТЧЕТНО СЪБРАНИЕ на Църковното настоятелство

СЪБИТИЯ, ПОСВЕТЕНИ НА 190 г. ОТ ПОСТРОЯВАНЕТО НА НОВАТА СГРАДА

Почина големият диригент Крикор Четинян

КАЛЕНДАР НА АРМЕНСКИТЕ ЦЪРКОВНИ ПРАЗНИЦИ ПРЕЗ 2018 Г.

Страница: 123456>>>
Арменски Апостолически Храм "Сурп Кеворк" 4000 гр. Пловдив, БЪЛГАРИЯ ул. "Турист" № 2 тел.032/ 632 804, факс: 032/ 634 872 ел. поща: info@surpkevork.com