BG  |  EN  
начало  |  новини  |  общество и вяра  |  обреди  |  история  |  контакти  |  Достойни личности  |  настоятелство  |  Имоти  |  скръбна вест

16-04-2017

АРМЕНСКАТА ЦЪРКВА „СУРП КЕВОРК” В ПЛОВДИВ ОТБЕЛЯЗА ПРАЗНИЦИТЕ ОТ ВЕЛИКИ ПОНЕДЕЛНИК ДО ВЕЛИКДЕН

      От 10 до 16 април Арменската църква „Сурп Кеворк”в Пловдив тържествено отбеляза църковните празници според канона на нашата църква,започвайки от Авак йергушапти-Велики понеделник,като цялата тази седмица се нарича Авак шапат-Велика седмица,на страданията на Христос.Като на всеки един ден се припомняше събитие от последните земни дни на Христос.

    Като всички богослужения се водеха от отец Храч Мурадян-Дер Храч,църковния тас-клир,а при литургиите с участието на църковен хор „Шнорхали”.

    Започвайки с понеделник според евангелието на Матея се разказва за прокълнатата от Христос смокиня,а на Авак йерекшапти-Велики вторник се чете притчата за десетте девици,а на Авак чорекшапти-Велика сряда чухме разказа за блудницата която искала да види Христос и да му поднесе скъпо струващо благоуханно  масло,но счупила съда.Всички тези разкази и притчи съдържат поуки и житейски мъдрости.

    Авак хинкшапти-Велики четвъртък нашата църква почита със служби преди и след обед и до късно вечерта.Сутрешното богослужение е за покаяние и опрощаване на греховете.А същия ден от 17 часа се извърши обреда Водънлъва-измиване на нога и освещаване на маслото.Свещеникът Дер Храч по стародавен обичай на Светата Арменска Апостолическа църква изми и помаза краката на няколко малки момчета,така като Христос е измил ногата на своите ученици.Обредът на Водънлъва се посрещна с радост от децата,родителите,бабите и дядовците ,както и от всички присъстващи. Момчетата бяха облечени с  шабик –църковни ризи и са по чехли на хорана-амвона.Щракаха и фотоапарати за да запечатат този тържествен миг от живота на малчуганите, който е за здраве и Христова светлина над тях.От осветеното масло след църковната служба се раздаде на всички присъстващи.

     За времето до следващата късна вечерна служба Църковното настоятелство бе организирало вечеря в канцеларията за църковния клир и служителите,като Дер Храч благослови хляба и сложеното на масата.

    От 19 часа започна вечерната служба Хаварум-затъмнение,която е една от най-продължителните всред църковните служби на нашата църква,много тъжна и се отслужва със слова,четения, песнопения и молитви.На хорана-олтара бяха поставени 12 свещи и в средата една,последователно се четоха глави от Евангелието, молитвата на Христос в Гетсеманската градина,предателството,арестуването му,разпита и мъките на които е подложен,като последователно се изгасваха свещи след всеки един епизод.Завесата на хорана, както и всичко в интериора беше в черно,службата се водеше в тъма само на светлината на свещи.Всред красивите слова и песнопения чухме и най-вълнуващата „Ур ес майр им”-Къде си майко.

     Вълнуващи бяха и словата изречени от Христос „Гертам йев биди кам”-Отивам и ще дойда,”Сирецек зирар,инчбес йес цези сиреци”-обичайте се така както аз ви обичах,”Хнтрецек йев биди уненак”-Искайте и ще ви се даде,”Йес гертам им Хор мод”-Аз отивам при моя Отец.

     Тахум-Погребението така наричаме Авак урпат-Велики петък.На този ден нашата църква се изпълни с множество сънародници от различни поколения,както и гости от страната и чужбина за да присъстват на тържественото богослужение.На олтара беше поставен богато украсен с цветя символичен гроб на нашия Бог Хисус Кристос.Както и арка също украсена с цветя под която минават богомолците в знак на поклонение.След църковната служба на присъстващите се раздадоха по китка цветя за да отнесем по домовете си за здраве и благослов.

     На Авак шапат-Велика събота чухме благата вест за Възкръсването на Христос от мъртвите,както и красивите песнопения „Кристос харяв и мерелоц”-Христос въскръсна всред мъртвите.В съботния ден църквата имаше нова премяна,черните завеси и интериора бяха заменени с тъмно червени.Дер Храч няколко пъти повтори „Кристос харяв и мерелоц”,а ние всички присъстващи отговаряхме „Орхнял е харутюн Кристоси”-Благословено е Христовото въскресение .А в края на службата се извърши Чракалуйц-светлина от свещ,факел,или както го наричаме Джъракалуйс,всеки получи запалена свещ за да отнесем по домовете си за здраве и Христовата светлина.

     В неделната утрин  на 16 април се проведе Света Великденска тържествена литургия,на която църквата ни беше отново препълнена с миряни.На този ден Дер Храч тържествено  освети поставените на хорана великденските яйца и обредния сладък хляб-козунак.И отново се поздравихме с „Кристос харяв и мерелоц”.След църковната служба отнесохме по домовете си раздадените пакети с козунак и червено яйце.

    През цялата тази седмица Дер Храч Мурадян на арменски език ни поднасяше вдъхновени карози-проповеди посветени на последните земни дни на нашия Бог Хисус Кристос,които слушахме с голямо внимание и интерес.Към църковния клир също се включиха и нови певци,а участието на църковния хор също придаваше особена тържественост на тези богослужения.Много миряни също взеха свето причастие,както и след църква получавахме по късче мас-нафора,за да отнесем по домовете си за здраве и християнски благодат.

                                                  НЪВАРТ АПКАРЯН  

 

новини

ИСТОРИЯ С ПРОДЪЛЖЕНИЕ..., НО КАКВО?!

ОТЧЕТНО СЪБРАНИЕ на Църковното настоятелство

СЪБИТИЯ, ПОСВЕТЕНИ НА 190 г. ОТ ПОСТРОЯВАНЕТО НА НОВАТА СГРАДА

Страница: 123456>>>
Арменски Апостолически Храм "Сурп Кеворк" 4000 гр. Пловдив, БЪЛГАРИЯ ул. "Турист" № 2 тел.032/ 632 804, факс: 032/ 634 872 ел. поща: info@surpkevork.com