BG  |  EN  
начало  |  новини  |  общество и вяра  |  обреди  |  история  |  контакти  |  Достойни личности  |  настоятелство  |  Имоти  |  скръбна вест

16-04-2017

АРМЕНСКАТА ЦЪРКВА „СУРП КЕВОРК” В ПЛОВДИВ ОТБЕЛЯЗА ПРАЗНИЦИТЕ ОТ ВЕЛИКИ ПОНЕДЕЛНИК ДО ВЕЛИКДЕН

      От 10 до 16 април Арменската църква „Сурп Кеворк”в Пловдив тържествено отбеляза църковните празници според канона на нашата църква,започвайки от Авак йергушапти-Велики понеделник,като цялата тази седмица се нарича Авак шапат-Велика седмица,на страданията на Христос.Като на всеки един ден се припомняше събитие от последните земни дни на Христос.

    Като всички богослужения се водеха от отец Храч Мурадян-Дер Храч,църковния тас-клир,а при литургиите с участието на църковен хор „Шнорхали”.

    Започвайки с понеделник според евангелието на Матея се разказва за прокълнатата от Христос смокиня,а на Авак йерекшапти-Велики вторник се чете притчата за десетте девици,а на Авак чорекшапти-Велика сряда чухме разказа за блудницата която искала да види Христос и да му поднесе скъпо струващо благоуханно  масло,но счупила съда.Всички тези разкази и притчи съдържат поуки и житейски мъдрости.

    Авак хинкшапти-Велики четвъртък нашата църква почита със служби преди и след обед и до късно вечерта.Сутрешното богослужение е за покаяние и опрощаване на греховете.А същия ден от 17 часа се извърши обреда Водънлъва-измиване на нога и освещаване на маслото.Свещеникът Дер Храч по стародавен обичай на Светата Арменска Апостолическа църква изми и помаза краката на няколко малки момчета,така като Христос е измил ногата на своите ученици.Обредът на Водънлъва се посрещна с радост от децата,родителите,бабите и дядовците ,както и от всички присъстващи. Момчетата бяха облечени с  шабик –църковни ризи и са по чехли на хорана-амвона.Щракаха и фотоапарати за да запечатат този тържествен миг от живота на малчуганите, който е за здраве и Христова светлина над тях.От осветеното масло след църковната служба се раздаде на всички присъстващи.

     За времето до следващата късна вечерна служба Църковното настоятелство бе организирало вечеря в канцеларията за църковния клир и служителите,като Дер Храч благослови хляба и сложеното на масата.

    От 19 часа започна вечерната служба Хаварум-затъмнение,която е една от най-продължителните всред църковните служби на нашата църква,много тъжна и се отслужва със слова,четения, песнопения и молитви.На хорана-олтара бяха поставени 12 свещи и в средата една,последователно се четоха глави от Евангелието, молитвата на Христос в Гетсеманската градина,предателството,арестуването му,разпита и мъките на които е подложен,като последователно се изгасваха свещи след всеки един епизод.Завесата на хорана, както и всичко в интериора беше в черно,службата се водеше в тъма само на светлината на свещи.Всред красивите слова и песнопения чухме и най-вълнуващата „Ур ес майр им”-Къде си майко.

     Вълнуващи бяха и словата изречени от Христос „Гертам йев биди кам”-Отивам и ще дойда,”Сирецек зирар,инчбес йес цези сиреци”-обичайте се така както аз ви обичах,”Хнтрецек йев биди уненак”-Искайте и ще ви се даде,”Йес гертам им Хор мод”-Аз отивам при моя Отец.

     Тахум-Погребението така наричаме Авак урпат-Велики петък.На този ден нашата църква се изпълни с множество сънародници от различни поколения,както и гости от страната и чужбина за да присъстват на тържественото богослужение.На олтара беше поставен богато украсен с цветя символичен гроб на нашия Бог Хисус Кристос.Както и арка също украсена с цветя под която минават богомолците в знак на поклонение.След църковната служба на присъстващите се раздадоха по китка цветя за да отнесем по домовете си за здраве и благослов.

     На Авак шапат-Велика събота чухме благата вест за Възкръсването на Христос от мъртвите,както и красивите песнопения „Кристос харяв и мерелоц”-Христос въскръсна всред мъртвите.В съботния ден църквата имаше нова премяна,черните завеси и интериора бяха заменени с тъмно червени.Дер Храч няколко пъти повтори „Кристос харяв и мерелоц”,а ние всички присъстващи отговаряхме „Орхнял е харутюн Кристоси”-Благословено е Христовото въскресение .А в края на службата се извърши Чракалуйц-светлина от свещ,факел,или както го наричаме Джъракалуйс,всеки получи запалена свещ за да отнесем по домовете си за здраве и Христовата светлина.

     В неделната утрин  на 16 април се проведе Света Великденска тържествена литургия,на която църквата ни беше отново препълнена с миряни.На този ден Дер Храч тържествено  освети поставените на хорана великденските яйца и обредния сладък хляб-козунак.И отново се поздравихме с „Кристос харяв и мерелоц”.След църковната служба отнесохме по домовете си раздадените пакети с козунак и червено яйце.

    През цялата тази седмица Дер Храч Мурадян на арменски език ни поднасяше вдъхновени карози-проповеди посветени на последните земни дни на нашия Бог Хисус Кристос,които слушахме с голямо внимание и интерес.Към църковния клир също се включиха и нови певци,а участието на църковния хор също придаваше особена тържественост на тези богослужения.Много миряни също взеха свето причастие,както и след църква получавахме по късче мас-нафора,за да отнесем по домовете си за здраве и християнски благодат.

                                                  НЪВАРТ АПКАРЯН  

 

новини

ОТЧЕТНО СЪБРАНИЕ на Църковното настоятелство

СЪБИТИЯ, ПОСВЕТЕНИ НА 190 г. ОТ ПОСТРОЯВАНЕТО НА НОВАТА СГРАДА

Почина големият диригент Крикор Четинян

КАЛЕНДАР НА АРМЕНСКИТЕ ЦЪРКОВНИ ПРАЗНИЦИ ПРЕЗ 2018 Г.

Страница: 123456>>>
Арменски Апостолически Храм "Сурп Кеворк" 4000 гр. Пловдив, БЪЛГАРИЯ ул. "Турист" № 2 тел.032/ 632 804, факс: 032/ 634 872 ел. поща: info@surpkevork.com