BG  |  EN  
начало  |  новини  |  общество и вяра  |  обреди  |  история  |  контакти  |  Достойни личности  |  настоятелство  |  Имоти  |  скръбна вест

05-08-2017

АРМЕНСКИЯ ДОМ В ПЛОВДИВ ПОСРЕЩТНА СКЪПИ ГОСТИ АНСАМБЪЛ „ЗВАРТНОЦ”ОТ АРМЕНИЯ

      На 5 август събота 2017 година на обяд в 12 часа по покана на отец Храч Мурадян и Църковното настоятелство на Арменската църква „Сурп Кеворк” в Пловдив се изнесе грандиозен концерт на Ансамбъл за арменски песни и танци „Звартноц” от Армения в Големия салон на Арменския дом в Пловдив.Макар само ден преди това устно,по телефона,или по интернет се разпространи за събитието,а и жешкото време, салона се изпълни с наши сънародници от различни поколения от хора на преклонна възраст до малчугани,както и бебе в количка.От няколко дни ансамбълът е в града ни за участие в 23 Международен фолклорен фестивал за песни и танци Пловдив 2017.

      Онец Храч Мурадян откри концерта,като даде думата на Архиреят на Арменската епархия в България архимандрит Исахак Бохосян,който благослови присъстващи и гости,като с топли думи се обърна към гостите с добре дошли в това топло огнище в диаспората.А на края каза още , продължете да носите славата на арменската песен и танц по света.

      Тук присъстваха още Председателя на ЦН на Арменската църква в Пловдив Бердж Джаникян,Председателя на Ташнакцутюн в България Сахак Чалъкян,Общинския съветник Едуард Сарафян,представители на вестниците” Вахан „и „Парекордзагани цайн” ,както и от други арменски организации.

     Концертът беше изключително богат,редуваха се песни и кръшни арменски танци,младите хора дадоха всичко от себе си за да ни пренесат макар и за час два в далечната ни Родина,или по точно донесоха нашата мила Армения при нас.Редуваха се солови изпълнения и групови песни ,както гусанаган,от Гомидас,така и много патриотични песни като „Карабахи зъмрухт”,”Сирун ес хокяк”,”Блбул”,”Грунг,”Андуни” и други.А танците обхващаха и „хин аскакраган барер”/старинни национални танци/,като „Мъшо…”,”Дзахгацори”,”Шадах”,”Кочари” и други.

        Наистина градусът в залата се нажежи,макар усилената работа на климатиците,всички се включихме със съпровод на популярните мелодии,както и с бурни ръкопляскания и възгласи като браво и „Абрек”.

       Ансамбъл „Зъвартноц”,макар създаден преди няколко години,вече е набрал богата биография с множество изяви в Армения,Арцах,България/идват за втори път/,както Израел,Египет,Русия и други.Младите хора в състава са от различни райони на Армения,като Ереван,Тавуш,Кехаркуник,Сюник и други,както и от Арцах /Карапах /.Концертът завърши с песни и танци,като на сцената бяха всички участници,а мъжкия танцов състав заигра пред сцена с буен арменски танц.Основателя и ръководителя на състава Сузанна Бахдасарян представи по отделно всеки участник,който си каза името и от кое селище е.

     Отец Храч Мурадян благодари на ръководителите и участниците за чудесния концерт,като от името на арменската общност поднесе красиво аранжирани цветя. Хрипсиме Ерниасян от името на „Парекордзаган” Пловдив ,също с топли думи поздрави гостите и поднесе  кошница с цветя.

      А на финала се направи една обща снимка за спомен.След което Църковното настоятелство даде обед на гостите от Ансамбъл „Звартноц”.

                                                   НЪВАРТ АПКАРЯН

 

новини

ИСТОРИЯ С ПРОДЪЛЖЕНИЕ..., НО КАКВО?!

ОТЧЕТНО СЪБРАНИЕ на Църковното настоятелство

СЪБИТИЯ, ПОСВЕТЕНИ НА 190 г. ОТ ПОСТРОЯВАНЕТО НА НОВАТА СГРАДА

Страница: 123456>>>
Арменски Апостолически Храм "Сурп Кеворк" 4000 гр. Пловдив, БЪЛГАРИЯ ул. "Турист" № 2 тел.032/ 632 804, факс: 032/ 634 872 ел. поща: info@surpkevork.com