BG  |  EN  
начало  |  новини  |  общество и вяра  |  обреди  |  история  |  контакти  |  Достойни личности  |  настоятелство  |  Имоти  |  скръбна вест

05-08-2017

АРМЕНСКИЯ ДОМ В ПЛОВДИВ ПОСРЕЩТНА СКЪПИ ГОСТИ АНСАМБЪЛ „ЗВАРТНОЦ”ОТ АРМЕНИЯ

      На 5 август събота 2017 година на обяд в 12 часа по покана на отец Храч Мурадян и Църковното настоятелство на Арменската църква „Сурп Кеворк” в Пловдив се изнесе грандиозен концерт на Ансамбъл за арменски песни и танци „Звартноц” от Армения в Големия салон на Арменския дом в Пловдив.Макар само ден преди това устно,по телефона,или по интернет се разпространи за събитието,а и жешкото време, салона се изпълни с наши сънародници от различни поколения от хора на преклонна възраст до малчугани,както и бебе в количка.От няколко дни ансамбълът е в града ни за участие в 23 Международен фолклорен фестивал за песни и танци Пловдив 2017.

      Онец Храч Мурадян откри концерта,като даде думата на Архиреят на Арменската епархия в България архимандрит Исахак Бохосян,който благослови присъстващи и гости,като с топли думи се обърна към гостите с добре дошли в това топло огнище в диаспората.А на края каза още , продължете да носите славата на арменската песен и танц по света.

      Тук присъстваха още Председателя на ЦН на Арменската църква в Пловдив Бердж Джаникян,Председателя на Ташнакцутюн в България Сахак Чалъкян,Общинския съветник Едуард Сарафян,представители на вестниците” Вахан „и „Парекордзагани цайн” ,както и от други арменски организации.

     Концертът беше изключително богат,редуваха се песни и кръшни арменски танци,младите хора дадоха всичко от себе си за да ни пренесат макар и за час два в далечната ни Родина,или по точно донесоха нашата мила Армения при нас.Редуваха се солови изпълнения и групови песни ,както гусанаган,от Гомидас,така и много патриотични песни като „Карабахи зъмрухт”,”Сирун ес хокяк”,”Блбул”,”Грунг,”Андуни” и други.А танците обхващаха и „хин аскакраган барер”/старинни национални танци/,като „Мъшо…”,”Дзахгацори”,”Шадах”,”Кочари” и други.

        Наистина градусът в залата се нажежи,макар усилената работа на климатиците,всички се включихме със съпровод на популярните мелодии,както и с бурни ръкопляскания и възгласи като браво и „Абрек”.

       Ансамбъл „Зъвартноц”,макар създаден преди няколко години,вече е набрал богата биография с множество изяви в Армения,Арцах,България/идват за втори път/,както Израел,Египет,Русия и други.Младите хора в състава са от различни райони на Армения,като Ереван,Тавуш,Кехаркуник,Сюник и други,както и от Арцах /Карапах /.Концертът завърши с песни и танци,като на сцената бяха всички участници,а мъжкия танцов състав заигра пред сцена с буен арменски танц.Основателя и ръководителя на състава Сузанна Бахдасарян представи по отделно всеки участник,който си каза името и от кое селище е.

     Отец Храч Мурадян благодари на ръководителите и участниците за чудесния концерт,като от името на арменската общност поднесе красиво аранжирани цветя. Хрипсиме Ерниасян от името на „Парекордзаган” Пловдив ,също с топли думи поздрави гостите и поднесе  кошница с цветя.

      А на финала се направи една обща снимка за спомен.След което Църковното настоятелство даде обед на гостите от Ансамбъл „Звартноц”.

                                                   НЪВАРТ АПКАРЯН

 

новини

ОТЧЕТНО СЪБРАНИЕ на Църковното настоятелство

СЪБИТИЯ, ПОСВЕТЕНИ НА 190 г. ОТ ПОСТРОЯВАНЕТО НА НОВАТА СГРАДА

Почина големият диригент Крикор Четинян

КАЛЕНДАР НА АРМЕНСКИТЕ ЦЪРКОВНИ ПРАЗНИЦИ ПРЕЗ 2018 Г.

Страница: 123456>>>
Арменски Апостолически Храм "Сурп Кеворк" 4000 гр. Пловдив, БЪЛГАРИЯ ул. "Турист" № 2 тел.032/ 632 804, факс: 032/ 634 872 ел. поща: info@surpkevork.com