BG  |  EN  
начало  |  новини  |  общество и вяра  |  обреди  |  история  |  контакти  |  Достойни личности  |  настоятелство  |  Имоти  |  скръбна вест

12-04-2017

ТЪРЖЕСТВЕНО ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА ДЗАХГАЗАРТ-ЦВЕТНИЦА В АРМЕНСКАТА ЦЪРКВА „СУРП КЕВОРК” В ПЛОВДИВ

     На 9 април неделя 2017 година Арменската църква „Сурп Кеворк” в Пловдив отбеляза един от най –красивите пролетни празници на нашата църква Дзахгазарт.Както църквата,така и двора на комплекса бяха изпълнени с хора от различни поколения наши сънародници и гости, за да присъстват на празничната Света литургия.

    И ето,че след отбелязването последователно на неделите по време на Светите Великденски пости Парегентан-Заговезни,Ардаксман-На изгнанието,Анараги-На блудния син,Дъндеси-На стопанина,Тадавори-На съдника,Калъстян-На пришествието, дойде и неделята на Дзахгазарт.Този християнски празник се празнува не само от нашата Арменска Апостолическа Света църква,но и от Православната,Католическата,Коптската ,Протестантската и други.В България празникът е познат  с името Цветница,или Връбница,а в някои страни и като Палмова неделя.

     Тази неделя  нашата църква ни посрещна по особен начин красива,в средата на постамент бе поставен голям  кръст с разпятието , върбови клонки и голям букет от маслинови клони,като завесата на олтара вече бе открита- пац хоран,като свещниците  на олтара бяха украсени с палмови клони,а одеждите на църковния тас –клир и интериорната украса бяха в зелено.

    Тържествената Света литургия се отслужи от отец Храч Мурадян-Дер Храч,църковния тас-клир и с участието на църковен хор „Шънорхали”.

    След което, Дер Храч изнесе вдъхновен кароз- проповед ,посветен на празника.Неделята преди Великден се посвещава на тържественото влизане на Исус Христос в Йерусалим-Йерусахем ,възседнал осил-магаре по негово искане.Той вече бил познат на народа със светите си и добри и чудодейни дела.Посрещат го с палмови клонки,а пред краката му застилат одеждите си и снопи от маслинови и лаврови клони,а възгласите им го благославят защото идва в име Господно,а предишния съботен ден е извършено чудото възкресение на Лазар.

     Дер Храч произнесе много поучителни слова и примери,като каза „Айс ор мер хавадацялнера гдоненк Дзахгазартъ армавену йев тапну джухеров”-Днес нашите вярващи празнуваме Цветница с палмови и лаврови клони.И продължи „Кристос урахутямп мдав Йерусахем”-Христос с радост влезе в Йерусалим,като Дер Храч каза,справедливостта и истината са естественото състояние на човешката мисъл и дух и че Християнския мир е в душата на човека.И още,че Христос е нашия спасител и нека неговата светлина остане в сърцата и душите ни.

     След което множество богомолци взеха свето причастие,тържествено с красиви песнопения се осветиха и върбовите клонки,като Дер Храч държеше в ръка безценен кръст със свети мощи,който бе изнесен специално за празника от музея и палмова клонка,а момчетата от църковния тас държаха в ръка запалени светилници.

     На този ден в църквата се благославят и децата ,като  Дер  Храч,постави по венче от върбови клонки на главата на всеки от  малчуганите, които  получаваха и благослов.

    След църковната служба получихме по късче мас-нафора и снопче върбови клонки,които да отнесем по домовете си за здраве и християнско благоденствие.

                                                НЪВАРТ АПКАРЯН

get pdf
 

новини

ОТЧЕТНО СЪБРАНИЕ на Църковното настоятелство

СЪБИТИЯ, ПОСВЕТЕНИ НА 190 г. ОТ ПОСТРОЯВАНЕТО НА НОВАТА СГРАДА

Почина големият диригент Крикор Четинян

КАЛЕНДАР НА АРМЕНСКИТЕ ЦЪРКОВНИ ПРАЗНИЦИ ПРЕЗ 2018 Г.

Страница: 123456>>>
Арменски Апостолически Храм "Сурп Кеворк" 4000 гр. Пловдив, БЪЛГАРИЯ ул. "Турист" № 2 тел.032/ 632 804, факс: 032/ 634 872 ел. поща: info@surpkevork.com