BG  |  EN  
начало  |  новини  |  общество и вяра  |  обреди  |  история  |  контакти  |  Достойни личности  |  настоятелство  |  Имоти  |  скръбна вест

12-04-2017

ТЪРЖЕСТВЕНО ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА ДЗАХГАЗАРТ-ЦВЕТНИЦА В АРМЕНСКАТА ЦЪРКВА „СУРП КЕВОРК” В ПЛОВДИВ

     На 9 април неделя 2017 година Арменската църква „Сурп Кеворк” в Пловдив отбеляза един от най –красивите пролетни празници на нашата църква Дзахгазарт.Както църквата,така и двора на комплекса бяха изпълнени с хора от различни поколения наши сънародници и гости, за да присъстват на празничната Света литургия.

    И ето,че след отбелязването последователно на неделите по време на Светите Великденски пости Парегентан-Заговезни,Ардаксман-На изгнанието,Анараги-На блудния син,Дъндеси-На стопанина,Тадавори-На съдника,Калъстян-На пришествието, дойде и неделята на Дзахгазарт.Този християнски празник се празнува не само от нашата Арменска Апостолическа Света църква,но и от Православната,Католическата,Коптската ,Протестантската и други.В България празникът е познат  с името Цветница,или Връбница,а в някои страни и като Палмова неделя.

     Тази неделя  нашата църква ни посрещна по особен начин красива,в средата на постамент бе поставен голям  кръст с разпятието , върбови клонки и голям букет от маслинови клони,като завесата на олтара вече бе открита- пац хоран,като свещниците  на олтара бяха украсени с палмови клони,а одеждите на църковния тас –клир и интериорната украса бяха в зелено.

    Тържествената Света литургия се отслужи от отец Храч Мурадян-Дер Храч,църковния тас-клир и с участието на църковен хор „Шънорхали”.

    След което, Дер Храч изнесе вдъхновен кароз- проповед ,посветен на празника.Неделята преди Великден се посвещава на тържественото влизане на Исус Христос в Йерусалим-Йерусахем ,възседнал осил-магаре по негово искане.Той вече бил познат на народа със светите си и добри и чудодейни дела.Посрещат го с палмови клонки,а пред краката му застилат одеждите си и снопи от маслинови и лаврови клони,а възгласите им го благославят защото идва в име Господно,а предишния съботен ден е извършено чудото възкресение на Лазар.

     Дер Храч произнесе много поучителни слова и примери,като каза „Айс ор мер хавадацялнера гдоненк Дзахгазартъ армавену йев тапну джухеров”-Днес нашите вярващи празнуваме Цветница с палмови и лаврови клони.И продължи „Кристос урахутямп мдав Йерусахем”-Христос с радост влезе в Йерусалим,като Дер Храч каза,справедливостта и истината са естественото състояние на човешката мисъл и дух и че Християнския мир е в душата на човека.И още,че Христос е нашия спасител и нека неговата светлина остане в сърцата и душите ни.

     След което множество богомолци взеха свето причастие,тържествено с красиви песнопения се осветиха и върбовите клонки,като Дер Храч държеше в ръка безценен кръст със свети мощи,който бе изнесен специално за празника от музея и палмова клонка,а момчетата от църковния тас държаха в ръка запалени светилници.

     На този ден в църквата се благославят и децата ,като  Дер  Храч,постави по венче от върбови клонки на главата на всеки от  малчуганите, които  получаваха и благослов.

    След църковната служба получихме по късче мас-нафора и снопче върбови клонки,които да отнесем по домовете си за здраве и християнско благоденствие.

                                                НЪВАРТ АПКАРЯН

get pdf
 

новини

ИСТОРИЯ С ПРОДЪЛЖЕНИЕ..., НО КАКВО?!

ОТЧЕТНО СЪБРАНИЕ на Църковното настоятелство

СЪБИТИЯ, ПОСВЕТЕНИ НА 190 г. ОТ ПОСТРОЯВАНЕТО НА НОВАТА СГРАДА

Страница: 123456>>>
Арменски Апостолически Храм "Сурп Кеворк" 4000 гр. Пловдив, БЪЛГАРИЯ ул. "Турист" № 2 тел.032/ 632 804, факс: 032/ 634 872 ел. поща: info@surpkevork.com