BG  |  EN  
начало  |  новини  |  общество и вяра  |  обреди  |  история  |  контакти  |  Достойни личности  |  настоятелство  |  Имоти  |  скръбна вест

20-03-2017

В АРМЕНСКАТА ЦЪРКВА  „СУРП КЕВОРК” В ПЛОВДИВ СЕ ОТБЕЛЯЗЯ ЧЕТВЪРТАТА НЕДЕЛЯ ОТ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ  ПОСТИ НАРЕЧЕНА  „ДНДЕСИ”- НА СТОПАНИНА

     На 19 март 2017 година Арменската църква „Сурп Кеворк” в Пловдив бе изпълнена с хора наши сънародници и гости от различни поколения. Светата Божествена литургия се отслужи от отец Храч Мурадян, църковния тас-клир, както и с участието на църковния хор  „Шнорхали”.

     На специалния трон за висши духовници в адяна, место бе заел Архирея на Арменската Апостолическа Света църква в България архимандрит Исахак Бохосян, както ние го наричаме Исахак вартабед Бохосян, или на кратко Арачнорт-водач, глава на църковна епархия.. Седалището на нашия Архирей е в София, където е и седалището на Арменската Епархия в България.

     След тържествения бадарак-света литургия, която се отслужи зад траурната завеса на амвона- / пак, или коц хоран/, проповед произнесе Исахак вартабед Бохосян. Вдъхновения му кароз-проповед на богат арменски език се следеше с голямо внимание и затаен дъх от присъстващите богомолци. Исахак вартабед започна с думите „Медз Бахки гирагинерун чорортъ гъ гочви „Дндеси гираги”-На стопанина,гам „Анирав Дндеси гираги”. Той разказа за много интересната и поучителна притча за работодателя-господар и неговия служител-стопанина „Харуст мартмъ гар, вор дъндес мъ унер, асига ампасданецав анор арчев ворбес те гъ пчацне анор инчкъ”/ Имаше един богат човек, който имаше един служител, който се разкри, че пропилява неговото имущество/. Господарят му казва още  „ Айс инч е вор ку масит глъсем, дндесутянът хашивъ  дур, ворохведев ал чес грнар дндес ъллал.” /Какво чувам за теб,дай сметка за това което стопанисваш,защото повече няма да си стопанин./. На пръв поглед тази притча показва взаимоотношенията между хората, трудовите и социални връзки, но в действителност в нея се крият много по дълбоки общочовешки ценности и връзки. Както и да се покаже човешката същност за добро, хубаво и красиво и правилното стопанисване на имуществото. Както и че човек може да види своята грешка, както към себе си,така и към околните и да се поучи от грешките си и да направи коренна промяна със своите мисли и постъпки, към добро за спасение на своята душа.Това ще се постигне само с молитви към нашия Бог Исус Христос, както  и с пост, добри мисли и дела и участие в църковните служби на нашата Арменска Апостолическа света църква.

     В заключителните си думи Исахак вартабед каза: „Лав дъндесъ Аствадз пндрох мартн е, ум гянки верелкнеръ у вайречкнеръ чен гарох годрел йев шехел ир джанабархен ур Астудзо луйсъ га” в смисъл, че добрия стопанин е този човек, който търси Бог, този който издигането и падението в живота, не биха могли да го пречупят и да го отклонят от правия път, който е огрян от Божествената светлина.

    Исахак вартабед се обърна към присъстващите с думите „Сирели хокевор куйрер йев йехпайрнер”- Скъпи духовни братя и сестри,радостен съм, че днес в нашата църква сме заедно, за един Арачнорт това е много важно, да бъде заедно със своя народ,след което благослови всички миряни.

    Църковната служба завърши с песнопения и молитви,както и бяха отслужени заупокойни панихиди.

         НЪВАРТ АПКАРЯН

 

новини

ОТЧЕТНО СЪБРАНИЕ на Църковното настоятелство

СЪБИТИЯ, ПОСВЕТЕНИ НА 190 г. ОТ ПОСТРОЯВАНЕТО НА НОВАТА СГРАДА

Почина големият диригент Крикор Четинян

КАЛЕНДАР НА АРМЕНСКИТЕ ЦЪРКОВНИ ПРАЗНИЦИ ПРЕЗ 2018 Г.

Страница: 123456>>>
Арменски Апостолически Храм "Сурп Кеворк" 4000 гр. Пловдив, БЪЛГАРИЯ ул. "Турист" № 2 тел.032/ 632 804, факс: 032/ 634 872 ел. поща: info@surpkevork.com