BG  |  EN  
начало  |  новини  |  общество и вяра  |  обреди  |  история  |  контакти  |  Достойни личности  |  настоятелство  |  Имоти  |  скръбна вест

20-03-2017

В АРМЕНСКАТА ЦЪРКВА  „СУРП КЕВОРК” В ПЛОВДИВ СЕ ОТБЕЛЯЗЯ ЧЕТВЪРТАТА НЕДЕЛЯ ОТ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ  ПОСТИ НАРЕЧЕНА  „ДНДЕСИ”- НА СТОПАНИНА

     На 19 март 2017 година Арменската църква „Сурп Кеворк” в Пловдив бе изпълнена с хора наши сънародници и гости от различни поколения. Светата Божествена литургия се отслужи от отец Храч Мурадян, църковния тас-клир, както и с участието на църковния хор  „Шнорхали”.

     На специалния трон за висши духовници в адяна, место бе заел Архирея на Арменската Апостолическа Света църква в България архимандрит Исахак Бохосян, както ние го наричаме Исахак вартабед Бохосян, или на кратко Арачнорт-водач, глава на църковна епархия.. Седалището на нашия Архирей е в София, където е и седалището на Арменската Епархия в България.

     След тържествения бадарак-света литургия, която се отслужи зад траурната завеса на амвона- / пак, или коц хоран/, проповед произнесе Исахак вартабед Бохосян. Вдъхновения му кароз-проповед на богат арменски език се следеше с голямо внимание и затаен дъх от присъстващите богомолци. Исахак вартабед започна с думите „Медз Бахки гирагинерун чорортъ гъ гочви „Дндеси гираги”-На стопанина,гам „Анирав Дндеси гираги”. Той разказа за много интересната и поучителна притча за работодателя-господар и неговия служител-стопанина „Харуст мартмъ гар, вор дъндес мъ унер, асига ампасданецав анор арчев ворбес те гъ пчацне анор инчкъ”/ Имаше един богат човек, който имаше един служител, който се разкри, че пропилява неговото имущество/. Господарят му казва още  „ Айс инч е вор ку масит глъсем, дндесутянът хашивъ  дур, ворохведев ал чес грнар дндес ъллал.” /Какво чувам за теб,дай сметка за това което стопанисваш,защото повече няма да си стопанин./. На пръв поглед тази притча показва взаимоотношенията между хората, трудовите и социални връзки, но в действителност в нея се крият много по дълбоки общочовешки ценности и връзки. Както и да се покаже човешката същност за добро, хубаво и красиво и правилното стопанисване на имуществото. Както и че човек може да види своята грешка, както към себе си,така и към околните и да се поучи от грешките си и да направи коренна промяна със своите мисли и постъпки, към добро за спасение на своята душа.Това ще се постигне само с молитви към нашия Бог Исус Христос, както  и с пост, добри мисли и дела и участие в църковните служби на нашата Арменска Апостолическа света църква.

     В заключителните си думи Исахак вартабед каза: „Лав дъндесъ Аствадз пндрох мартн е, ум гянки верелкнеръ у вайречкнеръ чен гарох годрел йев шехел ир джанабархен ур Астудзо луйсъ га” в смисъл, че добрия стопанин е този човек, който търси Бог, този който издигането и падението в живота, не биха могли да го пречупят и да го отклонят от правия път, който е огрян от Божествената светлина.

    Исахак вартабед се обърна към присъстващите с думите „Сирели хокевор куйрер йев йехпайрнер”- Скъпи духовни братя и сестри,радостен съм, че днес в нашата църква сме заедно, за един Арачнорт това е много важно, да бъде заедно със своя народ,след което благослови всички миряни.

    Църковната служба завърши с песнопения и молитви,както и бяха отслужени заупокойни панихиди.

         НЪВАРТ АПКАРЯН

 

новини

ИСТОРИЯ С ПРОДЪЛЖЕНИЕ..., НО КАКВО?!

ОТЧЕТНО СЪБРАНИЕ на Църковното настоятелство

СЪБИТИЯ, ПОСВЕТЕНИ НА 190 г. ОТ ПОСТРОЯВАНЕТО НА НОВАТА СГРАДА

Страница: 123456>>>
Арменски Апостолически Храм "Сурп Кеворк" 4000 гр. Пловдив, БЪЛГАРИЯ ул. "Турист" № 2 тел.032/ 632 804, факс: 032/ 634 872 ел. поща: info@surpkevork.com