BG  |  EN  
начало  |  новини  |  общество и вяра  |  обреди  |  история  |  контакти  |  Достойни личности  |  настоятелство  |  Имоти  |  скръбна вест

13-02-2017

   АРМЕНСКАТА ЦЪРКВА “СУРП КЕВОРК” В ПЛОВДИВ ОТБЕЛЯЗА „СУРП САРКИС” И „ДЕАРЪНЪНТАРАЧ”

   На 12 февруари Арменската църква в Пловдив се изпълни с наши сънародници и гости, хора от различни поколения,радостното беше,че присъстваха и много млади момичета и момчета ,както  и деца.

   След тържествената света литургия –бадарак, отец Храч Мурадян произнесе вдъхновен кароз-проповед посветен на двата църковни празника Сурп Саркис и Деарънънтарач,или както ние обикновено го наричаме Дярънтарач.Той каза,че Сурп Саркис е един от най-обичаните светци за нашата църква и за това този ден се отбелязва с особена тържественост,той се отбелязва на 11 февруари по църковния календар.Неделната служба също  бе посветена на Свети Саркис Победоносец,синът му Мардирос и 40-те им войни /Сърпоцън Саркиси Зораварин йев вортво нора Мардиросин йев чорекдасан зимворацън/. Отец Храч каза още” Деарънънтарачъ луйси дон е,Астудзо луйсне мер мармнавор даджаръ,йев мез лусаворохъ”.Това е празникът Сретение Господно,което е 40 дни след Рождество Христово,този празник е неподвижен в църковния ни календар и се чества на 14 февруари,празнува се и като ден на новобрачните двойки в арменската общност.

     .Сурп Саркис е роден в областта Кесария в Кападокия.В арменската миниатюра е изобразен като войн възкачил се на бял кон.Заедно със своя син Мардирос и войниците си обхожда и планините на Армения,като смел войн и победоносец.Освен това той е известен със своите богоугодни дела,помагал на бедните и изпадналите в нужда,раздавал имуществото си и за това Бог го обичал.Той е бил не само храбър войн,а и символ на любовта и семейството.

    .Ето защо в края на Богослужението отец Храч,призова новобрачните млади да пристъпят в адяна .Така пред амвона застанаха пет млади семейства със запалени свещи в ръка,отеца и църковния клир с красиви посветени на това песнопения благословиха младоженците.Отец Храч прочете имената на всички двойки,като поставяйки кръст на главата им пожелаваше,здраве,дълъг и здрав брачен живот и нека плодовитостта да ги спохожда.

    След което празникът продължи в църковния двор озвучен с арменски песни и около запаления огън,който по стара традиция младоженците по двойки прескачаха.След тях се въодушевиха и останалите,деца и хора на преклонна възраст прескачаха огъня,за здраве и благоденствие.А за берекет на всички се раздаваше и ръсеше жито и пуканки.С късче мас-нафора и пакетче с две сладки под формата на сърце се отправихме по домовете си за да отнесем християнския благодат на Арменската ни църква за здраве и благополучие.

                                                                                               НЪВАРТ АПКАРЯН

 

новини

ИСТОРИЯ С ПРОДЪЛЖЕНИЕ..., НО КАКВО?!

ОТЧЕТНО СЪБРАНИЕ на Църковното настоятелство

СЪБИТИЯ, ПОСВЕТЕНИ НА 190 г. ОТ ПОСТРОЯВАНЕТО НА НОВАТА СГРАДА

Страница: 123456>>>
Арменски Апостолически Храм "Сурп Кеворк" 4000 гр. Пловдив, БЪЛГАРИЯ ул. "Турист" № 2 тел.032/ 632 804, факс: 032/ 634 872 ел. поща: info@surpkevork.com