BG  |  EN  
начало  |  новини  |  общество и вяра  |  обреди  |  история  |  контакти  |  Достойни личности  |  настоятелство  |  Имоти  |  скръбна вест

13-02-2017

   АРМЕНСКАТА ЦЪРКВА “СУРП КЕВОРК” В ПЛОВДИВ ОТБЕЛЯЗА „СУРП САРКИС” И „ДЕАРЪНЪНТАРАЧ”

   На 12 февруари Арменската църква в Пловдив се изпълни с наши сънародници и гости, хора от различни поколения,радостното беше,че присъстваха и много млади момичета и момчета ,както  и деца.

   След тържествената света литургия –бадарак, отец Храч Мурадян произнесе вдъхновен кароз-проповед посветен на двата църковни празника Сурп Саркис и Деарънънтарач,или както ние обикновено го наричаме Дярънтарач.Той каза,че Сурп Саркис е един от най-обичаните светци за нашата църква и за това този ден се отбелязва с особена тържественост,той се отбелязва на 11 февруари по църковния календар.Неделната служба също  бе посветена на Свети Саркис Победоносец,синът му Мардирос и 40-те им войни /Сърпоцън Саркиси Зораварин йев вортво нора Мардиросин йев чорекдасан зимворацън/. Отец Храч каза още” Деарънънтарачъ луйси дон е,Астудзо луйсне мер мармнавор даджаръ,йев мез лусаворохъ”.Това е празникът Сретение Господно,което е 40 дни след Рождество Христово,този празник е неподвижен в църковния ни календар и се чества на 14 февруари,празнува се и като ден на новобрачните двойки в арменската общност.

     .Сурп Саркис е роден в областта Кесария в Кападокия.В арменската миниатюра е изобразен като войн възкачил се на бял кон.Заедно със своя син Мардирос и войниците си обхожда и планините на Армения,като смел войн и победоносец.Освен това той е известен със своите богоугодни дела,помагал на бедните и изпадналите в нужда,раздавал имуществото си и за това Бог го обичал.Той е бил не само храбър войн,а и символ на любовта и семейството.

    .Ето защо в края на Богослужението отец Храч,призова новобрачните млади да пристъпят в адяна .Така пред амвона застанаха пет млади семейства със запалени свещи в ръка,отеца и църковния клир с красиви посветени на това песнопения благословиха младоженците.Отец Храч прочете имената на всички двойки,като поставяйки кръст на главата им пожелаваше,здраве,дълъг и здрав брачен живот и нека плодовитостта да ги спохожда.

    След което празникът продължи в църковния двор озвучен с арменски песни и около запаления огън,който по стара традиция младоженците по двойки прескачаха.След тях се въодушевиха и останалите,деца и хора на преклонна възраст прескачаха огъня,за здраве и благоденствие.А за берекет на всички се раздаваше и ръсеше жито и пуканки.С късче мас-нафора и пакетче с две сладки под формата на сърце се отправихме по домовете си за да отнесем християнския благодат на Арменската ни църква за здраве и благополучие.

                                                                                               НЪВАРТ АПКАРЯН

 

новини

ОТЧЕТНО СЪБРАНИЕ на Църковното настоятелство

СЪБИТИЯ, ПОСВЕТЕНИ НА 190 г. ОТ ПОСТРОЯВАНЕТО НА НОВАТА СГРАДА

Почина големият диригент Крикор Четинян

КАЛЕНДАР НА АРМЕНСКИТЕ ЦЪРКОВНИ ПРАЗНИЦИ ПРЕЗ 2018 Г.

Страница: 123456>>>
Арменски Апостолически Храм "Сурп Кеворк" 4000 гр. Пловдив, БЪЛГАРИЯ ул. "Турист" № 2 тел.032/ 632 804, факс: 032/ 634 872 ел. поща: info@surpkevork.com