BG  |  EN  
начало  |  новини  |  общество и вяра  |  обреди  |  история  |  контакти  |  Достойни личности  |  настоятелство  |  Имоти  |  скръбна вест

07-01-2017

КОЛЕДНИТЕ ПРАЗНИЦИ ТЪРЖЕСТВЕНО СЕ ОТБЕЛЯЗАХА В АРМЕНСКАТА ЦЪРКВА „СУРП КЕВОРК” В ПЛОВДИВ

 На 5 януари арменските църкви по света отбелязват Бъдни вечер/Джъракалуйс/, а на 6 януари Коледа /Дзънунт/. На тези дати Коледа се отбелязва единствено от Арменската Апостолическа църква. На 5 януари от 16. 30 часа започна тържественото богослужение за Бъдни вечер. Две големи елхи с богата украса и светлини, както и наредените цветя пред хорана/амвона/ , светлините и запалените свещници подчертаваха тържествеността на деня. Празничната света литургия се изнесе от Дер Храч Мурадян /отец Храч Мурадян/ и църковния клир/тас/, както и от църковен хор „Шнорхали „с диригент Люси Хампарцумян.

 Въпреки студеното време Арменската църква „Сурп Кеворк” в Пловдив се изпълни със сънародници от няколко поколения, за да присъстват на тази литургия/бадарак/. Отец Храч изнесе вдъхновен кароз/проповед/ посветен на деня, като разказа за случилото се преди две хиляди години. Той каза , че Хисус се роди във Витлеем/Петлехем/, за да донесе на земята за всички хора мир, любов и разбирателство. Той възвести на всички присъстващи миряни благата вест, че е роден син Божий, който е с името Хисус Кристос и идва като Божествена светлина Джъракалуйс.

 На този ден по традиция в църквата се освещава и нар, почитан като символ на арменския народ за сила, плодородие, сплотеност, любов и още християнски добродетели. След което в стройна редица всред църквата се подредиха скаутите на ХОМЕНЪТМЕН. Отец Храч със троен свещник символизиращ Христовата светлина, запали свещичките на най-малките скаути. На всички миряни се даде по един нар, както и запалена свещ за да отнесат по домовете си за здраве и благополучие на семействата им. Бих искала да отбележа, че през цялото богослужение тук присъстваха журналисти, кинооператори и фоторепортери от различни медии, за да отразят събитието.

 След църковната служба всички се поздравявахме с казаното от амвона от Дер Храч Мурадян „Кристос дзънав йев хайднецав, мез йев цез медз аведис”, или накратко „Шнорхавор Сурп Дзънунт”/Честито Рождество/.

 После отец Храч се отправи към канцеларията на Църковното настоятелство, където освети хляб, сол и вода във връзка с празника, като пожела на настоятелите, служителите и всички които са в помощ на църквата здраве и всеотдайна работа за благото на църквата ни и общността.

 На 6 януари отново църквата се изпълни с наши сънародници от Пловдив и гости за да отпразнуваме Арменската Коледа-Дзънунт. Сурп Бадарак /Светата литургия/ премина с тържествени песнопения, както и с участието на църковния хор, а проповедта на отец Храч по повод Рождество изслушахме с голям интерес. Той прочете и празничното обръщение на Всеарменския Католикос Карекин ІІ към арменците по света.

 На този ден Арменската църква извършва и „Чурорхненк”/водосвет/, за тази цел на хорана беше поставен огромен купел с вода. С Кръста и сребърния гълъб в който се съхранява Светото миро донесено от Ечмиадзин, престола на Всеарменския Католикос, Дер Храч извърши тържественото освещаване, като изсипа няколко капки миро и на няколко пъти потапяше кръста в знак на Христовото кръщене в река Йордан.

 Тази година за Хачкавор бе избран Вачаган Хачадърян един млад наш сънародник. С високата чест е удостоен във връзка с голямото дарение на семейството на църковна утвар за нашата църква, като този купел за светена вода, голям кръст който той държеше, няколко свещници, както и неколкото големи свещодържатели поставени в притвора за палене на свещи и други предмети нужни на църквата.

 Отец Храч поднесе и няколко „Кир кнахаданки йев орхнутян”/Слово на похвала и благословия/ поставени в рамка на хачкаворите които са били от 2013 година до сега, като последната беше дадена на настоящия- семейство Луйза и Вачаган Хачадърян.

 Всички получихме от светената вода и целувахме кръста от ръката на Хачкавора.

 Дзънунт е първият за годината от петте свещени Дахавари на Арменската Апостолическа църква, с рождество Христово се поставя и началото на новото летоброене. Шнорхавор Сурп Дзнунт.

 НЪВАРТ АПКАРЯН

 

гледайте видео:
video
 

новини

ИСТОРИЯ С ПРОДЪЛЖЕНИЕ..., НО КАКВО?!

ОТЧЕТНО СЪБРАНИЕ на Църковното настоятелство

СЪБИТИЯ, ПОСВЕТЕНИ НА 190 г. ОТ ПОСТРОЯВАНЕТО НА НОВАТА СГРАДА

Страница: 123456>>>
Арменски Апостолически Храм "Сурп Кеворк" 4000 гр. Пловдив, БЪЛГАРИЯ ул. "Турист" № 2 тел.032/ 632 804, факс: 032/ 634 872 ел. поща: info@surpkevork.com