BG  |  EN  
начало  |  новини  |  общество и вяра  |  обреди  |  история  |  контакти  |  Достойни личности  |  настоятелство  |  Имоти  |  скръбна вест

07-01-2017

КОЛЕДНИТЕ ПРАЗНИЦИ ТЪРЖЕСТВЕНО СЕ ОТБЕЛЯЗАХА В АРМЕНСКАТА ЦЪРКВА „СУРП КЕВОРК” В ПЛОВДИВ

 На 5 януари арменските църкви по света отбелязват Бъдни вечер/Джъракалуйс/, а на 6 януари Коледа /Дзънунт/. На тези дати Коледа се отбелязва единствено от Арменската Апостолическа църква. На 5 януари от 16. 30 часа започна тържественото богослужение за Бъдни вечер. Две големи елхи с богата украса и светлини, както и наредените цветя пред хорана/амвона/ , светлините и запалените свещници подчертаваха тържествеността на деня. Празничната света литургия се изнесе от Дер Храч Мурадян /отец Храч Мурадян/ и църковния клир/тас/, както и от църковен хор „Шнорхали „с диригент Люси Хампарцумян.

 Въпреки студеното време Арменската църква „Сурп Кеворк” в Пловдив се изпълни със сънародници от няколко поколения, за да присъстват на тази литургия/бадарак/. Отец Храч изнесе вдъхновен кароз/проповед/ посветен на деня, като разказа за случилото се преди две хиляди години. Той каза , че Хисус се роди във Витлеем/Петлехем/, за да донесе на земята за всички хора мир, любов и разбирателство. Той възвести на всички присъстващи миряни благата вест, че е роден син Божий, който е с името Хисус Кристос и идва като Божествена светлина Джъракалуйс.

 На този ден по традиция в църквата се освещава и нар, почитан като символ на арменския народ за сила, плодородие, сплотеност, любов и още християнски добродетели. След което в стройна редица всред църквата се подредиха скаутите на ХОМЕНЪТМЕН. Отец Храч със троен свещник символизиращ Христовата светлина, запали свещичките на най-малките скаути. На всички миряни се даде по един нар, както и запалена свещ за да отнесат по домовете си за здраве и благополучие на семействата им. Бих искала да отбележа, че през цялото богослужение тук присъстваха журналисти, кинооператори и фоторепортери от различни медии, за да отразят събитието.

 След църковната служба всички се поздравявахме с казаното от амвона от Дер Храч Мурадян „Кристос дзънав йев хайднецав, мез йев цез медз аведис”, или накратко „Шнорхавор Сурп Дзънунт”/Честито Рождество/.

 После отец Храч се отправи към канцеларията на Църковното настоятелство, където освети хляб, сол и вода във връзка с празника, като пожела на настоятелите, служителите и всички които са в помощ на църквата здраве и всеотдайна работа за благото на църквата ни и общността.

 На 6 януари отново църквата се изпълни с наши сънародници от Пловдив и гости за да отпразнуваме Арменската Коледа-Дзънунт. Сурп Бадарак /Светата литургия/ премина с тържествени песнопения, както и с участието на църковния хор, а проповедта на отец Храч по повод Рождество изслушахме с голям интерес. Той прочете и празничното обръщение на Всеарменския Католикос Карекин ІІ към арменците по света.

 На този ден Арменската църква извършва и „Чурорхненк”/водосвет/, за тази цел на хорана беше поставен огромен купел с вода. С Кръста и сребърния гълъб в който се съхранява Светото миро донесено от Ечмиадзин, престола на Всеарменския Католикос, Дер Храч извърши тържественото освещаване, като изсипа няколко капки миро и на няколко пъти потапяше кръста в знак на Христовото кръщене в река Йордан.

 Тази година за Хачкавор бе избран Вачаган Хачадърян един млад наш сънародник. С високата чест е удостоен във връзка с голямото дарение на семейството на църковна утвар за нашата църква, като този купел за светена вода, голям кръст който той държеше, няколко свещници, както и неколкото големи свещодържатели поставени в притвора за палене на свещи и други предмети нужни на църквата.

 Отец Храч поднесе и няколко „Кир кнахаданки йев орхнутян”/Слово на похвала и благословия/ поставени в рамка на хачкаворите които са били от 2013 година до сега, като последната беше дадена на настоящия- семейство Луйза и Вачаган Хачадърян.

 Всички получихме от светената вода и целувахме кръста от ръката на Хачкавора.

 Дзънунт е първият за годината от петте свещени Дахавари на Арменската Апостолическа църква, с рождество Христово се поставя и началото на новото летоброене. Шнорхавор Сурп Дзнунт.

 НЪВАРТ АПКАРЯН

 

гледайте видео:
video
 

новини

ОТЧЕТНО СЪБРАНИЕ на Църковното настоятелство

СЪБИТИЯ, ПОСВЕТЕНИ НА 190 г. ОТ ПОСТРОЯВАНЕТО НА НОВАТА СГРАДА

Почина големият диригент Крикор Четинян

КАЛЕНДАР НА АРМЕНСКИТЕ ЦЪРКОВНИ ПРАЗНИЦИ ПРЕЗ 2018 Г.

Страница: 123456>>>
Арменски Апостолически Храм "Сурп Кеворк" 4000 гр. Пловдив, БЪЛГАРИЯ ул. "Турист" № 2 тел.032/ 632 804, факс: 032/ 634 872 ел. поща: info@surpkevork.com