BG  |  EN  
начало  |  новини  |  общество и вяра  |  обреди  |  история  |  контакти  |  Достойни личности  |  настоятелство  |  Имоти  |  скръбна вест

25-09-2016

В АРМЕНСКАТА ЦЪРКВА „СУРП КЕВОРК” В ПЛОВДИВ СЕ ОТБЕЛЯЗА ХРАМОВИЯ ПРАЗНИК

     На 25 септември  2016 година Арменската църква „Сурп Кеворк” в Пловдив,тържествено отбеляза храмовия си празник посветен на светеца Сурп Кеворк/Свети Георги/.Към църквата прииждаха много хора на малки и големи групи,хора от различни поколения,цели семейства.

Както църквата,така и двора бяха изпълнени с миряни,всички се поздравяваха с празника,срещаха се близки и познати,имаше и много гости, както от чужбина САЩ,така и от различни градове на страната София,Варна,Добрич и други.

      Камбанен звън възвести началото на Сурп Бадарак/Светата литургия/,която се отслужи от отец  Дер Храч Мурадян.В богослужението взе участие и Главата на Арменската църква  в България Архиреят на Арменската Апостолическа църква архимандрит Исахак Бохосян,който в смирение бе заел местото си на  предназначения църковен трон.Взеха участие и отец Кеворк Хачерян,църковния тас/клир/,както и църковен хор „Шнорхали” с ръководител Люси Хампарцумян.Тук бяха още заместник председателя на Епархийския съвет Рупен Чавушян,председателя на ЦН Берд Джаникян и членове на настоятелството при църквата „Сурп Кеворк”.

      След завършване на бадарака група богомолци приеха от ръката на свещеника Светото причастие /хахортутюн/,като жените по традиция бяха с покрити кърпи на глава,по стародавен обичай на арменската църква.

     Сурп Кеворк е един от най-почитаните светци на нашата църква,неговият корен е от Кападокия-Кесария,израснал е в християнско семейство,бил е войн в Римската войска и смел пълководец.Като започват гоненията срещу християните попада в немилост,затворен е и мъчен,за неговата смелост и упорство  е обезглавен.В християнската религия неговият портрет е като конник с копие в ръка убивайки змея т.е злото.

 

      С интерес очаквахме словото кароза на вартабед Хайр Исахак.Той с обикновени думи,но много вдъхновено се обърна към всички миряни,като каза,че сме се събрали под купола на тази църква да отбележим храмовия празник на името на светеца Кеворк/Сурп Кеворк/,както и деня на Варака хач.Той отбеляза,че на кръста са посветени три празника,като един от тях е днешния,както и че има много свидетелства за божествената сила на кръста, така също и в нашата история.Той разказа и за Сохомон имастун /Соломон/и неговите мъдрости и съвети.Вартабед Хайр Исахак каза на миряните,трябва да живеем с християнските закони и правила,трябва на това да учим и децата ни.Той се спря и на скорошния юбилей 25 годишнината от Независимостта на Армения,както и че трябва да се обединим Хаястан,Спюрк и Арцах/Армения,Диаспората  и Карапах/в името на общото благо.В завършек каза,поздравявам и честитя деня на Сурп Кеворк храмовия празник и Варака хач,поздравявам тези които работят за църквата и тези които идват под нейния покрив,както и всички които носят това име…Амен.

    На хорана/амвона/ се поставиха табли с мадаха/курбана/ и голям красив кръст.С църковни песнопения и голяма тържественост се освети мадаха.

    А сега бих искала с едно отклонение да направя читателите съпричастни на приготвянето му.Откакто се помня тази традиция се спазва на този ден.Тъй като празникът винаги се чества в неделния ден,то от петъка започват приготовленията.Десетки миряни правят дарения с малки,или по големи суми за здраве и благоденствие.Група доброволци мъже и жени се посвещават в приготовлението от варенето в казаните, което продължава до сред нощ,както и до пакетирането,включват се млади и стари под вещото ръководство на Мари Саркисян.На сутринта отново по традиция много хора идват със съдинки да си вземат от” водата” на мадаха.Пакетирането макар и да е уморително минава в сладки приказки,моята майка винаги за този момент носеше кутия бонбони за да уважи доброволците,аз също продължавам това.А една от помощничките Леонора Язъджян почерпи със сладкиши за здравето на своя син също именник.

     След края на църковната служба дворът се изпълни с много хора срещаха се близки и познати и разговаряха на малки и големи групи,снимаха се пред хачкара.Отец Храч по микрофона поздрави отец Кеворк, който е именник с най-добри благопожелания,а той отговори и благодари за поканата да присъства на този ден.Празникът  завърши с  арменски танци и песни изпълнени от наши състави.

     Всеки от нас получи пакетче мадах,да отнесе в къщи за здраве и благоденствие,като си пожелахме да сме живи и здрави до следващата година.

     НЪВАРТ АПКАРЯН

 

 

 

новини

ИСТОРИЯ С ПРОДЪЛЖЕНИЕ..., НО КАКВО?!

ОТЧЕТНО СЪБРАНИЕ на Църковното настоятелство

СЪБИТИЯ, ПОСВЕТЕНИ НА 190 г. ОТ ПОСТРОЯВАНЕТО НА НОВАТА СГРАДА

Почина големият диригент Крикор Четинян

Страница: 123456>>>
Арменски Апостолически Храм "Сурп Кеворк" 4000 гр. Пловдив, БЪЛГАРИЯ ул. "Турист" № 2 тел.032/ 632 804, факс: 032/ 634 872 ел. поща: info@surpkevork.com