BG  |  EN  
начало  |  новини  |  общество и вяра  |  обреди  |  история  |  контакти  |  Достойни личности  |  настоятелство  |  Имоти  |  скръбна вест

ИЗНЕСОХА МОЩИТЕ НА СУРП АГОП МЪДЗПЪНА

15-12-2014
ИЗНЕСОХА МОЩИТЕ НА СУРП АГОП МЪДЗПЪНА

На 14 декември т.г., неделя, в арменския храм „Сурп Кеворк“ в Пловдив, Архиерейският наместник и духовен пастир на пловдивските арменци - отец Храч Мурадян, заедно с църковния клир и хор, извършиха Св. Литургия и се отбеляза празникът на „Сурп Агоп Мъдзпъна“. В края на литургията бяха изнесени мощите на светеца и със специален ритуал вярващите се поклониха пред тях.

Обявлението, което бе публикувано дни преди празника  в сайта на пловдивския храм (www.surpkevork.com) и във  Фейсбук, достигна до многото вярващи, които посетиха храма в неделния ден. Сред тях бяха и носещите името Агоп. Това се случва за втори път, и според  отец Храч Мурадян ще се превърне в традиция.

Отец Храч обяви в края на неделната литургия, че и занапред на църковните празниците ще се показват мощите на светците, които се пазят в криптата на храма.

За всички предстоящи църковни празници ще научите от уеб сайта на пловдивския храм „Сурп Кеворк“ - www.surpkevork.com.

 

СУРП АГОП

Арменска Апостолическа църква празнувана 13 декември  "Сурп Хагоп Мъдзпъна Хайрабед".
Не се знае,кога той е роден, известна е само датата на смъртта му – 338 г. Получил е образованието сив Кесария (Кападокия),заедно със свети Григорий Просветител (Сурп Крикор Лусаворич).
Бил известен с безукорния си живот на светец, който със своите дела е спечелил широка популярност. Антиохийския патриарх Мелатий го ръкополага за епископ на Нисибин (Мъдзпин), откъдето идва и прозвището му. За него се разказва, че когато персийският шах Шабух обкръжил същия този град Нисибин, който се намира в арменска Месопотамия, градът е устоял цели 70 дни благодарение на взетите от светеца мерки.
През 325 година свети Яков Нисибински е присъствал на проведения в Никея първи Вселенски събор, където 318 известни отци редактират „Верую“-то. Той е първият в историята, който се е осмелил да се изкачи на планината Арарат.
Посвещения за него са написали Крикор Нарегаци и Нерсес Шнорхали. Много арменски църкви носят неговото име.
Празникът на този светец е в първия или втория съботен ден през първата половина на месец декември.
Именници на този денса: Хагоп, Хакоб, Агоп и Акоб.

отец Бардухимеос, духовен пастир на варненските арменци

 

новини

ИСТОРИЯ С ПРОДЪЛЖЕНИЕ..., НО КАКВО?!

ОТЧЕТНО СЪБРАНИЕ на Църковното настоятелство

СЪБИТИЯ, ПОСВЕТЕНИ НА 190 г. ОТ ПОСТРОЯВАНЕТО НА НОВАТА СГРАДА

Страница: 123456>>>
Арменски Апостолически Храм "Сурп Кеворк" 4000 гр. Пловдив, БЪЛГАРИЯ ул. "Турист" № 2 тел.032/ 632 804, факс: 032/ 634 872 ел. поща: info@surpkevork.com