BG  |  EN  
начало  |  новини  |  общество и вяра  |  обреди  |  история  |  контакти  |  Достойни личности  |  настоятелство  |  Имоти  |  скръбна вест

Животът на средновековните писачи на ръкописи

24-06-2013
Животът на средновековните писачи на ръкописи

Повечето от това, което се знае за средновековните писачи, е записано по страничните полета на  ръкописите. В тях те изразяват своите мисли и чувства, пишат стихове или се прекланят пред известен учен или поет. Тези записки често са задълбочени, а понякога и остроумни. Те вдъхват живот на картината на средновековния свят.
Писачите са били сред най-бедните обитатели на манастирите, прехранвали се с хляб и вода и са страдали от студ, влага и болести. Полуслепи от работа в тъмните килии, писачите рядко споменават упоритата работа, подготовката на пергаменти, бои и мастила или годините и десетилетията, изискващи изписването на един ръкопис. Те не пишат за това, а за наградата за всичките им трудности – книгата, и своите коментари за епохата.
По време на монголските нашествия един писач отбелязва в полето: "По-добре да умреш с чиста съвест, отколкото да живееш с наведени очи."
Описвайки как арменски селянин е убил един селджукски велможа, известен със зверствата си, авторът добавя своя коментар: "Тоз, който убива бясно куче, е невинен."
Писачите са били изключително хуманни в своите възгледи. В един от над 300-те арменски преводи на Аристотел може да се прочете такъв съвет: "За бълхите: излейте кръв от козел в голяма плитка купа и я поставете настрани. По този начин ще се отървете от бълхи. "
Друг писач разказва как бедните селяни давят мъката си с пиене след като предават данъка от реколтата на принцове и манастири. По този повод той извежда списък на дванадесет "вреди от пиянството". Осъзнавайки, че това няма да има ефект, прибягва към по-практически съвети как да се пие, без да се напива: "Изяжте седем бадема на празен стомах и после след всяка чаша дъвчете по две семена от дюли."
В друг ръкопис писач прави грешка, зачертава я, коригира я и добавя следната забележка: "Когато някой заговори писача, се появят такива грешки".
След като е преписал текст със сложна терминология от книга на арменския неоплатонически философ Давид Анхахт от 5-ти век, писачът  отбелязва в полето: "О, философе Давид, не можеш ли да пишеш малко по-просто, така че ние също да разберем нещо?"
А един друг писач, в превода на „Граматика” от Дионисий Тракиец, след дълги страници, изпълнени с педантичните формални спрежения на глагола „изграждам", прекъсва работата си и пише в полето: "О, братко читател, уморих се от изграждане; изградете сами, ако искате", и след това се премества на друга част от ръкописа.
Затрогващо свидетелство за писачите, дали толкова много за създаване и запазване на забележителни произведения на книжовността, е разказът на Хованес Мангасаренц, който на  осемдесет и шест години пише последния си ръкопис с лявата си ръка с изкривени букви, защото дясната му ръка силно трепери. Умира, преди да успее да подпише ръкописа. Неговият ученик Закария го подписва и пише: "В продължение на седемдесет и две години, зиме и лете, денем и нощем, той преписваше ръкописи. Той изписа сто тридесет и два. В дълбока старост, когато зрението му се влоши и ръцете му трепереха, с голяма трудност приключи Евангелието на Св. Йоан и след това вече не можеше да държи писалка".
Без да обръщат внимание на здравето си, на живота си, на себе си, книжовниците се интересуват само от съдбата на своите ръкописи. В повечето коментари в полетата те умоляват читателите да се грижат за тяхното „потомство". Подобаваща почит за предаността им е следното обръщение:


O, читатели, умолявам ви, чуйте думите ми:


Вземете книгата ми с вас, отнасяйте се с внимание към нея и я прочетете.
Ако врагове я пленят, възстановете я.
Не я оставяйте на влажно място, защото ще мухляса,
не позволявайте на свещ да я накапе,
не навлажнявайте пръстите си, когато я прелиствате,
не разкъсвайте безсрамно нейните страници.

 

Ние живеем в щастливо кибер време, когато цели библиотеки могат да се сканират, каталогизират и изпращат по целия свят за секунди. Ние не се тревожим за восъка от свещите, не навлажняваме пръстите си, когато прелистваме уеб страници. Много е трудно да се откъсне страница от Интернет. Но в нашето препускане да каталогизираме цялата информация на Вселената в един компютърен чип, ние забравяме чудото на самата дума. Ние забравяме за радостта да се държи книга в ръка и да се изживеят грижите, красотата, вдъхновението, с които тя е написана.

гледайте видео:
video
 

общество и вяра

Животът на средновековните писачи на ръкописи

Анонимен художник от Сюник

Арменското културно наследство в Крим

Ечмиадзинско Евангелие

Специалност Арменистика в СУ „Св. Климент Охридски”

Рождество Христово в арменската миниатюра

Менк кич йенк

Йес им ануш Хайастани

Торос Рослин

Саркис Пицак

Страница: 12>
Арменски Апостолически Храм "Сурп Кеворк" 4000 гр. Пловдив, БЪЛГАРИЯ ул. "Турист" № 2 тел.032/ 632 804, факс: 032/ 634 872 ел. поща: info@surpkevork.com