BG  |  EN  
начало  |  новини  |  общество и вяра  |  обреди  |  история  |  контакти  |  Достойни личности  |  настоятелство  |  Имоти  |  скръбна вест

Рождество Христово в арменската миниатюра

24-01-2013
Рождество Христово в арменската миниатюра

Средновековните художници изобразяват Коледа въз основа на историите, които се съдържат в евангелията на Матей и Лука. В арменската миниатюра тази тема винаги е била една от най-обичаните. Макар че има изображения, свързани с древните канони, талантливи художници са внесли нещо свое с помощта на характерните художествени техники.

Най-старият от оцелелите арменски миниатюри за Коледа е "Поклонението на влъхвите" от VI век, който е бил открит в Евангелието на Ечмиадзин. Това Евангелие е уникален паметник на миниатюрата. То съчетава в себе си дълъг период от съществуването на ръкописите.

Дева Мария и детето седят на богато украсен трон. От едната страна на трона е ангел с магьосник, а от друга - двама кралски магьосника. Ето как добре известен изследовател на арменското средновековно изкуство описва образите в тази миниатюра - "гъсти вежди, вдигнати високо, огромни очи, дълъг и тесен нос с едва забележима гърбица, широка уста, понякога с неопределена форма, продълговато почти правилно овално лице. Зачервени бузи, характерно за оживеният образ на арменеца. Това е типаж от арменския народ, доминиращ в арменската миниатюра.

Според християнските канони темата Коледа обикновено е важно събитие. В центъра на изображението в свещената пещера във Витлеем е младенеца, надясно е изобразена Богородица, и обикновено се поставят от лявата страна  волът  и магарето. Според легендата, в пещерата животни стояли около яслата и дъхът им е топлил Исус.

Добрите изпълнители обикновено поставят в миниатюрите ангели, овчарите, които съобщават добрата новина на Коледа за раждането на Спасителя, и даровете на влъхвите. Често в предната част на портретни миниатюри може да се види медитацията на Йосиф. Понякога има и жени, къпещи бебето Исус.

 

В Евангелие от Таргмашац от 1232 г. художникът владее ефектна цветова схема, дълбоки сини и ярки проблясъци на червено, приглушенокафяво и сиво, изпъстрени с розово и синьо. Характерно за този изпълнител е дълбокото разбиране на всяка сцена.

 

Сред ръкописите на Матенадаран голям интерес предизвиква Евангелието от 1338 г. Ръкописът е оцелял и благодарение на това много изследователите са научили имената на писаря, художника и клиента Мелкиседека Хайрапет. Ето как авторът Гравард Хакобян на книгата "Миниатюри Васпураган XIII-XIV век"  описва Коледната сцена: "Богородица е представена седнала вляво. Люлката, където се намира увито бебето, се придържа от магаре и вол. Липсват Ангели, Йосиф и сцената с къпане на детето Божие. Вместо да е според канона, виждаме царе - мъдреци, овчари, и скачащи около тях агнета. Интересното тук са овчарите. Те са показани на външни ъгли на рамка, която обгражда миниатюрата. Стоейки в същите позиции, овчарите свирят на флейта. И тяхното движение и посока е към центъра на композицията.

гледайте видео:
video
 

общество и вяра

Животът на средновековните писачи на ръкописи

Анонимен художник от Сюник

Арменското културно наследство в Крим

Ечмиадзинско Евангелие

Специалност Арменистика в СУ „Св. Климент Охридски”

Рождество Христово в арменската миниатюра

Менк кич йенк

Йес им ануш Хайастани

Торос Рослин

Саркис Пицак

Страница: 12>
Арменски Апостолически Храм "Сурп Кеворк" 4000 гр. Пловдив, БЪЛГАРИЯ ул. "Турист" № 2 тел.032/ 632 804, факс: 032/ 634 872 ел. поща: info@surpkevork.com