BG  |  EN  
начало  |  новини  |  общество и вяра  |  обреди  |  история  |  контакти  |  Достойни личности  |  настоятелство  |  Имоти  |  скръбна вест

Сурен Мъхитар Вецигян (1905 - 1961)

Сурен Мъхитар Вецигян (1905 - 1961)

Роден в град Шабин Карахисар (родното място на легендарния Антраник), Турция.

Преживява ужасите на Арменския геноцид от 1915 г. Остава съвсем сам. Но с много трудолюбие и вяра и с помощта на благородни хора, надмогвайки страданията и мизерията, успява да задоволи влечението си към интелектуално и духовно издигане. След завършване на Йейлския университет в САЩ, богословие, пренебрегва възможността за лично благополучие там и идва в България, за да се посвети на своя изстрадал народ. От 1933 до 1949 г. е директор на Арменското училище в Пловдив. Публикувал е много статии и няколко книги. В превратно време тесногръдието, кариеризмът и подлостта прекъсват благородната му дейност. Отнемат му не само длъжността, но и възможността публично да говори и пише. Дълбокото огорчение ускорява неговия край. Известно време е безработен и обикновен строителен работник. До края на живота си е н-к склад в ДИП „Напредък” - Пловдив. Запазва и до днес уважението на многобройните си ученици и познати, оставяйки достойния си пример.

 

Автобиографичната книга на Сурен Вецигян обхваща периода от героичната защита на Шабин Карахисар и Арменския геноцид през 1915 до 1949 г. Освен описание на събитията, съдържа множество анализи и коментари и позоваване на писмени източници.

 

Предговор към книгата "Воден от Бога, в служба на народа си",

издание на ОАБС "Парекордзаган" клон Пловдив, 2001г.

 

Автобиографии се пишат от велики хора. Нямам претенции да съм такъв. Но поради това, че съм роден арменец и станах интелектуалец, животът ми бе богат на събития. Миролюбив и кротък по природа, никога не съм търсил приключения, но въпреки желанието ми животът ми поднесе много преживявания и мъки. Първоначално страдах, защото съм арменец, по-късно, защото съм интелектуалец. И в двата случая страдах много. Но никога не изгубих вярата си в Бог, напротив, тя се усилваше. Започнах твърдо да вярвам в думите на Апостол Павел, че „всички неща работят заедно към добро за този, който обича своя Господ”. Опитвах се да Го обичам и да живея според Неговата воля и оставих останалото на Него. И сега мога да заявя, че Той никога не ме изостави. Всъщност аз пиша тази книга в период на преследване и страдание.

Не търся похвали от читателите, имам ги от Бог. Пиша тази книга с надеждата да хвърля светлина върху близката история на един нещастен народ, чийто член Господ е предопределил да бъда.

От много години бях готов да опиша живота си, но се колебаех. Не исках да подклаждам евентуална нова вражда между арменци и турци. Самият аз отдавна съм отхвърлил всяка мисъл заотмъщение, убеден, че трябва да има прошка за злото и в необходимосттада се гледа напред в живота. В края на краищата реших, че е необходимо да го направя. Основанията ми са следните:

Първо, необходимо е да се знае историческата истина. Надявам се, че давам своя малък принос за изясняване недалечната история на Близкия изток.

Второ, през тези години прочетох много книги и публикации от страна на турците, в които не само се опитват да оправдаят извършеното, но и да прехвьрлят вината върху самите арменци. Нима не трябвада им сеотговори?

Трето, ако не беше Първата световна война, турците не биха могли да извьршат течи ужасни престъпления. С написаното желая още веднъж да покажа ужасното лице на войната.

 

Достойни личности

ДАРЕНИЯ ЗА ХРАМОВИЯ ПРАЗНИК (МАДАХ) 2017 г.

ДАРЕНИЯ ЗА ХРАМОВИЯ ПРАЗНИК (МАДАХ) 2016 г.

Ктитори

Дарители

Гомидас

Загинали за свободата на България

Виктория и Крикор Тютюнджиян

Артин Гидиков

Саркис Балтаян

Страница: 12>
Арменски Апостолически Храм "Сурп Кеворк" 4000 гр. Пловдив, БЪЛГАРИЯ ул. "Турист" № 2 тел.032/ 632 804, факс: 032/ 634 872 ел. поща: info@surpkevork.com