BG  |  EN  
начало  |  новини  |  общество и вяра  |  обреди  |  история  |  контакти  |  Достойни личности  |  настоятелство  |  Имоти  |  скръбна вест

Премиера на книга

ОТ ГЮЛИСТА ДО МОСКВА. ИСТОРИЧЕСКИ ДОГОВОРИ

ЗА СЪДБАТА НА АРМЕНИЯ”

На 15-ти април т.г. в Историческия музей в град Пловдив бе представена новата книга, издание на „Парекордзаган” клон Пловдив „От Гюлистан до Москва. Исторически договори за съдбата на Армения”.

Тук, в хранилището на историята, където се пазят вещи, снимки и документи от миналото, в които се корени социалната ни философия и функция в настоящето сякаш бе най-подходящото място, където да бъде обсъждана и дискутирана една исторически правдива, фактологична и документална книга, която пряко засяга съдбата на Армения. Тя обещава да има дълготрайно отражение върху ролята на историческото ни познание в бъдеще.

Историческия и морално несправедлив диктат на Великите сили хвърля засегнатите общности и държави в тежка депресия. Утвърждавайки тази своя псевдо истина като единствено правилна и политически коректна парадигма те оформят документи и подписват т.нар. договори, като задоволяват политическите си интереси и тези на своите съюзници. А клаузите в договорите сякаш са фиктивни, те целят да потушат негодуванието на засегнатите, без да се проследи тяхното съблюдаване.

 

Да покаже този голям цивилизационен конфликт и политическите маневри на Великите сили бе замисълът, не случайно съвпаднал с издаването на тази книга в навечерието на 24 април – най-тъжния ден от историята на арменския народ.

Реализиран по идея на инж. Жирайр Бадваганян със съдействието на редакционния екип на вестник „Парекордзагани ЦАЙН” ( ПЦ) сборникът с исторически договори, които засягат интересите на Армения и нейните географски граници съдържа и ценни фотоси и карти. Това бе проект на „Парекордзаган” клон Пловдив, който се осъществи със съдействието и под егидата на почетния консул на Армения в Пловдив г-н Ехиязар Узунян.

Водещата Елена Тамамджиева, член на редколегията на вестник ПЦ и редактор на книгата представи официалните гости на събитието: Н.В.Б. протопрезвитер Кеврок Хачерян, духовен глава на арменците в Пловдив и секретар на ЕС, почетния консул на Армения в Пловдив г-н Узунян, д-р Рупен Крикорян, председател на ЕС, председател на Националния съвет на религиозните общности в България и автор на уводната статия на книгата, Тодор Христев, зам.председател на Общински съвет - Пловдив.

Инж. Бадваганян изложи важни откъси, засягащи териториалните промени на Армения, настъпили вследствие на подписаните договори и обективно анализира последствията за Армения и арменския народ. Даде подробни обяснения свързани с мотивите за издаване на сборника и отправи благодарност към издателя, екипа на вестника, преводача Т. Карастонова, д-р Крикорян и г-н Узунян, спомогнал за издаването на книгата.

Тони Карастоянова, преводач на сборника и сътрудник на вестник ПЦ сподели за трудностите, които е срещнала по време на превода. С вълнение разказа как работата й в редакцията на вестника и все по-задълбоченото опознаване на историята на този древен народ и нейните съвременници я мотивира в работата й. Г-н Рупен Чавушян, председател на „Парекордзаган” клон Пловдив, изложи причините, които са били водещи при избора на това издание. Разказа на присъстващите за издателската дейност на пловдивския клон и нейните цели в насока съхранение и утвърждаване на арменската литература, история и език. Д-р Крикорян говори за последиците от Севърския договор от 1920 г., с който се дава право на арбитражно решение на президента на САЩ да определи границите на Армения, както и Санстефанския договор, с който се урежда обособяването и на Третата българска държава. Приветства идеята и нейното осъществяване, благодарение на което читателя ще получи по-голяма яснота върху политическите и икономически последици за Армения.

Прави впечатление, че съставителят на книгата инж. Бадваганян е включил в договорите не само частите, които касаят Армения, но и България. Така това четиво хвърля светлина и върху българската история, която е преплетена с живота на арменската Диаспора тук.

В навечерието на християнския празник Цветница, дни преди началото на Страстната седмица сред гостите бе и Н.В.Б. протопрезвитер Кеворк Хачерян, който поздрави с топли думи съставителя, както и издателя на историческата книга и призова всички да я прочетат и помнят историческата си съдба.

Г-жа Ерниасян, отг. редактор на вестник ПЦ  обърна внимание на две бележите дати, на които е посветено изданието: 95 г. от Арменския геноцид и 100 г. от създаването на „Парекордзаган” в Пловдив. „Първоначалният замисъл,  каза тя, бе книгата да се издаде в края на 2010 г. – в годината на двете юбилейни дати, но технически усложнения около издаването й забавиха отпечатването. Но тя вече е факт се и надявам да бъде за вас книгата, която винаги сте искали да прочетете”.

След това тя прочете откъс от рецензията на д-р по право Масис Хаджолян.

Стихотворението „Арменци” на П.К.Яворов прозвуча на български и арменски език, пламенно изпълнено от инж. Саркис Гарабедян, два музикални етюда изпълни Крикор Карагьозов, „Армения” на Геворг Емин в превод на Ваня Петкова изпълни студентката по актьорско майсторство Нора Куюмджиян, а малкия Стефан Шивачев закри тържеството с Концерт за цигулка А-мол от Й.С. Бах.

Коктейл за присъстващите бе организиран от почетния консул в Пловдив г-н Узунян.

 

ПЦ

 

Таркманчац - Ден на светите преводачи

АРХИЕРЕЯТ НА АРМЕНСКАТА ЕПАРХИЯ В БЪЛГАРИЯ ЩЕ БЪДЕ В ПЛОВДИВ НА 19 МАРТ, НЕДЕЛЯ, 2017 г.

ЧЕСТИТО! ДЕЛЕГАТИТЕ ИЗБРАХА НОВИЯ АРХИЕРЕЙ на Арменската епархия в Bългария

ОСВЕЩАВАНЕ НА РЕЛИГИОЗНАТА КАРТИАН "СВЕТИТЕ ЖЕРТВИ ОТ АРМЕНСКИЯ ГЕНОЦИД"

ОСВЕЩАВАНЕ НА РЕЛИГИОЗНАТА КАРТИНА "СВЕТИТЕ ЖЕРТВИ ОТ АРМЕНСКИЯ ГЕНОЦИД"

ПОСЛАНИКЪТ НА ИРЛАНДИЯ ПОСЕТИ ХРАМ "СУРП КЕВОРК"

Анонимен художник от Сюник

Арменски манускрипти

ВЕЛИКИ ЧЕТВЪРТЪК В АРМЕНСКИЯ ХРАМ В ПЛОВДИВ

Страница: 12>
Арменски Апостолически Храм "Сурп Кеворк" 4000 гр. Пловдив, БЪЛГАРИЯ ул. "Турист" № 2 тел.032/ 632 804, факс: 032/ 634 872 ел. поща: info@surpkevork.com