BG  |  EN  
начало  |  новини  |  общество и вяра  |  обреди  |  история  |  контакти  |  Достойни личности  |  настоятелство  |  Имоти  |  скръбна вест

Протопрезвитер Кеворк Хачерян

Протопрезвитер Кеворк Хачерян

Протопрезвитер Кеворк Хачерян е роден  в  София през 1940 г. Родителите му са обикновени, трудови хора, в семейството винаги е владеел духът на християнските добродетели. По-големият им син, Гарабед (светското име на отец Хачерян), още осемгодишен започва да посещава арменската църква “Сурп Асдвадзазин” (Света Богородица) в София. и усърдно да усвоява особеностите и смисъла на християнските ритуали. През 1957 год. той получава четвъртата според църковните канони степен – певец. Тя е най-ниската в йерархията и е начало на дълъг път в служба на каузата на арменската общност и арменската църква.

Следва период на придобиване на светско образование, професионална реализация и усилия за постигане на свое място в обществото . До 30-годишната си възраст  Гарабед Хачерян следва своя път в светския живот, но заедно с това не се откъсва от ангажиментите си към църквата. През това време създава семейство, съпругата му също се привързва към църковната общност. И двамата работят, раждат им се син и дъщеря.

Делници и празници се редуват, идва 1970 г., когато той е ръкоположен в сан “дякон”. През 1972 г. вече е Архидякон, а от 1975 г. поема длъжността секретар на Арменската апостолическа православна църква “Света Богородица” в София.

Винаги подчертава, че квалификацията си като дякон и свещеник дължи на свещениците и архиереите, служители в софийския храм протойерей Вахан Папазян, архимандрит Крикор Гарабедян (Кусан) и псалтир Максут Тиракян.

Следва съдбоносната в много отношения 1989 година. За отец Хачерян тя е начало на мисията на неговия живот. Интересното е, че той не е планирал да става свещеник. Имал е устроен живот в София, хубава работа като главен специалист в бившето Териториално снабдяване. Но по това време църквата “Сурп Кеворк” в Пловдив останала без свещеник, а пловдивските арменци – без духовен водач. Църковното настоятелство се обръща към Архиепископа на България и Румъния Н.П. Дирайр Мардикян, който предлага Архидякон Хачерян да поеме дейността на свещенослужител в Пловдив. И той я поема – с тежестта на отговорностите, с подкрепата на семейството и с едно всеобщо благословение и съгласие на духовни лица и миряни. Ръкополагането за свещеник на 21 май 1989 г. превръща църковния ритуал в празник за цялата общност.

През 1992 г. по препоръка на Архиерея на България и Румъния Негово Високопреосвещенство Архиепископ Дирайр Мардикян и с благоволението на Всеарменския Католикос Вазкен Първи  пловдивският духовен пастир е удостоен да носи нагръден кръст и с послание “Гонтак” му се дава сан – ставрофорен свещеник, а през 1994 г. със същото послание е удостоен и с най-високия сан в свещеническата йерархия – Протопрезвитер.

По това време той става и главен секретар на Епархийския съвет на Арменската апостолическа православна църква в България със седалище - град София.

 

Таркманчац - Ден на светите преводачи

АРХИЕРЕЯТ НА АРМЕНСКАТА ЕПАРХИЯ В БЪЛГАРИЯ ЩЕ БЪДЕ В ПЛОВДИВ НА 19 МАРТ, НЕДЕЛЯ, 2017 г.

ЧЕСТИТО! ДЕЛЕГАТИТЕ ИЗБРАХА НОВИЯ АРХИЕРЕЙ на Арменската епархия в Bългария

ОСВЕЩАВАНЕ НА РЕЛИГИОЗНАТА КАРТИАН "СВЕТИТЕ ЖЕРТВИ ОТ АРМЕНСКИЯ ГЕНОЦИД"

ОСВЕЩАВАНЕ НА РЕЛИГИОЗНАТА КАРТИНА "СВЕТИТЕ ЖЕРТВИ ОТ АРМЕНСКИЯ ГЕНОЦИД"

ПОСЛАНИКЪТ НА ИРЛАНДИЯ ПОСЕТИ ХРАМ "СУРП КЕВОРК"

Анонимен художник от Сюник

Арменски манускрипти

ВЕЛИКИ ЧЕТВЪРТЪК В АРМЕНСКИЯ ХРАМ В ПЛОВДИВ

Страница: 12>
Арменски Апостолически Храм "Сурп Кеворк" 4000 гр. Пловдив, БЪЛГАРИЯ ул. "Турист" № 2 тел.032/ 632 804, факс: 032/ 634 872 ел. поща: info@surpkevork.com